Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Konference EU
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Game
TechSoup

Alexander Kluge poprvé v Praze

Alexander Kluge in Prag je pásmo projekcí filmů významného německého spisovatele, režiséra a producenta Alexandera Klugeho. Promítání pořádá DigiLab pražské AVU a proběhne třech dnech, mezi 17 až 19. květnem 2012. Během promítání bude v České republice vůbec poprvé představena část autorovy filmografie. Pořadatel vyžaduje na projekci on-line registraci.

Alexander Kluge in Prag je pásmo projekcí filmů významného německého spisovatele, režiséra a producenta Alexandera Klugeho, který letos v únoru oslavil 80. narozeniny. Na pražské AVU bude ve třech dnech, mezi 17 až 19. květnem 2012 představena část autorovy filmografie, která bude v České republice promítána vůbec poprvé.

V šesti blocích budou představeny krátké filmy, In Gefahr und größter Not bringt der Mittelweg den Tod, Die Macht der Gefühle, Nachrichten aus der ideologischen Antike. Marx – Eisenstein – Das Kapital, Vermischte Nachrichten a Früchte des Vertrauens, které dnes promlouvají k našemu současnému komplikovanému světu více než nikdy před tím.

Vstupné na projekce je zdarma, pořadatel vyžaduje on-line registraci na stránkách projetu události http://alexander-kluge.avu.cz

Alexander Kluge

V roce 1966 natočil Alexander Kluge první celovečerní film Rozloučení se včerejškem (Abschied von gestern), který byl v Benátkách oceněn Stříbrným lvem. Tehdy se zrodil Nový německý film. Postupně získávají uznání filmy dalších filmových tvůrců tohoto proudu: Rainera Wernera Fassbindera, Wima Wenderse a Wernera Herzoga. Jejich díla z německé kinematografie vytvořila mezinárodní značku. Kluge je z nich však nejradikálnější.

„Jeden zážitek jeden film, jeden vjem jeden film, tomu se říká krystalizovaný okamžik, a to je vzorec filmu“, definuje Kluge funkci filmového média v dokumentu Andrease Ammera. 

Autor je přesvědčen, že kinematografie se od svého počátku odvíjela špatným směrem. Tvrdí, že narativní film potlačuje v divákovi prostor pro jeho vlastní fantazii. Naopak jeho fragmentárnější díla, která jsou postavena na jedné události, zážitku nebo vjemu podněcují u publika volnou asociaci.

Více na http://alexander-kluge.avu.cz/in-prag?lang=cz

(14.05.2012) ZDROJ: DigiLab AVU
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.