Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Domů CultureInfoKulturní politika v ČRPraha - kulturní politika
TechSoup

Pražský primátor a radní přichází s návrhem řešení

Primátor hlavního města Prahy a radní pro kulturu vydali společné prohlášení ke kulturní politice, jehož cílem je "zklidnit současnou situaci, poskytnout finanční garance a vytvořit prostor pro seriozní a věcnou diskuzi". Ze strany magistrátu jde o první návrh konstruktivního řešení, které primátor Pavel Bém a radní Milan Richter hodlají předložit Radě a Zastupitelstvu, jako reakci na demonstrace a 30 000 podpisů petice Za Prahu kulturní. Jde o zrušení výběrových řízení na ředitele některých pražských divadel; zastavení 2. a 3. etapy transformace příspěvkových organizací do řádného vyhodnocení první vlny transformace; zavedení auditování nositelů čtyřletých grantů a jasné plánování výdajů na tento typ podpory v budoucnu; dofinancování letošních víceletých projektů na loňskou úroveň a zrušení nešťastné dotace na vstupenku. Současně navrhují zrušit grantovou komisi a ustanovit poradní sbor primátora, přičemž jednou příčin problémů uplynulého období bylo, že nebyl zřízen koncepční orgán (poradní sbor) ale pouze implementační (grantová komise). Existencí obou orgánů je však i podmíněna funkčnost Kulturní a Grantové politiky přijaté v roce 2006.

Společné tiskové prohlášení primátora Pavla Béma a radního pro kulturu Milana Richtera

S ohledem na probíhající spory v oblasti financování pražské kultury a grantové politiky HMP navrhuje primátor Pavel Bém společně s radním pro kulturu Milanem Richterem následující opatření, jejichž smyslem je zklidnění současné situace, poskytnutí nezbytných finančních garancí a vytvoření prostoru pro seriózní a věcnou diskusi. Jedině ta může přinést rozumná, věcná a kompromisní řešení v oblasti pražské kultury, mezi dvěma skupinami představujícími znesvářenou divadelní veřejnost. Navrhovaná řešení jsou v souladu s „Koncepcí kulturní politiky HMP“ a „Grantové politiky HMP v oblasti kultury a umění“.



1. Ustavení poradního sboru primátora, který bude mimo jiné posuzovat projekty žadatelů o finanční podporu HMP.

2. Zrušení vyhlášených výběrových řízení na ředitele divadel Na Vinohradech, Divadla v Dlouhé, Divadla Na zábradlí a Divadla Spejbla a Hurvínka o rok, tedy na 30. 6. 2009. Zároveň pověření současných ředitelů dočasným vedením divadel ke stejnému datu.

3. Zastavení etapy II. a III. vlny transformace příspěvkových organizací HMP (Studia Ypsilon, Divadla v Dlouhé, Divadla Pod Palmovkou, Městských divadel pražských, Divadla Na zábradlí a Švandova divadla, případně dalších) do objektivního vyhodnocení I. transformační vlny, do provedení a ukončení auditů s cílem objektivního vyhodnocení ekonomických nároků v jednotlivých divadlech a jejich parametrického srovnání v nárocích na systém dlouhodobého financování ze strany HMP.

4. Provedení personálního a organizační auditu auditorem HMP pro držitele čtyřletých grantů jako podmínka pro žádání o další čtyřletý grant.

5. Dofinancování víceletých grantů, které byly schváleny v roce 2008 na rok 2007 s podmínkou provedení personálního, organizačního a ekonomického auditu. Ta divadla, která v roce letošním obdržela částku vyšší, než v roce 2007 v žádném případě nebudou muset rozdíl vracet. Naopak těm, která získala prostředků méně, bude částka dorovnána na částku získanou v roce 2007.

6. Transformace grantového systému včetně zrušení dotace na vstupenku a grantové komise HMP.

7. S ohledem na problémy, které způsobilo snížení rozpočtových prostředků na čtyřleté granty v roce 2008 dané možnostmi rozpočtu HMP, navrhujeme srovnání všech čtyřletých grantů s účinností od 1. 1. 2009 s jasnou specifikací mandatorních nároků na rozpočet města a jejich vyhlašováním ve čtyřletých intervalech.

