Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Domů PodporaGranty, dotace - EU, stát, kraje
TechSoup

Fond kinematografie vyhlašuje mimořádný grant na digitalizaci kin

Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Rada Fondu vyhlašují mimořádné grantové řízení jako součást tzv. velké digitalizace kin, tj. hromadného přechodu českých kin na nové způsoby promítání. O podporu se mohou  ucházet pouze kina, která jsou již na digitalizaci připravena a mají ve svých rozpočtech pro  rok 2009 vyčleněnou část prostředků na náklady s ní spojené. Grant může pokrýt pouze 50 procent nákladů na digitalizaci. Podle materiálu  Digitalizace kin v ČR přijatého Ministerstvem kultury ČR v květnu 2009 je v České republice celkem 726 kin, z toho: 470 klasických stálých, 25 multikin, 95 letních, 42 kinokaváren, 49 putovních, 45 ostatních kin. V první vlně by mělo být na digitalizaci na základě předběžného šetření připraveno 134 kin. Časový horizont vlastní digitalizace kin v ČR je odhadován na 4 roky, do roku 2012. Uzávěrka pro předkládání žádostí na Fond kinematografie je 10. září 2009.
Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Rada Fondu vyhlašují mimořádné grantové řízení jako součást tzv. velké digitalizace kin (tj. hromadného přechodu českých kin na nové způsoby promítání). Vzhledem k tomu, že se dosud Ministerstvu kultury nepodařilo na její zajištění získat prostředky ze státního rozpočtu, který by se na jejím financování měl podílet, rozhodla se Rada Fondu mimořádně ještě v tomto roce vyčlenit část prostředků Fondu na první vlnu digitalizace. O podporu se mohou  ucházet pouze kina, která jsou již na digitalizaci připravena a mají ve svých rozpočtech pro  rok 2009 vyčleněnou část prostředků na náklady s ní spojené. Grant z Fondu kinematografie může pokrýt pouze 50 procent nákladů na digitalizaci. Podle materiálu  Digitalizace kin v ČR přijatého Ministerstvem kultury ČR v květnu 2009 je v České republice celkem 726 kin (z toho: 470 klasických stálých, 25 multikin, 95 letních, 42 kinokaváren, 49 putovních, 45 ostatních kin). V první vlně by podle tohoto materiálu mělo být na digitalizaci na základě předběžného šetření připraveno 134 kin. Časový horizont vlastní digitalizace kin v České republice je odhadován na 4 roky a to od roku 2009 do 2012. Uzávěrka pro předkládání žádostí na Fond kinematografie je 10. září 2009.
 
Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

vyhlašuje mimořádný grant
na technický rozvoj a modernizaci české kinematografie –první vlnu tzv. velké digitalizace kina
(v souladu s § 9 odst. 1e) zákona č. 241/1992 Sb.)


uzávěrka žádostí je 10.9.2009
rozhodující je datum doručení do podatelny MK na adresu Maltézské náměstí 1, 118 00 Praha 1



Podmínky grantu:
•    o grant se mohou ucházet pouze kina, která již jsou na digitalizaci připravena a mají ve svých rozpočtech pro letošní rok vyčleněnou část prostředků na náklady s ní spojené,

•    o grant se nemohou ucházet kina, která již jsou kompletním obrazovým řetězcem dle DCI specifikace vybavena,

•    žadatelem o grant je:

-    obec, která je majitelem objektu, kde filmové představení probíhá (žádost nemůže podat příspěvková organizace města),
   
-    nájemce objektu (např. kino v soukromém objektu, které je provozováno jinou právnickou osobou) a v takovém případě musí předložit kopii platné nájemní smlouvy,

•    podpora je určena pouze na částečnou úhradu nákladů souvisejících s vybavením kina novou technologií (pořízením obrazového řetězce):  projektorem pro D-cinema (rozlišení obrazu 2K nebo 4K), serverem pro D-cinema a příslušenstvím. Součástí žádosti o podporu a tedy i rozpočtu projektu nemůže být vybavením kina technologií 3D.

•    výsledkem zavedení nové technologie musí být plně digitální kino standardu DCI; kino pak musí mít označení D-cinema (kina označená E-cinema tuto podmínku nesplňují),

•    podpora z Fondu může činit max. 50 % z plánovaných nákladů. Na Fond lze podat žádost pouze o chybějící část prostředků, které není žadatel schopen zajistit z jiných zdrojů. Kalkulaci tedy nelze automaticky sestavit tak, že žadatel a Fond hradí po 50 % z plánovaného rozpočtu.

•    případná podpora bude udělena formou účelové investiční dotace event. část jinou formou podpory

      
Žádost o podporu:
Žádost je třeba zpracovat dle „Postupu při žádosti o podporu“ vč.všech příslušných příloh, které jsou v tomto návodu uvedené a dále je třeba ještě vyplnit speciální přílohu – dotazník pro kina.


Poskytování dotací se řídí zákonem č. 241/1992 Sb. o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Podpora není automatická a o jejím udělení rozhoduje rada Fondu.   Podrobné informace o digitalizaci jsou uvedené v materiálu, který schválila porada vedení Ministerstva kultury „Digitalizace kin v ČR – Informace o přechodu na digitální projekci obrazu a zvuku“.


Plné znění zákona o Fondu, Postup při žádosti o podporu vč. příslušných formulářů zde
Bodovací dotazník zde
Na stránkách bude rovněž uveden český překlad DCI normy.
(17.08.2009) ZDROJ: Ministerstvo kultury ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.