Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Future City Jobs
Konference EU
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Creative Cities
Domů ProCulture Watch
TechSoup

GASK vzestup a pád?

Galerie středočeského kraje, takzvaný GASK oslavovala tento víkend rok od otevření Jezuitské koleje v Kutné Hoře. Právě před víkendem vyzvali odborní pracovníci GASKu Janu Šorfovou, aby rezignovala na funkci ředitelky. Šorfová nijak nevysvětlila svůj projekt, na základě kterého, místo získala. Projekt byl opsaný. V pondělí zaměstnanci galerie dali výpověď. Média současně přinesla zprávu, že proti Janu Třeštíkovi, předchůdci Šorfové ve funkci, bylo vzneseno obvinění za nelegální vývoz Picassova obrazu. Policie tomuto obchodníkovi s uměním a právníkovi neuvěřila, že jako ředitel galerie podepsal vývozní dokumenty z neznalosti. Jako ředitel krajské galerie k tomu neměl oprávnění. Ale jak dopadnou kurátoři? Bude se opakovat situace, díky které se mladý tým do GASKu dostal?

Zbaví se galerie opět kverulantů, kteří tentokráte odmítají loajálnost k ředitelce, které si profesně ani lidsky neváží? Najme se v galerii opět nový tým, tak jako před dvěma lety? Co bude dál?

Před dvěma lety, tehdy, ještě pod jménem Středočeská galerie, se vedení nechtělo vzdát budovy v pražské Husově ulici, kde na tzv. Královské cestě pořádala výstavy a měla i kanceláře. Kraj, který galerii zřizuje a budova mu patří měl jiné záměry pro využití. Za protesty byl k únoru 2009 odvolán tehdejší ředitel Ivan Neuman a později rozprášen celý kurátorský tým a najat nový. Vedením galerie byl krajem pověřen, bez výběrového řízení, Jan Třeštík. Ten expozice v Kutné Hoře otevřel a po celý rok zdatně vedl účinnou mediální kampaň, aby nově otevřená galerie vešla ve známost. 

Hledá se ředitel

Již od počátku 2011 roku poutá GASK pozornost. Nejprve pochybnostmi o regulérnosti výběrového řízení na pozici ředitele/ředitelky, které bylo zveřejněno těsně před vánocemi 21. prosince 2010, s termínem do 11. ledna 2011. Ačkoli měl Jan Třeštík mandát řídit GASK do počátku února 2011 a lidi z oboru si mohli spočítat, že nový ředitel/ředitelka se bude hledat, vše nasvědčovalo tomu, že společně s vypsáním výběrového řízení je šéf galerie již dopředu znám. Komise jej měla pouze legitimizovat. Právě proto nejspíš mohla Jana Šorfová uspět i s opsaným projektem před komisí, která byla sestavena dostatečně příznivě na to, aby rozhodla dobře.  Nestalo se tak, komise plagiát neodhalila. Třeštík totiž dostal mandát pouze na rok. Uměleckohistorická společnost i další totiž upozorňovali na Třeštíkův konflikt zájmů - aktivní obchodník nemůže spravovat veřejnoprávní sbírkovou instituci.

V komisi zasedli: za kraj Mgr. Michaela Březinová, vedoucí Odboru lidských zdrojů a Mgr. Klára Zubíková, vedoucí Odboru kultury a památkové péče, za galerii Mgr. Jan Třeštík, pověřen vedením Galerie Středočeského kraje a za odborníky prof. PhDr. Milena Bartlová, CSc., Uměleckohistorická společnost v Českých zemích, původně osloveného prom.hist. Jiřího Ševčíka, Akademie výtvarných umění, nahradil Karel Srp z Galerie hlavního města Prahy a prof. PhDr. Ing. Jiří Fajt, Ph.D., který současně pro GASK chystá velkou mezinárodní výstavu Europa Jagellonica, jejíž rozpočet má být 25 milionů korun.

Janu Šorfovou již 31. ledna schválila Rada kraje s tím, že se funkce ujala 1. března 2011.

Kauza Picasso 

Mezitím propukl menší skandál, když na pražském letišti zadrželi Picassův obraz, jehož dokumenty k vývozu podepsal právě Jan Třeštík, ředitel GASK. Média o tom přinesla zprávu 1. února, tedy den po té, co kraj rozhodl, že do GASKu bere Šorfovou. Marta Smolíková (ProCulture) tomu věnovala zápis do populární rubriky Reflexu: "Never more Janu Třeštíkovi. Právník a obchodník s uměním, ředitel krajské galerie, co v Londýně slavně vydražil středověkou iluminaci tvrdí, že z neznalosti vystavil povolení k vývozu Picassova obrazu, vlastněného kyperskou firmou. To ať vykládá své babičce! Obraz zachytili celníci. Knížák z NG podal trestní oznámení za pokus o nelegální vývoz kulturní památky do Švýcarska."

