Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Jobs
Konference EU
Future City Game
Symposium Ostrava
Domů ArtsInfoPerforming artsKurzy, workshopy
TechSoup

Otevřený workshop Myslet světlem

Institut světelného designu o.s. pořádá workshop s osvětlovací (zvukovou a a vizualizační) technikou v site specific areálu bývalého vojenského prostoru Milovice účastníkúm představí základy používání techniky, principy kreativního používání dostupné techniky v aktuálních podmínkách a umožní jim vyzkoušet si tvůrčí, koncepční práci se světlem (zvukem, obrazem). Workshop se koná v rámci programu Freeze Festu - nekomerčního free festivalu kultury všech žánrů, 4-6.září 2009.  Institut světelného designu (ISD) chce tímto workshopem představit světlo nejen jako nedílnou složku každodenního života, ale i jako specifický výrazový prostředek (nejen) v uměleckém tvůrčím procesu. Dílna si klade a cíl v širším významu oživit schematické, opakující se principy světelného designu u nás, otevřít problematiku širší veřejnosti a - v souladu s filozofií a dalšími aktivitami ISD - ustanovit platformu pro obor světelného (zvukového, vizualizačního) designu v ČR
Lektoři přizpůsobí workshop konkrétním požadavkům či dispozicím skupiny - je možné pracovat na konkrétním zadání, procházet variace zadání a realizace s různým přístupem, spontánní instalací osadit prostor a analyzovat výsledek, nebo pro pokročilejší účastníky připravit seminář k související problematice (logistika, technická produkce, žánrová problematika světelného designu...). Workshop je otevřen účastníkům Freeze Festu, zároveň je přijímacím workshopem do studijních programů pro následující rok.

Světlo v site specific podmínkách působí (ať již samostatně, či v symbióze s performance, nebo výtvarnou instalací) jako dynamický prvek ve zdánlivě statické krajině (prostoru). Prostřednictvím světla, tmy, stínu a jejich kombinací - dramaturgickou výstavbou, interpretuje formální stránky prostředí či akcentuje historický vývoj, kontext v dramatickou akci. Promyšlená světelné instalace se může stát vypravěčem přiběhu, zprostředkovatelem emoce nebo estetizujícím činitelem.

Lektoři workshopu: Jan Beneš, František Fabián

4.-6.9. 009 18,00-24,00, Milovice (bývalý vojenský prostor)

další informace pro zájemce info@svetelnydesign.cz

O Institutu:
Institut Světelného Designu (ISD) vznikl v květnu 2008 z iniciativy několika výrazných osobností v oblasti světelného designu, divadelní produkce, umělců a techniků zaměřených na práci se současnými technologiemi.
 
Impulzem je (v českém uměleckém prostředí) jednak absence tvůrčí a komunikační platformy tohoto oboru, jednak nedostatek komplexně vzdělaných osobností zaměřených na světelný design. ISD si klade za cíl komplexně vyplnit tyto mezery v oblasti světelného designu a souvisejících technologií (zvuk - zvukový design, obraz - projekce, práce s obrazem), tzn. chce vytvořit informační bázi a siť kontaktů napříč „světelným spektrem" tvůrčích osobností, společností a praktiků (techniků), dále pak možnosti zapojit se do regionálních i mezinárodních projektů, a v neposlední řadě poskytovat informační servis k oborovým akcím (představení, výstav, přednášek, veletrhů apod.).
(06.08.2009) ZDROJ: Institu světelného designu
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.