Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Ministr kultury rozhodl kdo bude vystavovat na Bienále v Benátkách

Po té co generální ředitel Národní galerie Milan Knížák nerespektoval doporučení komise, ve které zasedla i generální ředitelka Slovenské národní galerie kdo, že má být vystaven v Benátkách, odmítli Knížákem vybraní umělci vystavovat. 54. bienále v Benátkách začíná v červnu příštího roku. V organizaci se střídá Česká republika a Slovensko, se kterým sdílíme výstavní pavilon. Na přípravu byly prakticky čtyři roky. Pár měsíců před zahájením ale nebylo jisté, zda ČR bude zastoupena. Po rozhovoru ministra kultury s umělci, kteří výstavu odmítli, převzal ministr odpovědnost za bienále na sebe. "Pokud by se z toho mělo stát systémové řešení, byl by to krok zpět", říká Marta Smolíková, ředitelka ProCulture, "takové akce nemá, ani nesmí pořádat ministerstvo ale odborné instituce." Na základě mezivládní dohody to je Národní galerie, která měla ve spolupráci s komisí vybrat komisaře výstavy. Vzhledem ke známé animozitě stávajícího ředitele NG ke kurátorům, však soutěž byla vypsána přímo pro umělce. Ty se Knížákovi nepodařilo zajistit. ČR bude reprezentovat Dominik Lang, jehož doporučila odborná komise.

Zpráva ministerstva kultury:

Českou republiku bude na 54. bienále v Benátkách reprezentovat Dominik Lang. Ministr kultury Jiří Besser převzal za projekt odpovědnost

Odborná komise doporučila v polovině listopadu projekt „Spící město“ výtvarníka Dominika Langa jako nejvhodnější pro reprezentaci české kultury na prestižním přehlídce umění 54. bienále v Benátkách. Profesor Milan Knížák jako generální ředitel Národní galerie, která je vyhlašovatelem soutěže, rozhodl jinak. Vybral projekt trojice umělců - Vasila Artomonova, Alexey Klyuykova a Pavla Sterece. Ti nominaci na protest odmítli. Reálně tak hrozilo, že bienále v Benátkách bude bez české účasti. Odpovědnost za řešení patové situace nakonec převzal ministr kultury Jiří Besser.


„Já jsem dnes mluvil s mladými umělci, které vybral profesor Knížák. Chtěl jsem se osobně seznámit s jejich důvody a také jim pogratulovat k nedávnému získání ceny Jindřicha Chalupeckého. Myslím, že by nebylo špatné, kdyby nás právě držitelé této ceny v Benátkách reprezentovali, ale jejich důvodům rozumím a rozhodně jsem neměl ani nemám v úmyslu je k něčemu přemlouvat,“ řekl ministr kultury.

„Jak říkáme od začátku. Je nám to hrozně líto. Taková příležitost se nenabízí každý den, ale principiálně to přijmout nemůžeme. My celou dobu usilujeme, aby odborné komise a jejich rozhodování bylo mnohem více respektováno a tomu se nemůžeme jen tak zpronevěřit,“ vysvětlil postoj uměleckého tria Pavel Sterec.

Pořadatelství bienále v Benátkách přejde přímo pod ministerstvo kultury

Ministr kultury Jiří Besser se s ohledem na ubíhající čas rozhodl k okamžitému řešení. S generálním ředitelem Národní galerie Milanem Knížátkem se dohodl, že organizaci bienále a odpovědnost za výběr umělců převezme do budoucna ministerstvo kultury.

„Profesor Knížák měl plné právo vybrat koho uzná za vhodné, to by tady také mělo zaznít. Ale k cíli to nevedlo. Já jsem rozhodnutý respektovat doporučení výběrové komise a delegovat do Benátek výtvarníka Dominika Langa s jeho projektem Spící město. Není to momentální nápad ani okamžitá reakce na otevřený dopis umělců. Přemýšlím o tom už dva týdny a domnívám se, že je to v současné chvíli nejlepší a dost možná jediné možné řešení, jak naši účast na prestižní přehlídce umění v roce 2011 zachránit,“ dodává Jiří Besser.

Bezprostředně přijdou na řadu nutná jednání právníků a ekonomů z ministerstva kultury a Národní galerie. Je třeba mimo jiné změnit statut Národní galerie. Bienále v Benátkách také podléhá mezinárodním smlouvám a bude nutné najít legální způsob, aby rozhodnutí ministra kultury bylo po právní stránce zcela v pořádku. Rovněž bude potřeba upravit znění mezivládní dohody se Slovenskem o společném vlastnictví, hospodaření a užívání výstavního pavilonu v Benátkách.

(07.12.2010)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.