Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

MMR zveřejnilo návrhy Regionálních operačních programů ROP

Na stránkách Minsterstva pro místní rozvoj byly zveřejněny návrhy jednotlivých Regionálních operačních programů (ROP) pro léta 2007-2013. Regionální operační programy navazují na systém sektorových programů a své podpory směřují k řešení problémů vázaných na konkrétní region ČR. Podporují tak využítí potenciálu daného území a přispívají k jeho vyváženému rozvoji. V těchto dokumentech můžete hledat jakým způsobem budou na daných územích vytvořeny podmínky pro rozvoj kulturních služeb a oblasti kultury vůbec.

Regionální operační programy

Regionální operační programy navazují na systém sektorových programů a své podpory směřují k řešení problémů vázaných na konkrétní region ČR. Podporují tak využítí potenciálu daného území a přispívají k jeho vyváženému rozvoji.

Globální cíl regionálních operačních programů:

Globálním cílem ROP je urychlení rozvoje regionů ČR, zvýšení jejich konkurenceschopnosti a atraktivity pro investice a posílení kvality života obyvatel, při respektování vyváženého a udržitelného rozvoje regionů vycházející z využití jejich potenciálu.

Zaměření podpor Regionálních operačních programů (Specifické cíle ROP):

    *  modernizace technické infrastruktury zvyšující přitažlivost regionu pro investice při zohledňování ochrany životního prostředí,

    * zvýšení prosperity regionu vytvářením prostředí pro rozvoj malých a středních podniků včetně prostředí pro inovace a vytváření nových pracovních příležitostí,

    * zvýšení podílu cestovního ruchu na hospodářské prosperitě regionu a na vytváření pracovních příležitostí,

    * modernizace a zlepšení podmínek pro obyvatele ve městech a na venkově, související srozvojem hmotného prostředí, lidských zdrojů, kultury a volnočasových aktivit, přispívajících ke zvýšení atraktivity těchto území prohospodářský rozvoj.

Pro programové období 2007-13 se připravuje 7 regionálních OP - pro každý region soudržnosti ČR.

    * ROP NUTS II Jihovýchod
    * ROP NUTS II Jihozápad
    * ROP NUTS II Moravskoslezsko
    * ROP NUTS II Severovýchod
    * ROP NUTS II Severozápad
    * ROP NUTS II Střední Čechy
    * ROP NUTS II Střední Morava

Prostřednictvím těchto 7 ROP, 7 SOP a OP Technická pomoc je v ČR realizován cíl Konvergence politiky soudržnosti EU. Řídicím orgánem odpovědným za řádnou realizaci regionálního operačního programu je Regionální rada příslušného regionu soudržnosti.

Návrhy jednotlivých programů v plném znění lze stáhnout na:
http://www.strukturalni-fondy.cz/regionalni-op

Je třeba kliknout do pravého žlutého rámečku, který odkazuje na jednotlivé ROP a na příslušných stránkách k jednotlivým ROP jsou  pak plné verze jednotlivých návrhů ke stažení ve formátu pdf v pravé liště.

Související stránka:
Přehled nařízení Evroského parlamentu a komise na období 2007-2013 - kultura jedna z priorit

(18.08.2006) ZDROJ: MMR
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.