Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Future City Jobs
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Creative Cities
TechSoup

Goethe Institut: Open for Everything o "jinakosti" Romů

Název nového tanečního projektu proslulé choreografky Constanzy Macras vyjadřuje životní postoj. Open for Everything se zabývá „jinakostí“ Romů, jejichž historie se zakládá kompletně na vzpomínkách. Je mozaikou ústní lidové slovesnosti, bájí, obyčejů a tradic předávaných z generace na generaci. Open for Everything zkoumá, zda je pro tento (ne)tradiční způsob života v dnešní společnosti stále ještě místo. Po nedávné premiéře ve Vídni a hostování v Berlíně a Hamburku se představí i v Praze, a to 5. a 6. června 2012 na Nové scéně Národního divadla. ...Nebyl to vůbec lehký projekt. Romská kultura není snadno přístupná. A i kdybych ji studovala roky, nikdy  nebudu její součástí. Ve skutečnosti jsou však Romové stejní jako ostatní Evropané, jen s lepším smyslem pro rytmus..., vysvětluje Constanza Macras, a protože je choreografka, dokládá to v prvé řadě tancem a hudbou.

V Evropě žije zhruba dvanáct milionů Romů různé národnosti a tvoří tak největší etnickou menšinu. Jejich historie je spojena s pronásledováním a mnoha ústrky, ale také s fascinací. Obraz, který o nich panuje na veřejnosti, se stále ještě pohybuje mezi romantizací a diskriminací. Aby tento pohled na realitu Goethe-Institut rozšířil, inicioval setkání mezinárodně uznávané choreografky Constanzy Macras s mladými romskými umělci z České republiky, Maďarska a Slovenska.

Spolupráce s mezinárodně proslulou choreografkou a jejím souborem nabízí talentovaným Romům - vedle šance k osobnímu rozvoji - také příležitost oslovit v rámci evropského hostování na významných festivalech publikum mimo tradiční ‚ghetta‘ s nádechem folkloru.Tato spolupráce nejspíš nevyřeší všeobecnou situaci Romů ve střední a východní Evropě, veříme ale, že může zvýšit pozornost publika v západní a východní Evropě, aby se touto otázkou začalo více zabývat“, vysvětluje Heinrich Blömeke, ředitel pražského Goethe-Institutu a iniciátor projektu.

Open for Everything je pokusem změnit zažité stereotypy v tzv. romské otázce a nastartovat nový, živý a osobní dialog na toto téma. Tvůrci doufají, že se jim alespoň částečně podaří nabourat klišé tím, že Romům propůjčí hlas. Nebyl to vůbec lehký projekt. Romská kultura není snadno přístupná. A i kdybych ji studovala roky, nikdy
nebudu její součástí. Ve skutečnosti jsou však Romové stejní jako ostatní Evropané, jen s lepším smyslem pro rytmus
, vysvětluje Constanza Macras, a protože je choreografka, dokládá to v prvé řadě tancem a hudbou.

Projekt Open for Everything spojuje zpěváky, hudebníky, tanečníky a herce s uměleckým souborem Constanza Macras | Dorkypark, jehož členové pochází z Izraele, Německa, Nizozemí, Kanady a Jižní Korey. Českou republiku reprezentují herečka Markéta Richterová, zpěvačka a tanečnice Iveta Millerová a její žačka, Monika Peterová  spolu s 5-členou kapelou, která propojuje tradiční romskou muziku s jazzem, funkem, ethnem až po balkánskou dechovku.

„Constanza Macras se na Novou scénu ND vrací po dvou letech, tentokrát jako vrchol našeho multikulturního projektu Divadlo národů: Romové na Nové scéně, který zde probíhá od dubna do konce června letošního roku. V rámci projektu představujeme současnou romskou kulturu a vybízíme mladé Romy i ne-Romy k umělecké aktivitě prostřednictvím uměleckých workshopů“, Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény ND.

Datum konání: 5. a 6. června 2012 od 20 hodin


Místo konání: Nová scéna Národního divadla

Německy s anglickými a českými titulky.


Pořadatelé: Goethe-Institut a Nová scéna ND


Ve spolupráci s: Tanec Praha, Festival Khamoro

Po skončení představení se 5. června 2012 koná diskuze s tvůrci. Tlumočení do češtiny zajištěno.

Projekt se dále představí v Budapešti, Nitře, Košicích, Berlíně, Hamburku, Drážďanech Hellerau, Curychu a Stockholmu.

Tisková zpráva

 

(04.06.2012) ZDROJ: Goethe Institut Praha
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.