Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Konference EU
Future City Game
Symposium Ostrava
Creative Cities
Domů PodporaGranty, dotace - EU, stát, kraje
TechSoup

MKČR: Stipendijní program 2012

Ministerstvo kultury, samostatné oddělení umění vyhlašuje pro rok 2012 v rámci Programu poskytování příspěvků na tvůrčí nebo studijní účely výběrové řízení na poskytnutí příspěvků ze státního rozpočtu na tvůrčí nebo studijní účely v oblasti profesionálního umění, konkrétně výtvarného umění, architektury, designu, užitých umění, hudby, literatury, divadla a tance. Uzávěrka pro příjem žádostí je  1. března 2012.
Ministerstvo kultury, samostatné oddělení umění v souladu se zákonem č. 203/2006 Sb., o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů, zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), a usnesením vlády České republiky č. 676 ze dne 31. května 2006 o Koncepci účinnější podpory umění na léta 2007–2013 vyhlašuje pro rok 2012 v rámci Programu poskytování příspěvků na tvůrčí nebo studijní účely výběrové řízení na poskytnutí příspěvků ze státního rozpočtu na tvůrčí nebo studijní účely v oblasti profesionálního umění, konkrétně výtvarného umění, architektury, designu, užitých umění, hudby, literatury, divadla a tance.

Termín uzávěrky pro příjem žádostí: 1. 3. 2012
 
Pro koho je výběrové řízení určeno:

•    Výběrové řízení je určeno pro fyzické osoby – autory-umělce, v případě studijních stipendií také pro výkonné umělce a odborné pracovníky, působící v oblasti profesionálního umění, konkrétně výtvarného umění, architektury, designu, užitých umění, hudby, literatury, divadla a tance.
•    Žadatel musí být občan České republiky nebo cizinec s trvalým pobytem v ČR.
•    Žadatel nesmí být v době realizace projektu, na který je mu stipendium poskytováno, žákem střední školy či konzervatoře nebo studentem vyšší odborné školy či vysoké školy v České republice. (Žadatel nesmí být v době realizace projektu ani studentem doktorského studijního programu na vysoké škole v České republice.)
•    Žadatel o studijní stipendium nesmí v kalendářních letech, v nichž mu bude stipendium poskytováno (vypláceno), přesáhnout věk 35 let (tzn. den jeho 35. narozenin nesmí připadnout na rok, v němž mu bude poskytováno stipendium). Pro tvůrčí stipendia věkové omezení neplatí.
•    Žadatel nesmí mít ke dni podání žádosti o stipendium žádné nedoplatky po lhůtě splatnosti ve vztahu ke státnímu rozpočtu, státním fondům, rozpočtu územního samosprávného celku nebo ke zdravotní pojišťovně.
•    Stipendium lze stejnému žadateli poskytnout nejvýše dvakrát.


Druhy stipendií:

Existují dva druhy stipendií poskytovaných Ministerstvem kultury (dále jen „ministerstvo“) – tvůrčí a studijní.
•    Tvůrčí stipendium je finanční částka přiznaná žadatelům na tvůrčí účely – tj. na tvůrčí uměleckou činnost nebo tvůrčí umělecký pobyt v tuzemsku či v zahraničí v délce od 6 měsíců do 2 let s možností prodloužení nejdéle o 1 rok, jejichž výsledkem je vytvoření uměleckého díla nebo souboru uměleckých děl.
Upozornění: Výsledkem projektu, na nějž je požadováno tvůrčí stipendium, může být například soubor maleb či fotografií, hudební skladba, text divadelní hry, rukopis básnické sbírky apod. Tvůrčí stipendium není poskytováno na projekty, jejichž výstupem je umělecký výkon (např. výkon hudebního interpreta, režiséra, herce, tanečníka, sbormistra apod.) nebo odborné dílo (např. rukopis uměleckohistorické publikace nebo publikace z oblasti teorie umění).
Tvůrčí stipendium je také poskytováno pouze na vytvoření uměleckého díla, nikoli na jeho prezentaci či nazkoušení (tzn. je poskytováno např. na vytvoření textu divadelní hry, nikoli na její inscenování; na napsání rukopisu knihy, nikoli na její vydání – o dotaci na tyto náklady je možné žádat v rámci jiných dotačních programů ministerstva).
Po ukončení realizace projektu je příjemce tvůrčího stipendia povinen předložit ministerstvu, společně se závěrečnou zprávou, vytvořené umělecké dílo (např. rukopis románu), nebo pokud to povaha díla neumožňuje, jeho fotografickou či jinou vhodnou dokumentaci (např. fotografie vytvořených sochařských objektů).

