Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Koncepce umění
Domů PodporaCeny, soutěže
TechSoup

Výroba kvalitního audiovizuálního díla o regionu České Švýcarsko

Audiovizuální dílo má představit České Švýcarsko jako území výjimečné a krásné svou divokou přírodní scenérií, a zároveň nesoucí stopy lidských příběhů. Hlavním tématem bude krajina a její proměny, přičemž dílo formálně i obsahově má vycházet z návrhu expozice v novém Návštěvnickém středisku Českého Švýcarska a expozici svým vyzněním podporovat či doplňovat. Nabídky k realizaci zakázky do 490 000,-Kč zasílejte do 10. dubna 2006.

 Soutěžní dokumentace k audiovizuálnímu dílu  o regionu České Švýcarsko

České Švýcarsko, o. p. s., stanovuje tuto soutěžní dokumentaci:

Zadavatel:

České Švýcarsko, o. p. s.
adresa: Masarykova 1094/4, 407 46 Krásná Lípa 
telefon: 412 383 000
fax: 412 383 230
email: info@ceskesvycarsko.cz
IČ: 25 43 69 11
DIČ: CZ256911
statutární zástupce: Bc. Matěj Štětka
kontaktní osoba: Mgr. Martina Kulíková
e-mail: martina.kulikova@ceskesvycarsko.cz, tel: 775 552 786

I. NÁZEV SOUTĚŽE

Výroba kvalitního audiovizuálního díla o regionu České Švýcarsko

II. UPŘESNĚNÍ PŘEDMĚTU SOUTĚŽE

2.1 Vyznění díla:
Audiovizuální dílo -  představí České Švýcarsko jako území výjimečné a krásné svou divokou přírodní scenérií, a zároveň nesoucí stopy lidských příběhů. Hlavním tématem bude krajina a její proměny, přičemž dílo formálně i obsahově vychází z návrhu expozice v novém Návštěvnickém středisku Českého Švýcarska (viz příloha č. 1 - hlavní zdroje inspirace), a expozici svým vyzněním podporuje či doplňuje.
Dílo vzbudí u diváka pocit, že vstupuje do krajiny s  pamětí, do území, které má mnoho vrstev, je v něm mnohé k objevování, ale zároveň je potřeba k němu přistupovat citlivě a vnímavě. Vyznění díla by mělo být spíše emotivní, než naučné či turisticko-propagační. Nebude se tedy jednat o naučné přírodovědné dílo, zaměřené na poznávání fauny, flóry atp., ale o originální dynamický "image produkt", jako  působivý  portrét místa.

2.2 Cílová skupina:
Dílo bude primárně určeno pro velkoplošnou projekci  v interaktivní expozici, která vznikne v Návštěvnickém středisku v Krásné Lípě a která bude prezentovat  krajinu Českého Švýcarska, případně i Saského Švýcarska. Dílo bude  součástí expozice a bude tedy určeno především návštěvníkům, kteří se v daném území již nacházejí.

2.3 Technické parametry díla:
Kvalitní profesionální audiovizuální dílo (natočené na materiálu a ve formátu zvoleném realizátorem)  bude předáno jako adjustované master  CD na nosiči DVD  (PAL systému),  ve 2 kusech. Délka díla bude cca 15 minut. Dílo bude vytvořeno ve třech jazykových mutacích (čeština, němčina, angličtina).
Vzhledem k dosavadním zkušenostem zadavatel považuje za optimální variantu audiovizuálního díla  produkt založený na fotografiích. Kvalitní fotografie má zadavatel k dispozici - viz ukázka na www.ceskesvycarsko.cz - fotogalerie. V tomto případě by se technicky nejednalo o klasické slideshow (diaprojekce), ale výsledný snímek by byl vytvořen na DVD nosiči - viz výše.
V případě prokazatelné možnosti ztvárnit téma působivějším způsobem prostřednictvím filmu bude zohledněna tato varianta.

2.4 Harmonogram: Finální dílo bude předáno nejpozději v listopadu 2006. Práce na díle bude zahájena po ukončení výběrového řízení a podpisu smlouvy, předpoklad 2. pol. dubna 2006.


III. POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY


Uchazeč předloží nabídku minimálně ve dvou variantách:

a) pro slideshow (diaprojekci) na DVD - snímek založený na výtvarně pojatém sledu fotografií -  kompozici s originálními vizuálními efekty, zvukem (hudbou) a komentářem (fotografie v případě realizace dodá zadavatel)

b) pro film

Uchazeč může  navrhnout i kombinaci více technik.

Části nabídky:

3.1. Identifikace uchazeče
jméno, sídlo, kontaktní adresa, telefon, email, případně IČ a DIČ

3.2. Konkretizace nabídky
Nabídka bude mít pro každou variantu tyto náležitosti:

1. návrh scénáře filmu, resp. nastínění obsahu a stylu díla (text  1 - 2 A4) - může být shodné pro variantu film i slideshow
2. stručný popis postupu realizace, předběžný harmonogram
3. technické parametry výroby díla (použitá technika, ozvučení, případně počet natáčecích dnů, atd.)
4. rozpočet - celková nabídková cena bez DPH (možno uvést i cenové rozmezí). Maximální cena zakázky je stanovena na 490.000 Kč.
5. personální zabezpečení a organizační zajištění realizace zakázky (od scénáře, produkce, výroby až k postprodukci a přepisu na DVD nosič.)


Uchazeč může předložit i více variantních nabídek (např. rozdílné scénáře), každá varianta nabídky musí ale uvádět obsahovat v tabulce požadované informace.

3.3. Reference
Uchazeč předkládá reference, příp. životopisy klíčových osob podílejících se na realizaci díla jak autorsky, tak produkčně. Ukázky prací předkládá na DVD (veškeré materiály budou uchazeči po ukončení soutěže navráceny).


IV. DOTAZY K ZADÁNÍ A K NABÍDKÁM
· Účastník soutěže může klást zadavateli doplňující informace k soutěžním podmínkám. Dotazy je možno klást emailem či telefonicky uvedené kontaktní osobě.
· Zadavatel může vyzvat uchazeče k doplnění nebo upřesnění nabídky před ukončením hodnocení.

V. HODNOCENÍ NABÍDEK
· Předložené nabídky bude hodnotit komise složená ze zástupců zadavatele, přičemž nabídky bude posuzovat i externí audiovizuální technik. Hodnoceny budou všechny předložené varianty. Nabídky budou hodnoceny na základě těchto kritérií:

Kritéria Váha kritérií
kvalita nabídky 50%
kvality referencí a předchozích realizací 30%
nabídková cena 20%

VI. DALŠÍ PODMÍNKY
· Vítězná nabídka bude rozpracována na základě dohody zadavatele a účastníka soutěže do podoby finální nabídky, která se stane součástí smlouvy.
· Veškeré další předložené návrhy scénářů zůstávají duševním vlastnictvím účastníků soutěže a nebudou zadavatelem při realizaci zakázky využity.

VI. OBCHODNÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKY
1. uzavření smlouvy
Zadavatel uzavře s vítězem výběrového řízení Smlouvu o dílo.
2. průběžná kontrola realizace zakázky
· Zadavatel bude mít právo kdykoliv kontrolovat průběh realizace zakázky.
· Zadavatel bude prostřednictvím pověřených osob členem úzké pracovní skupiny ustanovené dodavatelem a bude mít tak možnost realizaci zadání ovlivňovat.
3. odevzdání zakázky - audiovizuální dílo bude předáno nejpozději do 30. 11. 2006
4. platební podmínky - cena za dílo bude uhrazena ve dvou splátkách:
· 50% ceny zaplatí zadavatel v termínu, který s vybraným dodavatelem dohodne na základě harmonogramu výroby díla
· 50% ceny zaplatí zadavatel 8 týdnů po převzetí kompletního díla

VII. DORUČOVÁNÍ NABÍDEK
Nabídky doručujte osobně nebo poštou na adresu České Švýcarsko, o. p. s., Masarykova 1094/4, 407 46 Krásná Lípa. V případě osobního doručení se nabídky doručují v době od 9:00 do 16:00 hod. Nabídky jsou přijímány do 10. dubna 2006 (rozhodující je doba odeslání). Zalepenou obálku s nabídkou je třeba zřetelně označit nápisem: "Soutěž - Audiovizuální dílo o Českém Švýcarsku".


