Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Future City Game
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Creative Cities
TechSoup

ArtBuffé 2012:Tělo je pozemská zahrada utrpení

Plzeň, Druhý ročník festivalu ArtBuffé občanského sdružení Johan odstartuje na Den Země 22. dubna 2012  v Moving Station budově bývalého plzeňského nádraží Jižní Předměstí . Návštěvníci budou mít možnost od 22. dubna do 5. května 2012 naštívit výstavu velkoformátových obrazů šesti mladých výrazných českých umělců a umělkyň s názvem Tělo je pozemská zahrada utrpení. Součástí letošního Artbuffé bude také veselý hudební experiment českofinského kytarového dua Tomáše Federsela Procházky a Pasi Mäkely. Cílem ArtBuffé je vybudovat v Plzni aktivní platformu pro současné výtvarné umění se zaměřením na podporu mladých začínajících autorů, čerstvých absolventů škol a výrazných nezávislých tvůrců.

Od 22. 4. do 5. 5. 2012 se jako součást festivalu koná výstava velkoformátových obrazů šesti mladých výrazných českých umělců s názvem „Tělo je pozemská zahrada utrpení“. Vernisáž se koná 22. 4. od 17:30. Těšit se můžete na veselý hudební experiment pracující se zvuky různých nástrojů i nenástrojů českofinského kytarového dua Tomáše „Federsela“ Procházky a Pasi Mäkely. Milovníci alternativního divadla znají Tomáše Procházku z formace Handa Gote, dlouhodobě také tvoří hudbu pro Buchty a loutky. V lednu duo vydalo nové CD, recenzenti jej  pochvalovali zejména za humor.

Co je ArtBuffé?
Umělecký bufet, který nabízí ochutnávky zajímavých počinů současných mladých umělců.  Cílem projektu ArtBuffé je postupně vybudovat v Plzni aktivní platformu pro současné výtvarné umění se zaměřením na podporu mladých začínajících autorů, čerstvých absolventů škol a výrazných nezávislých tvůrců. Zajímá nás setkávání umělců a veřejnosti, otevřený dialog, komunikační a socializační úloha výstavních prostor, výchova a vzdělávání v oblasti současného výtvarného umění, spolupráce mezi uměleckými obory, neziskovými organizacemi a institucemi.

Výstava velkoformátových obrazů
Své obrazy na Moving Station tentokrát vystaví Lucie Ferliková, Lukáš Malina, Lukáš Karbus, Lukáš Kudrna, Simona Blahutová a Jan Karpíšek. Výstava reflektuje člověka a jeho tělo. To je pojaté jako příroda, kde se spojuje krása s ošklivostí, život se smrtí, sexualita a lidské vztahy se samotou a utrpením. Tyto světy existují podle stejných zákonů vedle sebe. „Obrazy jsou nejasné a nic nevysvětlují ani neusnadňují. Požadují od diváka vnitřní prožitek, jehož intenzita je už zkušeností mimoobrazovou, protože jen podle pociťování vlastních vztahů s jinými lidmi, vidí člověk své tělo a přírodu, jako nádhernou a darující nebo naopak jako zrůdu která ničí,“ komentuje pojetí výstavy autor koncepce, výtvarník Lukáš Malina. S autory obrazů se můžete potkat na umělecké dílně, která pomůže výtvarnou formou odhalit „monstra v nás“ na závěr výstavy dne 5. 5. od 14:00 hodin.

Večery se Švankmajerem a experimentálními (ne)divadelními projekty
Na čtyři večery festival ve spolupráci s Finále Plzeň připravil lahůdku pro milovníky filmové fantazie: soubor filmů čelného představitele pozdního českého filmového surrealismu, Jana Švankmajera. Ten vstoupil do filmového světa před bezmála půl stoletím – svůj první krátký film „Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara“ natočil v roce 1964. Dnes patří ve světě k nejznámějším českým umělcům. Promítání Švankmajerových snímků v rámci ArtBuffé svými uměleckými vstupy doprovodí kontemplativní duo Max Weber a Albert Kamil. Tahle pozoruhodná dvojice vstoupila do povědomí veřejnosti před rokem a půl právě v prostorách Moving Station a od té doby už zvládla oslovit diváky na mnoha místech republiky.
 
Experimenty na hranici divadelního žánru se představí 25. a 28. 4., první uvedeme soubor Lachende bestien a 120 dnů svobody, jedná se o nekompromisní divadelní interpretaci textu Markýze de Sade.
 
V sobotu se představí nezávislá umělecká skupina Antena s dramatizací textu Čekanky Carlose Be pod názvem Valentýn a další improvizační uskupení.  Festival zakončí promítání hudebně-filmového projektu Porno Music Petra Kofroně  a Ivana Achera.

Kontaktní osoba: Helena Dienstbierová Šimicová, Johan, o. s., simicova.h@seznam.cz, +420 777 793 735



 

(17.04.2012) ZDROJ: Artbuffe
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.