Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Symposium Ostrava
Konference EU
Koncepce umění
Future City Game
Future City Jobs
Domů Podpora
TechSoup

Státní fond kultury udělil granty ve výši 10,410 milionu korun

Rada Státního fondu kultury ČR udělila na přelomu roku 2005 a 2006 granty ve výši 10,4 milionu korun. Podpořila tak ze 189 podaných žádostí na 122 projektů. Fond měl na rozdělování k dispozici druhou část mimořádného daru ve výši 20 milionů korun, který obdržel od nejmenovaného dárce v roce 2004.  Tento dar Fondu umožnil v roce 2005 podpořit 111 projektů v celkové výši 10 milionů korun. Další příjmy Fondu, který byl zřízen jako mimorozpočtový nástroj finanční podpory umění, plynou z komerčních pronájmů nemovitostí, vstupného na expozici českého kubismu, autorských práv děl bez dědiců a poplatků za přijaté žádosti. Státní fond kultury uděloval granty ve svém již třetím výběrovým řízením od svého vzniku v roce 1992. 

Od konce roku 2003 hospodaří Fond s domem U Černé Matky Boží (dále jen dům U ČMB), který je tak využit ke kulturním účelům, které odpovídají významu této ojedinělé kubistické kulturní památky. Objekt je na základě smlouvy o dílo spravován Národní galerií v Praze, která ve 2. až 5. patře pro Fond provozuje expozici českého kubismu.  Příjmy ze vstupného do domu U ČMB jsou součástí příjmů Fondu. Část objektu v přízemí a suterénu je pronajata za komerční nájemné sdružení podnikatelů VD Konsorcium k provozování knihkupectví, další část prostor v přízemí je pronajata firmě Statistrade, s. r. o., Praha za účelem prodeje kubistických aj. uměleckých předmětů. Ve 2. patře objektu byla obnovena původní kubistická kavárna.

Fond dále bezúplatně nabyl v listopadu 2004 příslušnost hospodaření k další významné nemovitosti -  Národnímu domu v  Praze 2-Vinohradech (Kulturní dům železničářů - dále jen "Národní dům"), a to na základě smlouvy o předání majetku státu od MK ze dne 1. 11. 2004.  Příjmy z pronájmu tohoto objektu představují další zdroj pro podporu kulturních projektů.

Objekt Domu U Hybernů v centru Prahy je pronajat společnosti Hybernia, a. s., která má dle uzavřené nájemní smlouvy zajistit rekonstrukci na muzikálové divadlo, které mělo být otevřené v do konce září 2005. Přestože se na nedodržení termínu smlouvy vztahuje smluvní pokuta, v objektu stále probíhají stavební práce, přičemž investor hledá finanční prostředky na provoz divadla, o čemž svědčí podaná žádost o podporu provozu, jak se veřejnost dozvěděla z veřejného slyšení žadatelů o kulturní granty Hlavního města Prahy.

Součástí příjmů Fondu jsou rovněž úroky z účtu, příjmy podle autorského zákona - tzv. odúmrtě (tj. autorská práva u děl bez dědiců) a přijaté žadatelské poplatky vybírané k žádostem o podporu.

Státní fond kultury ČR je veřejnosti znám, především nešťastným projektem on-line loterie Česká Lotynka, na jehož náklady byly použity zisky z prodeje Gramofonových závodů a skončil nakonec s dluhem 286 milionů.

Nejvyšší částky po 280 000 zamířily do oblasti divadla a sice na festival a královéhradecký festival Divadlo evropských regionů a na Mezinárodní festival Divadlo Plzeň.

Z žadatelů tohoto kola se největším přispěvatelem Fondu stala Římskokatolická farnost Moravičany, která za projednání své neúspěšné žádosti zaplatila nevratný poplatek 1% z požadované částky ve výši 10 000,-Kč.
Nejnižší udělená částka byla ve výši 25 000,- Kč občanskému sdružení Centrum rozvoje Česká Skalice další nejnižší částka ve výši 30 000,- Kč, kterou hned 2x obdržela příspěvková organizace Vlastivědné muzeum v Šumperku, příspěvková organizace Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, občanské sdružení Umělecká beseda Český Krumlov, Jihočeské divadlo, soubor loutkohry, příspěvková organizace České Budějovice a občanské sdružení Multikulturní centrum Praha,

Přehled udělených grantů

Přílohy

(30.01.2006) ZDROJ: MK ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.