Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
TechSoup

Máme Otevřeno večer v galeriích na Praze 7

Příští čtvrtek 26. dubna 2012 mimořádně prodlouží čtrnáct holešovických galerií otvírací dobu do 22 hod a nabídne speciální program. Jeho součástí budou vernisáže, komentované prohlídky, setkání s kurátory, umělci a galeristy, aperitiva, promítání filmů, koncerty aj. Akci, která se koná dvakrát ročně, vždy na začátku podzimní a jarní výstavní sezóny, organizují Galerie Laboratorio a galerie m.odla.

Vstup do všech galerií bude zdarma.

Základnu pro výpravu po holešovických galeriích poskytne funkcionalistická budova bývalých Elektrických podniků na Bubenské 1, ve které v současné době funguje na čtyřicet uměleckých ateliérů a tři galerie:

Galerie Laboratorio se bude prezentovat výstavou U sousedek /Pod lípou/ jednoho z nejrenomovanějších současných českých malířů Jana Merty, který letos slaví šedesáté narozeniny. Název výstavy se zcela přirozeně nabídl sám, protože galerii Laboratorio od mého ateliéru odděluje pouze tenká příčka. Podtitul “Pod lípou” má připomenout prastará sousedská setkání. /cit. Jan Merta/ K vidění budou jak velkoformátová plátna, tak intimnější práce na papíře.

Laboratorio kromě výstavy v prostorách galerie /2.patro, číslo dveří 212/ připravilo, opět ve spolupráci s galerií m.odla, i mimořádný projekt KOLABORATORIO VOL.2 ve dvou podlažích suterénu téže budovy, které od 30.let 20.století sloužily jako městské lázně. Unikátní funkcionalistické prostory, kde zaměstnanci Elektrických podniků relaxovali v rašelinových koupelích, podstupovali vodoléčbu a jiné zábaly, jsou dnes v zuboženém stavu a veřejnosti zcela nepřístupné. Toto místo s nezaměnitelnou atmosférou bude na čtyři dny proměněno v živou galerii o úctyhodných 850 m2. Třicítka umělců připravila speciálně pro tento projekt site specific instalace. Inspirací jim byl konkrétní prostor. Divák, vybavený mapou lázní a baterkou, bude aktivně zapojen a jednotlivá umělecká díla si najde sám.

V 18:30 a ve 20:30 proběhnou dvě komentované prohlídky, jež povedou herci divadla VOSTO5. /více viz TZ Kolaboratorio Vol.2/ Galerie Workshop@Y, která sídlí ve 4. patře téže budovy /býv. Elektrické podniky/ připravila speciální program k probíhající výstavě obrazů Jana Bačkovského Zlatá střední cesta. V 18:30 se koná přednáška O stavu současné české abstrakce. Následovat jí bude koncert kultovní kapely 90.let Ženy. K jídlu se bude podávat dršťková.

V přízemí býv.Elektrických podniků v sídle multifunkčního prostoru Divus Prager Kabarett se bude od 19 hod. promítat dokument 31 konců / 31 začátků, který o současné pražské kultuře natočila umělecká skupina Rafani, od 21 hod. bude koncert skupiny VODA. Před budovou býv. Elektrických podniků se návštěvnici budou moci občerstvit u stánku Zelených trhů /www.zelenetrhy.cz/ Další ze čtrnácti zúčastněných galerií sídlí mimo základnu na Bubenské 1, ale všechny v dosahu příjemné podvečerní procházky.

Pár kroků od Bubenské se nachází galerie m.odla /Antonínská 6/. Galeristka Daniela Deutelbaum se rozhodla využít vitrínu ve vstupní chodbě činžáku k prezentaci současného umění a zároveň k budování dobrých sousedských vztahů. Ve čtvrtek tu od 18 hodin proběhne vernisáž výstavy Kláry Doležálkové Až budu mít loď, pojmenuju jí po tobě. Galerie je ve společné péči obyvatel domu. Stačí zazvonit na některého ze sousedů.

Za rohem, na ulici Pplk. Sochora 9, se nachází další výstavní prostor s netradičním konceptem art and cooking. V Berlínským modelu vystavující umělec v den vernisáže také uvaří. Tentokrát to bude konceptuální malířka Jana Babincová. Pro Berlínskej model vytvořila kódovanou nástěnnou malbu, ve které nesou jednotlivé plochy transformovanou informaci o nutriční a energetické hodnotě sushi – ano, právě to se tu bude ve čtvrtek podávat. „Laborka“, m.odla a Berlínskej model tvoří spřátelený holešovický trojúhelník, jež se snaží nejen dostat současné umění k lidem, ale zároveň oživit a zpříjemnit prostor, ve kterém se umělecká komunita setkává s místními starousedlíky.