Stalo se tak v době kdy se po Praze spekulovalo o tom, že Třeštík by mohl být dobrým adeptem pro ředitele Národní galerie, neb za ním stojí úspěšně medializované otevření Kutné Hory, vlivní podnikatelé i případní sponzoři NG. Ministr Besser se také ohledně Národní galerie sešel s Martinem Romanem, generálním ředitelem ČEZu, sponzorem GASKu a sběratelem umění, jméno Třeštíka na schůzce jistě padlo. 

Hned 11. února ministerstvo kultury vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie s termínem 11. března. Stalo se tak patrně narychlo, těsně před jednáním komise ministra kultury pro otázky galerií zřizovaných MK, se kterou zadání výběrového řízení navdory původnímu úmyslu nebylo konzultováno.

Jenže již 5. února média oznámila, že Milan Knížák, generální ředitel Národní galerie podává na Jana Třeštíka trestní oznámení za nelegální vývoz kulturní památky do zahraničí. Tím jej pro Národní galerii zcela diskvalifikoval. Právě Národní galerie je tím místem, které povolení k vývozu kulturních památek vydává. Třeštík by tak získal zajímavou pravomoc. Po čtvrt roce vyšetřování, právě 8. května přinesla média zprávu, že Třeštík byl obviněn a hrozí mu dva roky vězení.

Kurátoři opouští GASK

"Na základě současné situace v GASK, která poškozuje jméno instituce i jejích zaměstnanců, požadujeme od vás jasné vyvození důsledků,"
stojí v otevřeném dopise Janě Šorfové, pod nímž jsou podepsáni kurátoři Ondřej Chrobák, Marie Bergmanová, Markéta Vinglerová a vedoucí lektorského centra GASK Ondřej Horák. Po víkendu, kdy se slavilo rok od otevření GASKu, podali pracovníci GASKu 8. května 2011 výpovědi. Doufají, že situaci konečně začně někdo řešit.

Ovšem na to se ředitelka Jana Šorfová nechala slyšet, že složitá personální situace v galerii byla ještě před jejím příchodem a pozvala si krajského právníka, aby odchod pracovníků byl podle zákona.

K odstoupení z funkce ji předtím vyzval i historik Jiří Fajt, který minulý týden v Kutné hoře prezentoval projekt, jež pro GASK chystá, výstavu Jagellonců„V těchto situacích, aspoň na západ od našich hranic, bývá obvyklé, že ti potrefení odstupují z funkcí, takže můj postoj je v tomto naprosto principiální. Paní ředitelka musí rezignovat,“ říká Fajt. Ředitelka se však na prezentaci projektu, který má být za rok v GASKu nedostavila.

Jana Šorfová odstoupit z funkce nehodlá

„Já jsem ty lidi nechala mluvit, abych věděla, co za tím je. Budu se věnovat tomu, abych obhájila svoji osobu. Moc o tom nechci mluvit. Chci to ukázat svou prací,“ vzkázala Šorfová. Stojí si za tím, že "Pravděpodobně jde o útok směrem od člověka, který to řízení nevyhrál. Myslím, že vím, kdo konkrétně za tím stojí, ale nemám dostatečné důkazy." a opsaný projekt vysvětluje následovně: "S Monikou (Burian) jsme přítelkyně a velmi úzce spolupracujeme. V mnoha věcech máme podobné názory a zkušenosti. Také jsme při zpracování projektu vycházely ze stejných marketingových manuálů a vyměňovaly si názory." 

Co na to Kraj?

Případem údajného plagiátorství se údajně zabývá středočeský krajský úřad. Hejtman David Rath (ČSSD) novinářům řekl, že zatím nelze říci, zda se podezření zakládá na pravdě, nebo jde o pomluvu.

Pokud si však projekty porovná člověk, který umí číst, má jasno. Jistě by to zvládl i pan hejtman. Kraj ale chystá odbornou expertýzu, aby se ujistil. A zaplatí ji (a nejen) z našich daní.

Inu ředitelka potřebuje právníka, když jí zaměstnanec přinese výpověď a hejtman expertýzu, aby mu potvrdil stejné znění vět, odstavců, struktury a obsahu. 

více:
http://www.proculture.cz/root/management-instituci-a-opisovani-projektu-2696.html (ke stažení jsou projekty k prorovnání)


Marta Smolíková
ProCulture
Otevřená společnost, o.p.s.

(09.05.2011)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.