Příloha č. 1

Hlavní zdroje inspirace

Při vytváření návrhu scénáře a získávání informací o Českém Švýcarsku uchazeč  vychází z těchto zdrojů inspirace:


· publikace Miloslav Nevrlý: Chvály Zadní země (nakladatelství Vestri, 2002)


· návrh na expozici v Návštěvnickém středisku
Expozice představuje České Švýcarsko - příhraniční region s pohnutou historií, kde se nachází tři chráněná přírodní území. Nejvýznamnějším z nich je Národní park České Švýcarsko, expozice však není pouze expozicí Národního parku - je zaměřena na přírodu, nezapomíná však ani na kulturní historii oblasti.

Čtyři perspektivy Českého Švýcarska

1. Touha po životě
Heslo: Vidět nespatřené
Popis: Krajina Českého Švýcarska je krajinou chudou, přežít ve skromných podmínkách na živiny chudého pískovce vyžaduje velkou vůli po životě. Pod harmonickou a poklidnou tváří chladného lesa nebo kvetoucí louky se skrývají neúprosná utkání, jež vedou k přežití nebo ke smrti. Tyto dramatické děje jsou projevem nezměrné touhy žít a vdechnout život další generaci. V každé chvíli můžeme být svědkem tisíce úmrtí i tisíce zrození. Každé současné vítězství zakládá pokračování dalšího rodu.
Vyznění: Pokuste se spatřit pod klidným povrchem dramatické okamžiky  - všudypřítomné úsilí nového života.
Témata:
Hlavní téma
o příběh paměti a rodu - pro některé druhy je pro život stěžejní uchovat si v paměti rodnou krajinu či hnízdiště (tvary reliéfu - sokol, chuť a vůni vody - losos). Návraty zpět do kraje za novými potomky jsou odyseou odvahy a vytrvalosti. Jiné druhy zůstávají generace za generací na stejném místě (jezevec - nory staré až 10 tis. let, výr velký).
o boj o světlo a prostor - úzké a chladné rokle, lesy - druhy mezi sebou svádějí boj, aby ve skrovných podmínkách přežily, používají k tomu překvapivé strategie
o poslední mohykáni - boj o přežití v extrémních podmínkách ("bonsaje" na skalních ostrozích, glaciální relikty - pozůstatky z doby ledové)


2. Krajina zrozená z písku a moře
Heslo: Pochopit nepochopitelné
Popis: Před 80 miliony lety ležela tato krajina pod mořskými vlnami. Zdají-li se skály  gigantické a nepohnutelné, je to klam - mají za sebou dramatický příběh zrození.
Vyznění: Pískovec je pozůstatkem fascinujících dějů v historii planety Země. Vydejte se s námi listovat v kronice zrození krajiny z písku a moře.
Témata:
Hlavní téma:
Zrození krajiny z písku a moře (moře, vrásnění, tektonická činnost, eroze)
o druhohorní moře
o  třetihorní alpské vrásnění - ústup moře, vznik kvádrových pískovců
o vystoupení stolových hor - zvednutí zemské kry
o sopečná činnost (Růžovský vrch)
o eroze - zvětrávání - piroteskní tvary (hřiby, voštiny, římsy, skalní okna), vznik Pravčické brány
o vznik kaňonů (Labe) - zahlubování kaňonu až skrze usazenou vrstvu (až 700 metrů) na podloží v druhohorách

Podtémata:
Zrození zvláštních úkazů: bleskoroury, bramboroidy, voštiny, skalní hodiny, železivce
Tajemství svědků minulosti: krajina Českého Švýcarska v sobě uchovává svědectví o svém zrození. Příklady svědků minulosti: rašeliniště (sondy do hloubky před 8 tisíci lety); zkameněliny z moře (žraločí zuby, amoniti, čeřiny, škeble a ulity)

První dvě témata budou podpořena ještě videofilmem, který bude realizován paralelně s expozicí.

