Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Future City Game
Koncepce umění
Konference EU
Creative Cities
Domů PodporaGranty, dotace - EU, stát, kraje
TechSoup

MŠMT: mimořádná výzva zaměřená na dobrovolnictví

Ministerstvo školství směřuje část své mimořádné dotační výzvy k podpoře aktivit v rámci Evropského roku dobrovolnictví 2011. V rámci  výzvy mohou žádat nestátní neziskové organizace dětí a mládeže a nestátní neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží. Kromě jiného výzva pdoporuje  propagační, grafické, tištěné a audiovizuální materiály představující a podporující dobrovolnictví a práci a projekty dobrovolníků; metodické materiály pro práci s dobrovolníky; vzdělávací aktivity zaměřené na dobrovolníky a dobrovolnou činnost aj. Mimořádná výzva má celkem k dispozici na tři prioritní oblasti deset miliónů korun. Uzávěrka projektů je 2. září 2011.

Odbor pro mládež MŠMT vyhlašuje mimořádný dotační program, který se zaměřuje na podporu 3 prioritních os:

Prioritní osa č. 1: Podpora činnosti nestátních neziskových organizací dětí a mládeže a organizací, pracující s dětmi a mládeží
Prioritní osa č. 2: Podpora aktivit v rámci Evropského roku dobrovolnictví 2011
Prioritní osa 3: Podpora rozvoje mezinárodních dobrovolnických aktivit mládeže


1. Kontext dotačního programu

V roce 2011 poklesl objem finančních prostředků, které MŠMT rozdělovalo v rámci Programů státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace na léta 2011-2015, proto nemohly být ve standartních výzvách podpořeny všechny kvalitní projekty. Prostředky určené pro prioritní osu 1 této mimořádné výzvy kompenzují tento propad.

Rok 2011 byl také vyhlášen Evropskou komisí „Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství“ (dále jen „ERD“). Prioritní osa 2 této mimořádné výzvy přispívá k naplnění cílů ERD.

Cíle prioritní osy 2: Podpora aktivit v rámci Evropského roku dobrovolnictví 2011 se zaměřuje na cíle Evropského roku dobrovolnictví (ERD).

Cíle ERD 2011 jsou následující:
1) usilovat o to, aby bylo v EU vytvořeno prostředí příznivé pro dobrovolnictví s cílem zakotvit dobrovolnictví jakožto součást podpory občanské účasti a činností lidí pro lidi v kontextu EU a ve vhodných a nezbytných případech řešit stávající překážky bránící dobrovolným činnostem;

2) umožnit organizátorům dobrovolných činností, aby zlepšili jejich kvalitu, s cílem usnadňovat dobrovolné činnosti a pomáhat organizátorům zavádět nové druhy dobrovolných činností a podněcovat navazování kontaktů (networking), mobilitu, spolupráci a součinnost v rámci občanské společnosti a mezi občanskou společností a dalšími oblastmi v rámci EU;

3) oceňovat a uznávat dobrovolné činnosti s cílem podporovat vhodné pobídky pro jednotlivce, společnosti a organizace pro rozvoj dobrovolníků a na úrovni EU a členských států zajistit uznávání dobrovolnictví ze strany tvůrců politik, organizací občanské společnosti, veřejných institucí a odvětví formálního a neformálního vzdělávání, jakož i zaměstnavatelů, pokud jde o dovednosti a kompetence rozvíjené prostřednictvím dobrovolnictví;

4) zlepšit povědomí o hodnotě a významu dobrovolnictví s cílem zlepšit obecné povědomí o důležitosti dobrovolnictví jakožto projevu účasti občanů, která přispívá k řešení otázek společného zájmu všech členských států, jako je harmonický rozvoj společnosti a sociální soudržnost.

Prioritu mají inovativní dobrovolnické aktivity, které podpoří obsahovou formu i viditelnost Týdnu dobrovolnictví konaném v termínu 31. 10. – 8. 11. 2011.

Kdo může žádat:
V této prioritní ose mohou žádat pouze nestátní neziskové organizace dětí a mládeže a nestátní neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží.

Způsobilé akce:
Projekty, které budou žadatelé předkládat, musí být zaměřeny především na:
1. akce a aktivity, které naplňují myšlenky a cíle ERD 2011, či alespoň jeden z cílů, na který se blíže zaměří,
2. přípravu akcí a projektů na rok 2011, podporujících cíle Evropského roku dobrovolnictví v ČR,
3. propagační, grafické, tištěné a audiovizuální materiály představující a podporující dobrovolnictví a práci a projekty dobrovolníků,
4. metodické materiály pro práci s dobrovolníky,
5. vzdělávací aktivity zaměřené na dobrovolníky a dobrovolnou činnost,
6. partnerství alespoň 1 NNO pracující s mládeží a 1 další NNO zabývající se dobrovolnictvím

Prioritu mají inovativní dobrovolnické aktivity, které podpoří obsahovou formu i viditelnost Týdnu dobrovolnictví konaném v termínu 31. 10. – 8. 11. 2011 http://www.msmt.cz/mladez/eyv-tour-tyden-dobrovolnictvi-v-cr-31-10-8-11-2011.

Rozpočet:
Žadatelé musí předložit rozpočet, který je vyrovnaný z hlediska výdajů a příjmů. Minimální výše grantu je stanovena na 40 000 Kč a maximální výše grantu na 400 000 Kč. Přidělená částka grantu bude přiznána jen v případě spolufinancování projektu minimálně 30% z celkového rozpočtu projektu.

Uznatelné náklady této prioritní osy jsou za období od 1. srpna do 31. prosince 2011.

Hodnotící kritéria:
Kvalitativní (80%)
· Návaznost cílů projektu na cíle ERD;
· Provázanost cílů a aktivit projektu;
· Kvalita projektu (kvalita návrhu/programu, aktivní zapojení mladých lidí, resp. partnerů při přípravě a realizaci projektu, reflexe vzdělávacího procesu, relevance metod k cílové skupině a vyhodnocení projektu);
· Viditelnost projektu a šíření jeho výstupů;
· Provázanost aktivit a rozpočtu projektu;
· Přidaná hodnota projektu v kontextu kampaně ERD a jeho udržitelnost (i po skončení ERD v lednu 2012);
· Dopad projektu na cílovou skupinu;
· Kvalita partnerství (rozdělení rolí a zodpovědností, relevantní zkušenosti partnerů).
Kvantitativní (20%)
· Počet partnerů projektu;
· Počet malých lidí, resp. pracovníků s mládeží přímo zapojených do projektu.

Termín pro podání žádosti:
Žádost musí být podána elektronicky v IS-Mládež a v písemné podobě doručena nejpozději do 2. září 2011 do 14 hodin.
Alokace: 3 000 000,- CZK

Informace a konzultace - kontaktní osoba:
Eva Hampejsová
tel.: 234 811 115
e-mail: eva.hampejsova@msmt.cz

Související dokumenty: 

Celkové znění výzvy

(22.08.2011) ZDROJ: Dobrovolnik.cz
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.