Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČR
TechSoup

Nový ministr kultury Jiří Besser

Teprve k závěru koaličních jednání o nové vládě bylo oznámeno, že novým ministrem kultury bude starosta města Beroun a nově poslanec Jiří Besser. Někdejšího zubaře a sportovce, jehož názory nejsou kulturnímu sektoru nijak známy, nominovalo do vlády prostřednictvím TOP 09 celostátní hnutí Starostové a nezávislí. Jiří Besser je znám některým filmařům díky ceně FITES za filmovou a televizní tvorbu, která se uděluje právě v Berouně. A také památkářům, neboť Beroun získal ocenění historické město roku 2009. Nyní máme možnost se seznámit s názory nového ministra prostřednictvím médií. Přinášíme odkazy na pořady, ve kterých Jiří Besser vystoupil ještě před svým jmenováním, články a komentáře, které nám přiblížují osobnost člena vlády a ministra kultury České republiky.

Oficiální stránky Jiřího Bessera
http://www.besser.cz/o-mne/

Zkráceně:
...v létě r. 1989 členem komunistické strany. Hned poté byl do specializační průpravy v oboru stomatologie II. stupně zařazen. To, že plných 32 let odolával, pokládá i dnes za osobní úspěch.

Od šesti let byl členem ČSTV a přes aktivní sportování v dětství a dorosteneckém věku (tenis, lední hokej, basketbal, atletika) a na vysoké škole (softbal, tenis, lední hokej) se zapojil po návratu ze studií mezi sportovní funkcionáře a trenéry mládeže. ... od r. 2007 je prezidentem Czech Hockey Inline (AIHK).

Posledních 15 let se plně věnuje městu Beroun. Jeho výstavbě, rozvoji a životu v novém společenském systému. Do zastupitelstva města vždy kandidoval jako nezávislý, na kandidátce Nezávislí Berouňáci – ČSNS.

Byl zodpovědný za projekt obnovy celého centra města mezi městskými hradbami včetně oprav městského opevnění. Starostovou radostí je rovněž zrekonstruovaný lesopark Městská Hora s jeho dvěma realizovanými nápady, opravenou a pro veřejnost otevřenou rozhlednou a medvědáriem pro večerníčkové hrdiny Vojtu, Kubu a Matěje. Chloubou města je od prosince r. 2003 i opravená Duslova vila, kulturní památka ČR, jejíž rekonstrukci a finanční projekt této rekonstrukce v zastupitelstvu města v r. 2001 prosadil.

MUDr. Jiří Besser je zařazen do personální encyklopedie Publishers for VIP Encyclopedias Corp., USA a Who is Who, Verlag für Personenenzyklopädien AG, Švýcarsko ve II. vydání v České republice.

Z médií:

1. červenec 20010, Česká televize, Před půlnocí, rozhovor s Petra Fischera, Jiří Besser o své kvalifikaci, o tom na co chodí do kina, které malíře má rád, jaké koncerty navštěvuje a kde přemýšlí. Také o Národní Galerii a České filharmonii.

2. červenec 2010, Radiožurnál , rozhovor s Martinem Veselovským, o kompetencích Jiřího Bessera pro pozici ministra kultury, o vztahu státu a církví, o České filharmonii i Národní galerii.

2. července, Lidovky, Po auditu přijdou personální změny, plánuje Besser

4. červenec 2010, Česká televize Otázky Václava Moravce (z Karlových Varů) kandidát na ministra financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, náměstek ministra financí Bohdan Hejduk, ministr kultury vlády v demisi Václav Riedlbauch, generální ředitel TV Nova Petr Dvořák, ředitel výroby v České televizi Václav Myslík a producent a předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad.

4. červenec, České noviny, Besser souhlasí se škrty, peníze chce najít přímo na ministerstvu

4. červenec, ČT24, Kalousek: Peníze na kulturu budou, když je neprožerem

7. červenec IDnes, Kandidát na ministra kultury Besser: Zrušit úřad? A kam převedete umělce?

8. červenec, Sedmička, Besser: Šestnáct let v čele Berouna mi dalo dostatečnou průpravu

Komentáře a názory:

Jiří Peňás: Ministerstvo pro medvěda

Jana Machalická: Typologie ministrů kultury

Jan H. Vitvar: Jak vytrhnout kultuře stoličku

MARTA SMOLÍKOVÁ ředitelka neziskové organizace ProCulture/Otevřená společnost 
V anketě pro Respekt, 11. července Co říkáte zvolení Jiřího Bessera ministrem kultury? Jsou nějaká očekávání, případně jaká?

Předpokládám, že dojde k lepší spolupráci rezortu s kraji a městy.

Očekávám, že nový ministr bude náležitě pracovat s potenciálem umění a kultury pro rozvoj kulturních a tvůrčích odvětví. K tomu nabádá Evropská unie, když se ukázalo, že to jsou progresivně se rozvíjející ekonomické oblasti a kultura má důležitou roli v ekonomikách vyspělých zemí. Právě proto nesmí dojít ke snižování podpory umění a činnosti kulturních organizací, což Jiří Besser musí obhájit.

Čeká na něj prosazení nového památkového zákona, autorského zákona a dořešení financování státních fondů jak kinematografie, tak kultury.

Bude třeba uspořádat vztah státu a církví.

 

(12.07.2010)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.