Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Domů ProCulture Watch
TechSoup

MK zrušilo výběrové řízení na ředitele Národního divadla, v noci před uzávěrkou

Krátce před půlnocí a dnem uzávěrky informovalo ministerstvo kultury Českou tiskovou kancelář o zrušení výběrového řízení na generálního ředitele Národního divadla. Výběrové řízení bylo ostře kritizováno odbornou veřejností. Neobsahovalo ani podmínku praxe v divadle a nikdo nepochyboval o tom, že ředitelna ve Zlaté kapličce se chystá pro konkrétního uchazeče mimo divadelní komunitu. Ta již týdny znala jméno uchazeče i jeho zastánce na MK. Česká pozice den před uzávěrkou s tímto adeptem přinesla rozhovor. Jde o bývalého náměstka ministra financí, televizního krotitele dluhů, zakladatele a majitele serveru penize.cz, který po té co loni opustil finančně poradenskou firmu, pojal možnost stát se ředitelem Národního divadla jako "přesně tu výzvu, která by ho zajímala". Lidové noviny také včera zveřejnily jména dalších uchazečů s tím, že ministerstvo kultury velice podceňuje specifiku divadelního prostředí, domnívá-li se, že instituci jako je Národní divadlo může řídit jakýkoliv manažer.

Výběrové řízení bylo kvapně vypsáno v době neukončeného procesu sloučení Státní opery s Národním divadlem, ještě za ministra Jiřího Bessera. Mandát současného ředitele Ondřeje Černého má skončit přesně za rok, v dubnu 2013. Nová ministryně kultury Alena Hanáková oznámila, že chce podmínky výběrového řízení doplnit, a to po ukončení auditu, který v Národním divadle právě probíhá a konkurz vypsat znovu. Na webových stránkách ministerstva kultury však stanovisko ke zrušení výběrového řízení nenajdeme.

Za pozornost stojí zmiňovaný rozhovor v České pozici. Naivita, s jakou někteří v této zemi pohlíží na řízení kulturních organizací je bezbřehá. Dotyčný kandidát na ředitele Národnho divadla, které má pro národ víc než symbolický význam, téměř miliardový rozpočet, několik uměleckých souborů a zodpovědnost k té nejširší ale i nejelitnější kulturní veřejnosti, k tomu říká: "Za poslední čtyři měsíce jsem absolvoval řadu schůzek s lidmi, kteří provoz divadel velmi dobře znají a kteří mě dokázali zasvětit do všeho podstatného, co bych měl vědět."

Teprve až se v této zemi se stane divadelník guvernérem Národní banky na základě kvalifikace, kterou získá prostřednictvím různých schůzek a setkání během čtyř měsíců - a navíc se stane úspěšným, což prověří až čas, přestane být (možná)  čtyřměsíční samouk pro výkon odborné profese absurdní a směšný. Co na tom, že nároky na profesní dovednosti šéfů kulturních institucí se za posledních dvacet let zásadně proměnily. Je samozřejmě zapotřebí být i schopným manažerem, který mimo jiné využívá nejnovějších informačních a komunikačních možností, o kterých se nám před dvaceti lety ani nesnilo. Měl by také umět vhodně adaptovat manažerské modely pro plnění poslání kulturní organizace, to však předpokládá velmi dobrou znalost a pracovní zkušenost zejména v dotyčném uměleckém oboru a jeho provozu!

Marta Smolíková
ProCulture

Doporučujeme:

http://www.lidovky.cz/kdo-chce-ridit-narodni-divadlo-jmena-uz-unikla-fom-/ln_kultura.asp?c=A120411_141536_ln_kultura_btt

http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/krotilel-dluhu-tomas-prouza-chce-byt-reditelem-narodniho-divadla

(12.04.2012)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.