•    Studijní stipendium je finanční částka přiznaná žadatelům na studijní účely – tj. na studijní pobyt v délce nejméně 1 měsíce na významném tuzemském či zahraničním uměleckém, vědeckém nebo jiném specializovaném pracovišti; výsledkem takového pobytu je především získání zkušeností a podkladů pro další uměleckou, vědeckou nebo jinou odbornou činnost, případně i nastudování nebo vytvoření díla.
Povinnou přílohou žádosti o studijní stipendium jsou nabídka a podmínky pracoviště, na němž se má studijní pobyt uskutečnit.

Zvláštní podmínky pro jednotlivé umělecké oblasti


Výtvarné umění, architektura, design a užitá umění
Pro tuto oblast neplatí žádná zvláštní omezení.

Hudba
  • Tvůrčí stipendium může být poskytnuto například na zkomponování skladby nebo skladeb, tj. na samotnou tvůrčí činnost („příspěvek na tvůrčí činnost“) a případné související náklady (materiál, cestovní výdaje, pronájem zkušebny apod.). Po skončení takového projektu je příjemce stipendia povinen předložit ministerstvu spolu se závěrečnou zprávou partituru nebo pracovní nahrávku vytvořené skladby/skladeb. Tvůrčí stipendia nebudou poskytována na nastudování skladeb nebo jejich veřejnou prezentaci. Tvůrčí ani studijní stipendia nebudou také poskytována na vytvoření profesionálních hudebních nahrávek a vydání CD. (O dotaci na uvedené náklady je možné žádat v rámci výběrových dotačních řízení na podporu projektů profesionálního hudebního umění v oblasti klasické nebo alternativní hudby.) Ze stipendia je možné hradit nejnutnější náklady spojené s vytvořením demonahrávky.
  • Žádosti o stipendium na projekty z oblasti hudebně-dramatických žánrů řaďte prosím do oblasti hudby, nikoli divadla. Tvůrčí stipendia nebudou poskytována na vytvoření hudebně-dramatických inscenací a na činnosti, které jsou součástí přípravy inscenace – režie, dramaturgie, choreografie, scénografie, vytvoření role apod. (O dotaci na tyto náklady je možné žádat v rámci výběrového dotačního řízení na podporu inscenačních projektů profesionálního divadla.) Tvůrčí stipendium může být nicméně poskytnuto na vytvoření libreta nebo hudební složky hudebně-dramatického díla.

Literatura

Tvůrčí stipendia budou poskytována pouze na vytvoření původních uměleckých literárních děl a uměleckých překladů krásné literatury; nebudou poskytována na ediční práci a sestavování antologií. Pro studijní stipendia v oblasti literatury neplatí žádná zvláštní omezení.

Divadlo a tanec

  • Tvůrčí stipendia nebudou poskytována na vytvoření inscenací a na činnosti, které jsou součástí přípravy inscenace (choreografie, scénografie, dramaturgie, režie, vytvoření role apod.). O dotaci na tyto náklady je možné žádat v rámci výběrových dotačních řízení na podporu inscenačních projektů profesionálního divadla, tance, pohybového a nonverbálního divadla. Předmětem žádosti o tvůrčí stipendium může být například vytvoření textu divadelní hry.
  • Na žádostech o stipendium z oblasti hudebně-dramatických žánrů označte prosím jako umělecký obor hudbu, nikoli divadlo.

Obecné upozornění: Stipendia samostatného oddělení umění ministerstva kultury nejsou poskytována na projekty, jejichž výsledkem je film nebo filmový scénář.



Projekt
Tvůrčí i studijní stipendium je vždy poskytováno na určitý „projekt“.
Projekt je v tomto kontextu nutno chápat tak, že jeho předmětem je specifická tvůrčí činnost, tvůrčí pobyt nebo studijní pobyt žadatele. Projekt přitom může být součástí širšího celku aktivit různých osob. Příklad: pokud hudební skladatel žádá o poskytnutí stipendia na zkomponování hudby k opeře, přičemž na vzniku opery se budou podílet i další osoby (autor libreta apod.), není pro účely žádosti o stipendium projektem, resp. předmětem projektu, opera, nýbrž zkomponování hudby k opeře.
 
Kontakt:
 
Zuzana Zahradníčková , tel: 257 085 208  mail: zuzana.zahradnickova@mkcr.cz
případné konsultace je nutné dohodnout předem
 
Další informace:
 
 
(06.12.2011) ZDROJ: Ministerstvo kultury ČR
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.