Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Konference EU
Future City Game
Domů PodporaCeny, soutěže
TechSoup

Cena krtitiky 2012 byla udělena Josefu Archerovi

Šestičlenná porota Ceny kritiky 2012 vybrala mezi 8 finalisty. Ti se dostali do užšího výběru  z celkového počtu 40 žadatelů. Soutěže je určena umělcům a umělkyním do třiceti let bez ohledu na národnost, kteří mají dlouhodobý pobyt na území České republice. Tématem 5. ročníku soutěže byla opět Malba a její přesahy.  Porota chápe téma v kontextu tvůrčího vývoje umělce.  Autoři/ky nejsou hodnoceni jen za vystavený obraz, ale za dílo a to v rozmezí zhruba posledních dvou let.  Laureátem Ceny kritiky se stal Josef Archer, třicetiletý absolvent pražské Akademie výtvarných umění.  Podle Lubomíra  Typlta, malíře a předsedy poroty,  vyhrál Archer s naprostým přehledem: Je to nejen bytostný malíř, ale snaží se o malbě hodně přemýšlet. Zkoumá východiska geometrické abstrakce, kterou kombinuje s krajinářskou malbou. Vzniká tak napínavé propojení dvou žánrů, které nebývá časté.

V rámci věkového limitu 30 let mají možnost účastnit se soutěže celkem třikrát. Letošní výběr 8 finalistů byl proveden z celkového počtu asi 40 žadatelů z celého státu, s dlouhodobým pobytem na území České republiky, bez ohledu na národnost. Polovina z uchazečů se přihlásila na základě pořadatelské výzvy, druhá polovina jmen byla navržena nominátory, kteří dbají na zachování dobré úrovně soutěže. Nominátoři v počtu 22 odborníků z vysokých škol, okruhu renomovaných umělců, kritiků a neziskových galeristů, navrhli každý nejvýše dva umělce. Někteří z nich byli vyřazeni v důsledku překročení věkového limitu nebo nesplnění jiných podmínek soutěže.

Postupnou redukcí jmen do užšího výběru k výstavě finalistů, i s ohledem na prostorové možnosti výstavního prostoru Galerie kritiků, byl stanoven výsledný počet 8 vystavujících. Cena kritiky má sloužit především medializaci a vytvoření tržních příležitostí pro mladou malbu, proto je z okruhu příznivců umění podporována Fondem Ceny kritiky, jenž zakládá i deposit oceněných děl. Hodnotí se 1., 2. a 3. pořadí v soutěži. Vítězovi soutěže 5. Ceny kritiky bude v rámci ocenění uspořádána samostatná autorská výstava na konci kalendářního roku 2012 v Galerii kritiků. Svého favorita pro výstavu v zahraničí zvolí i Česká centra. Také diváci vyberou svého laureáta Ceny sympatie. Se všemi finalisty bude nadále spolupracovat na výstavních příležitostech jak Galerie kritiků, tak i Workshop Fondu.

Výstava finalistů 5. ročníku Ceny kritiky 2012, zakládající se na formální i obsahové experimentaci nové malby,  se koná do 26. února v Galerii kritiků v pražském Paláci Adria.

Vlasta Čiháková Noshiro
 
 
Pořadatelé: Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, Česká sekce AICA, Galerie kritiků, Fond Ceny kritiky

Porota: Lubomír Typlt (předseda), Martin Dostál, Marie Haškovcová, Markéta Kubačáková, (za pořadatele) Vlasta Čiháková Noshiro, Karel Babíček

Finalisté (8 umělců): Josef Achrer, Tomáš Bárta, Svetlana Fialová, Martin Krajc, Patrik Kriššák, Kamila Rýparová, Dana Sahánková, Jan Vytiska
 
 
 
Pepa Achrer (1982)
www.achrer.net

Žije a pracuje v Praze

Vzdělání: 2004 - 2010 Akademie Výtvarných Umění, atelier Malby III. u prof. .Michaela Rittsteina, Praha / 2002 - 2004 Vyšší odborná škola umělecko - průmyslová, atelier Malby, Praha / 1998 - 2002 Střední umělecko - průmyslová škola, atelier Scénické techniky, Praha / Stáže: 2008 San Francisco Art Institute, San Francisco, USA / 2007 Vysoká Škola Umělecko Průmyslová, atelier Malby, Praha / Sympozia: 2005 "Meating Points", Plzeň / 2006 "NEXO", Toledo, Špaňelsko / 2009 „Jantarová cesta“ Hradec nad Moravicí /

2007 – člen malířské skupina Obr, uskupení, které si za svůj cíl vytklo pracovat v médiu malby bez rozdílu osobních stylů a preferencí.
Skupina OBR. vznikla v listopadu 2006 a jedná se o čistě malířskou skupinu zformovanou vzájemným přátelstvím studentů z pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové a Akademie výtvarných umění. Její členové neusilují o jednotný výtvarný projev, zásadní je pro ně médium obrazu. Karel Štědrý a Martin Krajc se věnují tématům hiphopové kultury a snaží se je zapojovat do širší souvislosti s klasickou malbou. David Hanvald používá při práci racionalistických přístupů a pravidel, které mu připomínají zákony fungující ve společnosti. Josef Achrer se vrací ke kořenům společnosti samotné a podstatou jeho práce je vztah ke zbytkům přírody, ve které se pohybujeme. Ondřej Maleček přírodu používá jako rámec, do kterého zasazuje témata mortality, české národní historie a romantismu.
 


 

(31.01.2012) ZDROJ: Galerie kritiků
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.