Speciální program připravily i další galerie:
DOX centrum současného umění představí právě probíhající výstavy (Čestmír Suška: OUTSIDE / INSIDE, Superstudio, Demokracie v akci, Vizuální styl České televize 1963 – 2012, Prague Photo Festival 2012 a Light Sculptures: České stolní lampy 1950-1990), v 18.00 bude zahájen projekt ARTWALL 2012 - Ladislav Vondrák: Pachuť. Zároveň diváky čeká bohatý doprovodný program. Lunchmeat a Ministry of Light promění pomocí světel, projekcí a symetrických stínoher sochařskou terasu v centru DOXu v magický prostor. Na střechu galerie posvítí skrze otvory instalovaných objektů Čestmíra Sušky. K poslechu i tanci na afterparty /po 22 hod./ zahrají b4k dj a DJ Babe LN.

Na adrese Osadní 35 se nachází dvě galerie:
v Prinz Prager Gallery proběhne dernisáž výstavy Eastern Connection slovenského umělce Viktora Freša
V Dynamo design vás v 19:00 provede výstavou Radoslava Kratiny PhDr. Hana Larvová z Galerie hlavního Města Prahy.

NG Veletržní palác zpřístupní výstavu Ostrovy odporu /mezi první a druhou moderností 1985-2012/ připravená kurátory Janou a Jiřím Ševčíkovými a Edith Jeřábkovou, která
představuje proměny českého umění posledního čtvrtstoletí.V prostorách výstavy můžete přispět vlastním popisem vybraného objektu do společného "Katalogu bezprostředních reakcí" a sdílet tak svoje nápady, názory či prožitky s ostatními návštěvníky. Vaše záznamy zůstanou po dobu jejího trvání součástí interaktivního studia. V nově otevřené Experimentální kavárně Nová syntéza v přízemí budou hrát live DJ.

V galerii AVU je k vidění instalace s videem Sóstrast. Od 20 hodin tam zastihnete i její autorky Danielu Baráčkovou, Markétu Kubačákovou a Šárku Teleckou.

V de-sign.cz, obchodě a galerii sídlící na adrese Sládkova 7 (vchod z ul. Havanská), bude k vidění, kromě aktuální výstavy (Tereza Neumannová, Marie Hladíková, Yuko Takahashi: Stvoření / Creation(ture), od 19:00 vintage trailers screening Faster, Pussycat Kill! Kill! a k občerstvení dostanete Pussycat cocktail.

Akce Máme otevřeno se účastní i tyto galerie:
hunt kastner v Kamenické 22 - výstava Dominik Lang: Dokumentace
Galerie Petr Novotný v Heřmanově 35 - výstava David Hanvald / hanvaldkunst
The30gallery V Přístavu partnerem akce je ArtMap.cz, kde naleznete aktualizované informace o programu všech galerií.

Seznam galerií:

Galerie Laboratorio
http://www.galerielaboratorio.com
Bubenská 1, Praha 7, 170 00
J +420 602 593 458 / K +420 775 197 783

otevřeno mají:
1. m.odla
Antonínská 6
http://www.photo5.cz/m.odla

2. Galerie Laboratorio
Bubenská 1 (budova ORCO – 2.patro)
http://www.galerielaboratorio.com

3. Divus - Prager Kabarett
Jižní křídlo
Bubenská 1 (budova ORCO přízemí)
http://www.pragerkabarett.cz
http://www.divus.cz

4. hunt kastner artworks
Kamenická 22
http://www.huntkastner.com

5. Galerie Petr Novotný
Heřmanova 35
http://www.galeriepn.cz

6. DOX Centrum současného umění
Poupětova 1
http://www.dox.cz

7. Prinz Prager Gallery
Osadní 35
http://www.prinzprager.com

8. Dynamo design
Osadní 35
http://www.dynamodesign.cz

9. The30gallery
V přístavu
gps: 50.108734,14.454783 (bus do stanice V Přístavu - zastávka na znamení)

10. NG Veletržní palác
Dukelských hrdinů 47
http://www.ngprague.cz

11. Berlínskej model
Pplk. Sochora 9
http://www.berlinskejmodel.cz

12. Galerie AVU
Akademie výtvarných umění v Praze
U Akademie 4
http://www.avu.cz

13. de-sign.cz
Sládkova 7 (vchod z ul. Havanská)
http://www.de-sign.cz

14. workshop etY
Bubenská 1, (budova ORCO – 4.patro)

 

(20.04.2012) ZDROJ: Galerie Laboratorio
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.