Předpokládáme, že námi navrhovaná řešení povedou k uklidnění situace a že představitele kulturní veřejnosti budou jednat v součinnosti s HMP.

V Praze 9.6.2008

primátor hlavního města Prahy Pavel Bém
radní pro oblast kultury Milan Richter

Doplňující materiály:

Návrhy Praze Chceme Prahu kulturní mezi 12 body zahrnují:
1. odložit transformaci kulturních organizací, dokud není jasný právní rámec;
5. ustanovit poradní sbor pro kulturu s úkolem vyhodnotit kulturní politiku HMP a grantový systém za posledních 5 let;
11. zrušit tzv. dotace na vstupenky;

Iniciativa pro kulturu Tisková zpráva ze dne 10. června 2008:
Petice Za Prahu kulturní pokračuje do doby projednání návrhu primátora Béma a radního Richtera Zastupitelstvem. IPK nebude do zasedání Zastupitelstva dne 19. 6. iniciovat žádné další akce na její podporu.


Zápisy z jednání grantové komise (komise Rady HMP pro udílení grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění):

Zápis z jednání grantové komise 21.,22.25 ledna 2008 K dotacím na vstupenku:

...Předseda Komise zdůraznil, že na základě požadavků členů komise vedl jednání ohledně požadavku přerozdělení určených procent na nový poměr v jednotlivých grantových skupinách, avšak ten musí zůstat zachován, což se týká především skupiny č. 1.

....Především Yvona Kreuzmannová a Marta Smolíková doložené podklady k žádostem o tento grant považovaly za nedostatečné, nelze z nich jednoznačně určit, zda všechny přihlášené subjekty provozují kulturní a uměleckou činnost jako svou hlavní činnost, ne všichni dostatečně prokázali poskytování služeb v kultuře za období minimálně 4 let po sobě jdoucích, které měli doložit výročními zprávami, účetními závěrkami a doklady o právní subjektivitě. Komise požádala právníky OKP MHMP o podrobnější analýzu plnění podmínek Akreditace u jmenovaných subjektů. Na dalším jednání pak hlasováním u sporných případů byly Akreditace potvrzeny se zdůrazněním, že Komise respektuje právnické stanovisko OKP MHMP.

Zápis z jednání dne 31. ledna 2008 členové komise shrnuli následující závěry, návrhy a požadavky:

Upravený součet není v souladu s určenými procenty v jednotlivých skupinách, převyšuje celkově určenou částku na granty o cca 16 milionů Kč, a to vzhledem k dříve přiděleným víceletým grantům a grantové podpoře skupiny č. 1. Další snižování návrhů jednotlivých projektů však již nelze provést, neprospělo by účelům grantového programu a nepřispělo by k rozvoji kultury v hlavním městě Praze, což je v přímém rozporu s Kulturní politikou hlavního města Prahy.

Komise vidí nejschůdnější řešení v tom, že navrhuje celkové snížení částky přidělené k rozdělení ve skupině č.1 a doplnění ostatních grantových skupin o tuto sníženou částku. V této grantové skupině je dle Komise přidělení grantové dotace neprůhledné a neúčelné z odborného i ekonomického hlediska, navíc je dle vyjádření Yvony Kreuzmannové v rozporu s rozpočtovými pravidly ČR. Procentuální rozdělení celkové částky určené na granty r. 2008 je v neprospěch těch kategorií, jejichž posuzování je plně v kompetenci Komise.

Členové Komise proto grantovou skupinu č. 1 zásadně odmítají, jsou proti mechanickému přidělování grantové podpory a navrhují, aby při příštím grantovém řízení tato grantová skupina byla zrušena. Žádají, aby v příštím grantovém roce byly vyhlášeny pouze „hodnotící“ grantové skupiny.

Členové komise požadují, aby vyhlášení grantů Rada HMP schválila do konce června, aby byly vyhlášeny dva termíny uzávěrek, kdy čtyřleté žádosti budou posuzovány zvlášť, ještě před ukončením roku. Členové komise dále doporučují, aby žádosti o 4leté granty byly posuzovány v minimálně jednoletém předstihu.


Související článek:
Návrhy Chceme Prahu kulturní podepsalo 2 000 lidí, petici téměř 20 000, ze dne 21. května 2008

(10.06.2008)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.