Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Domů Burza
TechSoup

Explosion of Silence hledá 500 dobrovolníků pro živou akci ve veřejném prostoru

Pražské Quadrienále hledá pro projekt  Explosion of Silence, který  je součástí větší městské intervence z dílny rakouské umělkyně  Claudie Bosse. Dílna nese název The tears of Stalin/stalinovy slzy/ a její součástí bude instalace na místě bývalého stalinova pomníku i choreografická a zvuková kompozice na Starém Městě. Proživou akci ve veřejném prostoru v rámci této městské intervence hledá PQ více než 500 dobrovolníků. Účastnit se může každý ve věku 15 - 80 let, kdo se chce podílet na vzniku a vývoji této intervence. Projekt hledá jednotlivce i skupiny všech věkových kategorií. Performance se uskuteční 21. června 2011 od 17:00  do 18:00 v centru Prahy. Užší skupina účastníků by měla být k dispozici již od počátku dubna, konkrétně od 6. a 7. dubna 2011. Znalost cizího jazyka není nutná.
Explosion of silence/Exploze ticha
 

staňte se součástí tichého chóru v centru prahy
staňte se součástí živé společenské skulptury
staňte se součástí tiché choreografie
staňte se součástí orální historie
staňte se součástí majestátně intimního městského zásahu
zapojte svůj hlas do mnohačetné narace dnešních obyvatel prahy

Hledáme více než 500 dobrovolníků, vítán je každý, kdo se chce podílet na vzniku a vývoji této intervence. uvítáme jednotlivce i skupiny všech věkových kategorií. Performance se uskuteční 21. června od 17:00  do 18:00 v centru prahy.  S užší skupinou účastníků bychom rádi pracovali již od začátku dubna, první setkání se koná 6.4. a 7.4. vždy od 18hod. Více informací na www.intersection.cz/spektakly/hledame-dobrovolniky/

„Silence. ticho promlouvá vždy o něčem jiném. ticho je napětí, očekávání, náboj čehosi. ticho nechává promlouvat vše ostatní. těla, postoje, očekávání. ticho není nikdy tiché, ale explozivní a nabité. ticho je ústup, gesto odmítnutí ve veřejném prostoru, který volá po pozornostech obrazy, označováním hodnot.  Explosion of silence. nabíjení a vybíjení němého chóru, který zabírá prostor, píše prostor, domáhá se prostoru. pak spustí šeptající explozi, znásobení narací intimních prostorů mnoha lidí, pěti set nebo i víc, kteří se ozvou najednou. Šeptající jednotlivci v moři mlčení. Paměť, archiv a přítomnost současně.“
Claudia Bosse, leden 2011

Projekt vzniká ve spolupráci s centrem orální historie ústavu pro soudobé dějiny av čr, v.v.i. Podrobný harmonogram a informace o projektu na www.intersection.cz/spektakly/claudia-bosse/

pokud byste se rádi zúčastnili nebo máte zájem o další informace, neváhejte nás kontaktovat:
klára mišunová, m +420777862614 | t +420224809104  | e klara.misunova@pq.cz

Explosion of silence je součástí větší městské intervence z dílny Claudie Bosse, která nese název the tears of stalin/stalinovy slzy/ a jejíž součástí bude instalace na místě bývalého stalinova pomníku i choreografická a zvuková kompozice na starém městě. tento projekt vzniká v rámci pražského quadriennale scénografie a divadelního prostoru 2011.

Claudia Bosse
Claudia Bosse je uměleckou ředitelkou kolektivu performerů theaterkombinat, který sídlí ve vídni. uměleckou tvorbu claudie bosse charakterizují spektakulární a různorodé radikální přístupy k performanci a divadlu. zabývá se prostorovou choreografií, hybridními formami performance v otevřeném prostoru, choreografií sborové promluvy, divadelními projekty zaměřenými na různé společenské skupiny, městskými zásahy, instalacemi a teorií. přehled jejích projektů se skupinou theaterkombinat naleznete na www.theaterkombinat.com.

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je nejrozsáhlejší a nejvýznamnější akcí svého druhu na světě. představuje práce současných umělců, kteří se věnují různým divadelním disciplínám a žánrům. pražské quadriennale pořádá ministerstvo kultury české republiky a realizuje pražský institut umění-divadelní ústav. tradičně se koná pod záštitou prezidenta české republiky a s podporou unesco a pražského magistrátu.
intersekce: intimita a spektákl je speciální mezinárodní projekt pražského quadriennale, který zkoumá performance jako významný prvek nejrůznějších uměleckých a kulturních disciplín se zaměřením na scénografii a divadelní design jako interdisciplinární obory. převážná část aktivit se koná v červnu 2011 v praze ve veřejném prostoru.
www.pq.cz  • www.intersection.cz

kontakt:
Klára Mišunová
manažer projektu intersekce
m +420 777 862 614 | t +420 224 809 104  |  f +420 224 809 225
e klara.misunova@pq.cz
 

Projekt Intersekce je organizován Pražským Quadriennale ve spolupráci s New Theatre Institute of Latvia (LV), Escrita na Paisagem’s Festival de Performance e Artes da Terra (PT), Victoria and Albert Museum (GB), Kiosk (RS), Krétakör (HU), Národním divadlem v Praze, MiBAC-Direzione Generale per lo Spettacolo dal vivo (IT), Kiasma TheatreKiasma Museum of Contemporary Art (FI).
(05.04.2011) ZDROJ: Pražské Quadrienale
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.