Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Future City Game
Creative Cities
Konference EU
Koncepce umění
Domů Management
TechSoup

Vyšla publikace Management umění

Obrázek k článku Vyšla publikace Management umění
Dne 29. srpna, 2008 byla Vysokou školou umělecko průmyslovou vydána publikace Management umění, která je prvním sborníkem a výukovým textem svého druhu v České republice. Publikace shrnuje texty od osmi autorů, kteří se na 167 stranách zabývají poznatky a zkušenostmi, jež lze využít k lepšímu pochopení uměleckého provozu a k dosažení úspěchu na profesní umělecké dráze. Je určena mladým a začínajícím umělcům, organizátorům uměleckých projektů, ale také všem, kdo vedou menší umělecké a tvůrčí týmy v oblasti vizuálních umění. Do publikace přispěli také mezinárodní odborníci v oblasti managementu umění a kulturní politiky Michael Kaiser a Milena Dragičevič Šešič. Editorkou publikace je Marta Smolíková, ředitelka ProCulture/Otevřená společnost o.p.s.

Publikace vznikla jako jeden z výstupů projektu Management umění - příprava a ověření zavedení předmětu "umělecký management" pro studenty, pedagogy a lektory VŠUP, který byl podpořen Evrospkým sociálním fonde, státním rozpočtem ČR a rozpočtem hlavního města Prahy. Publikace bude nadále využívána ve stejnojmenném předmětu Management umění, který bude vyučován od října 2008 na VŠUP.

Ukázka z publikace Management umění:

Není samo sebou, že díla nadaných, vzdělaných a pro tvorbu zaujatých umělců a umělkyň nekončí v zapomnění či na smetišti. Být známým, uznávaným a úspěšným umělcem vyžaduje vedle uměleckých předpokladů i jisté organizační a komunikační schopnosti. Čím se náš globalizující se svět zdá menší, tím více úspěšnost souvisí se schopností pohybovat se ve větším prostoru, orientovat se v množství informací, porozumět různým sociálním skupinám a jejich kulturám, přiměřeně a srozumitelně reagovat a vyrovnávat se s různorodými společenskými a kulturními podněty i vědeckými poznatky. Pro umělce je velmi důležité cestovat, pohybovat se v různých prostředích a také mezinárodně spolupracovat. Vstupem do Evropské unie se naše hranice posunuly a to klade značné nároky právě na profesionální management. Od toho, kdo chce být současným evropským umělcem, se očekává účast na evropských projektech. Evropa je velká a rozmanitá, má mnoho jazyků a kultur a z toho vyplývají různé kulturní, organizační i komunikační zvláštnosti. Přesto existuje celá řada prakticky ustálených a obecně užívaných pravidel, která usnadňují spolupráci. Na druhou stranu již není potřeba mít velkou produkční kancelář, prostorný ateliér či pracovnu s velkým stolem a šanony papírů – s počítačem a mobilním telefonem lze pracovat velmi efektivně téměř kdekoli a kdykoli.

(04.09.2008) ZDROJ: VŠUP Management umění
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.