Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Domů Kreativní města
TechSoup

Future City Game: Kulturní Hradec Králové 2015 – Zahrad(b)ou budoucnosti

Město Hradec Králové bude čtvrtým místem v České republice, kde se ve dnech 19 a 20. června 2009 uskuteční hra Future City Game, která je součástí mezinárodního projektu Kreativní města (Creative Cities). Tématem hry v Salonu republiky, jak byl Hradec Králové za dob svého největšího rozkvětu nazýván, je Kulturní Hradec Králové 2015: Zahrad(b)ou budoucnosti. Hlavním impulzem pro uspořádání Future City Game bylo položení otázky, jestli je Hradec Králové opravdu chápán jako kulturní město a případně jakým způsobem by se toto povědomí mohlo ještě dále rozvinout. Na hru v Hradci Králové je možné se přihlásit do 5. června 2009.

Město Hradec Králové se díky spolupráci s British Council a ProCulture/Otevřenou společnost o.p.s. začlení do mezinárodního projektu Creative Cities. Hlavním cílem Kreativních Měst, jak zní český překlad projektu, je hledat nové možnosti a inovativní přístupy pro zkvalitňování a zlepšování života ve městech. Jednou z částí projektu a zároveň nástrojem jak toho dosáhnout je i Future City Game – Hra budoucí město, která v Hradci Králové proběhne 19. a 20. června 2009, a to pod názvem „Kulturní Hradec Králové 2015: Zahra(d)bou budoucnosti.“

Zapojením do projektu by chtělo město Hradec Králové otevřít oboustrannou komunikaci s obyvateli města, kteří mají blízký vztah ke kultuře, chtějí se podělit se svými netradiční nápady, rádi si zasoutěží a chtěli by pomoci vytvořit zajímavý projekt, který podpoří vnímání Hradce Králové jako kulturní metropole.

Hlavním impulzem pro uspořádání Future City Game bylo položení otázky, jestli je Hradec Králové opravdu chápán jako kulturní město a případně jakým způsobem by se toto povědomí mohlo ještě dále rozvinout. Rádi bychom proto oslovili obyvatele města, profesionály z oboru kultury, studenty, kterých se téma kultury ve městě dotýká a chtěli by se zapojit do aktivního hledání témat, která jsou v oblasti kultury ve městě k řešení.

Future City Game má podobu dvoudenní dílny, v průběhu které soutěží zhruba 25 hráčů. Z nich sestavené týmy pak produkují nové myšlenky na zlepšení kvality života ve vybrané lokalitě či celém městě. Cílem hry je na základě předem stanoveného herního plánu vymyslet takovou vizi, nápad nebo projekt, , který umožní Hradci Králové dále se rozvíjet coby město s nejlepšími podmínkami pro život, práci a zábavu. O vítězném projektu rozhodují na základě stanovených kritérií v závěrečném hlasování sami hráči.

Hlavním přínosem Future City Game bude prezentace zajímavých ale uskutečnitelných námětů. Uspořádání Future City Game umožní odkrýt naléhavost a potřebnost projektů pro posílení kultury a otevřít následnou diskuzi. Zájemci, kteří by se rádi podíleli na budoucí vizi kulturního města Hradec Králové, se mohou přihlásit do 5. června 2009 na emailových adresách:, Martina Erbsová: martina.erbsova@mmhk.cz; Lenka Zemanová: lenka.zemanova@proculture.cz.

Projekt Kreativní města (Creative Cities) bude do počátku roku 2011 probíhat ve 14 evropských zemích. V České republice byl projekt  zahájen v polovině roku 2008.  Hradec Králové bude čtvrtým místem, kde se tato hra uskuteční. 

Akce probíhá ve spolupráci organizace Města Hradec Králové s organizací ProCulture/Otevřená společnost o.p.s. ,  ProCulture/Otevřená společnost o.p.s. ,  British Councilem,  Studijní a vědeckou knihovnou v  Hradci Králové, Společnosti BK Tour, Občanského sdružení Protor Pro,  ESN Buddy System, občanského sdružení Poco a Poco Animato a  za finanční podpory Nadace Via a  Trustu for Civil Society.

 

Pozvánka na hru ke stažení zde 


 

Další odkazy:

http://www.britishcouncil.cz

http://www.hradeckralove.org

 

(01.06.2009) ZDROJ: ProCulture
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.