3. Cesty krajinou
Heslo: Projít neproniknutelné
Popis: Krajina Českého Švýcarska je protkána sítí stezek a cest, které jsou památkou na životy lidí. Cesty krajinou jsou neuvěřitelně rozdílné, tak rozdílné jako životní cesty každého člověka. Lze si představovat, jak se pozvolna vtiskávaly do krajiny, jak vznikaly staletým pohybem lidí a povozů z místa na místo. Jsou otiskem snažení celých generací, kdy se každý člověk nevědomky zvěčnil svým nepatrným podílem na tváři krajiny Českého Švýcarska. Stezky jsou průnikem světa člověka a přírody, místem setkávání a vzájemného dotýkání, na cestě je člověk vydán rozmarům krajiny.
Vyznění: I vy se vydáváte na cestu krajinou Českého Švýcarska a zanecháváte otisk.
Témata:
Hlavní téma:
Stezky v krajině a osudy jejich poutníků
o kostelní stezky, lemované skalními kapličkami tesanými do kamene; procesí, zpěv v krajině při poutních cestách
o umrlčí stezky - stezky pohřebních průvodů, stezky, na kterých se mluvilo jen šeptem
o obchodní stezky - staré cesty, hluboké rýhy do krajiny vyryté do krajiny
o podloudnická stezka - stezky a chodníčky pašeráků
o vodní cesty (plavení dříví)
o lesnické pěšinky a chodníčky

Podtémata:
Strážci a pamětníci cest
a) rozcestníky, milníky, hraniční kameny
b) křížky a kapličky
Bloudění a bezcestí
Pomístní názvy  - dnes zapomenuté, jsou ztracenou pamětí


4. Krajina jako výzva
Heslo: Objevit neobjevené
Popis:  Divoká krajina Českého Švýcarska byla výzvou pro dobrodruhy,  průkopníky, horolezce, přírodovědce i umělce. Snažili se objevit cestu do bludiště skal a odkrýt jejich tajemství. Romantičtí výtvarníci z Drážďan malovali zdejší krajinu a psali o jejích hrůzostrašných labyrintech, gigantických černých věžích a skalních sochách nadlidských rozměrů. Přírodovědci moderního věku studovali celkovou stavbu krajiny. Dobrodruhové se pokoušeli dostat do nepřístupných skalních rozsedlin či soutěsek. Ať sem přišel kdokoli a kdykoli, v každém člověku zanechala krajina znepokojivé tušení chrámu, vznešeného přírodního světa s vlastními tajemstvími, které dráždily lidskou touhu poodhalit jejich roušku.
Vyznění: V krajině Českého Švýcarska je stále co objevovat. Staňte se také objevitelé a vydejte se za dalšími tajemstvími krajiny.
Témata:
Hlavní téma:
Objevitelství / expedice do Českého Švýcarska - Divoká krajina Českého Švýcarska byla výzvou pro dobrodruhy,  průkopníky, horolezce, přírodovědce. Snažili se objevit cestu do bludiště skal a odkrýt jejich tajemství.

Příklady:
o první proplutí soutěsek
o přírodovědné expedice za blanatcem kentským apod.
o malíři / umělci objevují krajinu
o zpřístupňování skalních soutěsek
o horolezecké prvovýstupy
o prospektoři - hledání rud, železné jámy, alchymistické značky
o novodobí objevitelé (archeologické objevy učiněné lidmi spojenými s Českým Švýcarskem)


7.  Celkové vyznění / poslání expozice:
Expozice staví na čtyřech kontrastních pohledech, které ukazují krajinu Českého Švýcarska vždy z jiného úhlu. Snaží se podnítit návštěvníka k hledání vlastního pohledu, překvapit jej, zatáhnout do děje. Ve všech částech je člověk zakomponován do krajiny, není vydělován.

Doplňkové zdroje inspirace: fotografická publikace Národní park České Švýcarsko; N. Belisová: Lidové památky Českého Švýcarska; Minulostí Českého Švýcarska I, II (sborníky příspěvků z konference). Další informace je možno nalézt na  www.ceskesvycarsko.cz a www.npcs.cz.

vedoucí projektu

České Švýcarsko, o. p. s.
Masarykova 1094/4, 407 46 Krásná Lípa
mobil: + 420 775 552 78
Tel. + 420 412 383 000
e.mail: martina.kulikova@ceskesvycarsko.cz
web: http://www.ceskesvycarsko.cz

(27.03.2006) ZDROJ: České Švýcarsko o.p.s.
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.