Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Konference EU
Symposium Ostrava
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

HIC SUNT LEONES 2005 - 2. přehlídka divadel bezdomovců

Obrázek k článku HIC SUNT LEONES 2005 - 2. přehlídka divadel bezdomovců

Druhý ročník mezinárodní přehlídky bezdomoveckých divadel HIC SUNT LEONES 2005 navazuje na loňské, divácky úspěšné divadelní a hudební vystoupení bezdomovců z Prahy, Berlína a Kolína nad Rýnem, která se uskutečnila v divadelním prostoru NoD a v hale Hlavního nádraží. Dvoudenního programu letošního ročníku se zúčastní bezdomovecké divadelní soubory Ratten 07 z Berlína, Obdach-Fertig-Los z Hamburku, Nota Bene z Bratislavy a hostitelské divadlo Ježek a čížek. Populární skupina Ahmed má hlad zahraje temperamentní balkánskou dechovku. V Praze Nod-Roxy, ve dnech 13.-14. ledna 2005

Festival HIC SUNT LEONES 2005

Druhý ročník mezinárodní přehlídky bezdomoveckých divadel HIC SUNT LEONES 2005 navazuje na loňské, divácky úspěšné divadelní a hudební vystoupení bezdomovců z Prahy, Berlína a Kolína nad Rýnem, která se uskutečnila v divadelním prostoru NoD a v hale Hlavního nádraží. Dvoudenního programu letošního ročníku se zúčastní bezdomovecké divadelní soubory Ratten 07 z Berlína, Obdach-Fertig-Los z Hamburku, Nota Bene z Bratislavy a hostitelské divadlo Ježek a čížek. Populární skupina Ahmed má hlad zahraje temperamentní balkánskou dechovku.

Festival HIC SUNT LEONES je putovní přehlídkou, která má svůj vrchol v Praze. V rámci letošního ročníku realizujeme společně s berlínským ansámblem Ratten 07 paralelní inscenaci Hauptmannových Tkalců. Českoněmecká premiéra se uskutečnila 17. prosince 2005 v  kulturním prostoru na Warschauer Strasse v Berlíně, další společné provedení proběhne v rámci festivalu v pražském NoD - Roxy 14. ledna 2006.

Paralelní inscenace Hauptmannových Tkalců stejně jako jedna společná inscenace Gorkého Na dně, kterou chystáme v roce 2006, vznikají na základě dlouhodobé spolupráce s německými partnery. Výsledek paralelního inscenování, jak mohou diváci sami na první pohled vidět, je dosti rozdílný a srovnání mezi dvěma inscenacemi je jakousi přidanou hodnotou pro diváka i pro naše divadla.

Tyto dlouhodobé českoněmecké projekty podpořily Českoněmecký fond budoucnosti a Nadace Heinricha Bölla, Hlavní město Praha, nadace Divoké husy a Nadace Roberta Bosche spolu s Informačním centrem neziskových organizací (ICN) v rámci programu Partnerství měst a občanů.

O divadlech a účinkujících

Populární česká skupina Ahmed má hlad hraje hudbu z Balkánu i vzdálenějšího východu.
http://www.ahmedmahlad.cz/

Divadlo Ježek a čížek existuje od roku 2000. Za tu dobu prošlo souborem přes 200 klientů - herců, nastudovali jsme 8 inscenací, sehráli jsme přes 120 představení. Byly o nás natočeny 3 dokumenty, napsáno několik desítek článků v českých i zahraničních periodicích. Objevili jsme se na televizní obrazovce u nás i v zahraničí (ČT, TV NOVA, NTV, ARD, BBC).  Uspořádali jsme veřejné zkoušky pro kurátory, pracovníky probační a mediační služby. Zrealizovali jsme podobné projekty - divadlo seniorů, divadlo dětí s poruchami chování. Zúčastnili jsme se několika konferencí, seminářů a symposií v Česku, Polsku a Holandsku.
V následujícím roce připravujeme tři inscenace a dvě performance.
www.jezekacizek.cz

Divadelní projekt Nota bene funguje v Bratislavě druhým rokem. Někteří herci jsou prodejci pouličního časopisu Nota bene, který dává lidem bez domova šanci pomoci si sami. 

