Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Konference EU
Future City Game
Symposium Ostrava
Creative Cities
Koncepce umění
TechSoup

Evropský parlament odmítl dohodu ACTA

Obchodní dohoda proti padělání (ACTA) byla ve středu 4. červnece 2012 odmítnuta Evropským parlamentem, a nemůže tak v EU vstoupit v platnost. Parlament poprvé využil pravomoci odmítnout mezinárodní obchodní dohodu, kterou získal po přijetí Lisabonské smlouvy. 478 poslanců hlasovalo proti přijetí dohody ACTA, 39 bylo pro její přijetí a 165 se zdrželo hlasování. Mnozí europoslanci se před hlasováním nechali slyšet, že smlouvu nepodpoří už jen kvůli tomu, jaké protesty u občanů jednotlivých států vyvolala. Parlament mimo jiné obdržel petici, kterou podepsalo 2,8 milionů občanů z celého svět a rovněž jej vyzývala k odmítnutí dohody ACTA. ACTA tak v EU již nemůže nikdy platit. Podle serveru Lupa.cz je však nyní zajímavá otázka, co bude po ACTA, jelikož..v Bruselu už leží návrh na revizi směrnice IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive), která podle navrhovatelů „musí být modernizována, aby mohla fungovat jako účinný právní nástroj (proti) porušování, páchanému na Internetu.“
"Jsem velmi potěšen, že Parlament následoval mé doporučení dohodu ACTA odmítnout," řekl zpravodaj David Martin (S&D, UK) po hlasování a zopakoval své obavy, že dohoda je příliš vágní, může být nesprávně vykládána a mohla by tedy ohrozit občanské svobody. Zároveň však zdůraznil, že je potřeba nalézt alternativní způsob ochrany duševního vlastnictví v EU, které je "surovinou evropského hospodářství."

Hlavní zastánce dohody ACTA ze skupiny EPP Christofer Fjellner (EPP, SE) před hlasováním žádal, aby Parlament odložil své konečné hlasování do rozhodnutí Evropského soudního dvora, který se má vyjádřit k souladu dohody ACTA se smlouvami EU. Většina členů Parlamentu však tuto žádost zamítla, načež se značná menšina poslanců zdržela hlasování o udělení souhlasu dohodě.

Během jednání, která předcházela hlasování o udělení či ne souhlasu dohodě ACTA, čelil Parlament nebývalému lobbyingu tisíců občanů EU, kteří pomocí demonstrací v ulicích, e-mailů a telefonátů vyzývali poslance, aby dohodu odmítli. Parlament také obdržel petici, kterou podepsalo 2,8 milionů občanů z celého světa, která jej rovněž vyzývala k odmítnutí dohody ACTA.

Dohoda ACTA byla vyjednána EU, Spojenými státy, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Mexikem, Marokem, Novým Zélandem, Singapurem, Jižní Koreou a Švýcarskem s cílem posílit dodržování práv duševního vlastnictví na mezinárodní úrovni. Středeční hlasování Parlamentu znamená, že ani EU, ani její členské státy se k dohodě nemohou připojit. 
 
Lupa.cz uvádí, že ..Dalším zajímavým návrhem na regulaci internetu je nedávno navržený americký zákon CISPA (Cyber ​​Intelligence Sharing and Protection Act) a určitě se vyplatí sledovat i další zkratku: TPP (Trans-Pacific Partnership)
 
ZDROJ: 
(12.07.2012)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.