Obdach-Fertig-Los existuje v Hamburku již jedenáct let. Jméno souboru se dá přeložit dvěma různými způsoby. Když je někdo bez domova = obdach-los, je hotový, vyřízený = fertig. Anebo naopak jako: Pozor! Přístřeší! = Obdach! Připraveni? = Fertig? Start = Los! Divadelní zkoušku mají Obdach-Fertig-Los každý čvrtek. Když se náhodou objeví někdo nový, nikdy se ho neptají, kdo je a odkud přichází, nýbrž vždy nejdřív: Nedáš si kafe?
www.obdach-fertig-los.thomasdominik.com

Ratten 07, tedy Krysy 07 hrají již třináct let na scéně berlínské Volksbühne, za tu dobu inspirovaly mnoho podobných projektů po celém světě a vytvožily třicet šest divadelních produkcí. Jejich sídlem je squatt a alternativní prostor poblíž Warschauer Strasse.
www.ratten07.de


Produkce

Abwärts zu den Sternen čili Šejdrem ke hvězdám, Gerhard Arland, Thomas Dominik, Obdach-Fertig-Los - Hamburk,
režie: Maja Feil

"Víme, o čem hrajeme," říká Gerhard Arland, který napsal hru Šejdrem ke hvězdám společně s bývalým bezdomovcem Thomasem Dominikem. Gambleři, alkoholici, ženy vyhozené manželem z domova, oběti šikany ze stany nepřejících spoluobčanů, to jsou hrdinové hry Šejdrem ke hvězdám.

Die Weber čili Tkalci, Gerhart Hauptamann, Ratten 07 - Berlín,
režie: Veith Lowack

Sleské povstání tkalců v roce 1844 bylo prvním bojem pracující třídy proti sociální nouzi a útlaku. Po dvou dnech bylo povstání krvavě potlačeno armádou. Povstání bylo počátkem boje mezi bídou a bohatstvím. V roce 1844 to byli tkalci a fabrikant, v roce 2005 to jsou zaměstnanci a zaměstnavatelé.
 
Dvojhra Minetti a Lear na podkladě textů Thomase Bernharda a Williama Shakespeara
Ježek a čížek - Praha,
režie: Miroslav Drábek

"Je to šílenství, milostivá!" těmito slovy Bernhardova Minettiho by se dala uvést nejnovější inscenace bezdomoveckého divadla Ježek a čížek. Šílený starý herec se po třiceti letech nečinnosti vynoří v recepci provinčního hotelu, aby se tu sešel s ředitelem divadla. Snad si ještě jednou a naposledy zahraje svou velkou roli Leara. Šíleného Leara, v děsivé masce od malíře Ensora. Ředitel divadla šíleně dlouho nepřichází a dlouho nehrající herec rozehrává svou poslední roli megalomana na text slavného rakouského grafomana.

Krvavý kľúč,Uršuľa Kovalyk a Anna Grusková, Nota bene - Bratislava,
réžia: Anna Grusková, Patrik Krebs

Štyri tradičné príbehy o tom, ako žiť a prežiť. Legendy a mýty o nachádzaní a rozvíjaní vlastnej identity, rozpoznaní nástrah a pascí, nadviazaní a udržaní uspokojivých medziľudských vzťahov, nebezpečenstve závislosti na škodlivých zvykoch. Krutosť a krása, strach a odvaha... Príbehy O Modrofúzovi, Baba Jaga, Červené topánky a Žena - kostra  sú inšpirované knihou C. P. Estées Ženy, ktoré behali s vlkmi.

Tkalci, Gerhart Hauptmann, Ježek a čížek - Praha,
režie: Miroslav Drábek

Těžký život pracujících, hlad, kořalka, tabák, přísné výrobní normy, povstání, rabování, drama a fraška. Vzniklo jako paralelní nastudování k Hauptamannových Tkalců v podání berlínských Ratten 07.

Program HIC SUNT LEONES 2005
NoD-Roxy, Dlouhá 33, Praha
 
Pátek 13. 1. 2006
 
18:00 Thomas Bernhard, William Shakespeare: Minetti a Lear
Ježek a čížek - Praha /CZ/
www.jezekacizek.cz
 
20:00 Ahmed má hlad /balkánská dechovka CZ/ - koncert
ahmed.freemusic.cz
 
 22:00 Uršuľa Kovalyk, Anna Grusková: Krvavý kľúč
 Divadlo Nota Bene - Bratislava /SK/
 
 Sobota 14. 1. 2006
 
 18:00 Gerhard Arland, Thomas Dominik: Abwärts zu den Sternen
 Obdach - Fertig - Los  - Hamburk /D/
 
www.obdach-fertig-los.thomasdominik.com
 
 20:00 Gerhart Hauptmann: Tkalci
 Ježek a čížek - Praha /CZ/
 
www.jezekacizek.cz
 
 22:00 Gerhart Hauptmann: Die Weber
 Ratten 07 - Berlín /D/
 
www.ratten07.de

Kontakt:

Jakub Balaban
vykonny reditel
o.s. Jezek a cizek - divadlem k sobe, k druhym hrou
www.jezekacizek.cz
jezekacizek@seznam.cz
+420 775 126 182, +420 222 58 11 68

(13.01.2006) ZDROJ: Ježek a čížek
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.