Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Game
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
TechSoup

Cirqueon rezidence a podpora nového cirkusu

Centrum pro podporu a rozvoj nového cirkusu Cirqueon nabízí možnost přihlásit nově vznikající projekty do mezinárodního programu Circus Next. Ten vyhlašuje sérii rezidencí a podpory pro mladé kreativní umělce v oblasti nového cirkusu. Circus Next, platforma pro výměnu a podporu umělců z celé Evropy, nabízí možnost profesního rozvoje a nových zkušeností v oblasti současného cirkusu kreativním umělcům, kteří se nebojí experimentovat na poli současného cirkusu a v současné době připravují nový projekt. Hlavními kritérii jsou originalita, inovativní přístup a kreativita v cirkusových uměních. Podpora plyne pouze nově vznikajícím souborům, projektům, ne zavedeným skupinám, které již čerpají veřejné finance. Uzávěrka pro podávání projektů je 5. srpna 2012.
Připravujete nový cirkusový projekt? Staňte se laureáty Circus Next 2012! Program Circus Next 2012-2013 vyhlašuje stejně jako v minulém roce výzvu pro uměleckou a finanční podporu nastupující generace novocirkusových umělců prostřednictvím finanční podpory a prestižních rezidencí pro tvorbu. Circus Next, platforma pro výměnu a podporu umělců z celé Evropy, nabízí možnost profesního rozvoje a nových zkušeností v oblasti současného cirkusu kreativním umělcům, kteří se nebojí experimentovat na poli současného cirkusu a v současné době připravují nový projekt. Hlavními kritérii jsou originalita, inovativní přístup a kreativita v cirkusových uměních. Podpora plyne pouze nově vznikajícím souborům, projektům, ne zavedeným skupinám, které již čerpají veřejné finance.  
 
Cirqueon se stal hlavním koordinátorem pro umělce z České republiky a ze Slovenska a zároveň jedním z evropských partnerů platformy, stejně tak jako například centrum nového cirkusu Subtopia ve Švédsku, centrum Carampa ve Španělsku, italský festival Mirabilia či Theater Op De Markt v Belgii a mnoho dalších. Vzniká tak velmi zajímavá nabídka rezidentur a pro laureáty Circus Next také jistota distribuce představení na prestižní festivaly v Evropě. Konkurenční prostředí je v Evropě veliké, ale jsme přesvědčeni že i Česká republika může nabídnout kvalitní projekty, nebojte se konfrontovat své umění s Evropou a pojďte do soutěže! 
 
Cirqueon udělá maximum pro podporu českých projektů. V případě jakýchkoliv otázek a před  definitivním odesláním přihlášky prostřednictvím webových stránek kontaktujte prosím koordinátorku za ČR - Lucii Špačkovou: lucie@cirqueon.cz // tel: 723 178 635
 
Kalendář:
a) APPLICATION (7. května - 5. srpna 2012)
Deadline pro odeslání přihglášky online je 5. srpna 2012. Přihláška je k dispozici na stránkách http://www.circusnext.eu/ v sekci downloads. Žadatel se musí zaregistrovat na webových stránkách projektu. Díky registraci získá přístup do otevřeného pdf formuláře, který vyplní a nahraje přihlášku pomocí svého účtu. Ještě před odesláním velmi doporučujeme konzultaci s koordinátorem projektu z Vaší země.
b) VÝBĚR  - PRESELECTION (3. a 4. září 2012)
Mezinárodní porota profesionálů a odborníků vybere celkem dvanáct projektů a pozve je k prezentaci na festivalu v Belgii. Do poloviny listopadu budou mít vybraní umělci možnost získat rezidenci v jedné z partnerských zemí pro výzkum a práci na projektu.
c) SELECTION WEEK, NERPELT, BELGIE, (12. - 16. listopadu)
Vybrané projekty budou prezentovat cca 20 minutový working progress před mezinárodní porotou na festivalu v Neerpelt.
d) VÝBĚR A PODPORA (listopad-duben 2013)
Porota na základě prezentací a rozhovorů vybere celkem 5 projektů, kterým nabídne rezidence v Evropských kulturních a cirkusových centrech a dotaci ve výši 10 000 EUR na realizaci projektu. Laureátům zaručují organizátoři rezidenturu v minimální délce jednoho měsíce v jednom či více centrech.
e) PREZENTACE PROJEKTŮ (únor-červenec 2013)
duben-květen 2013 prezentace všech představení v Paříži v Théâtre de la Cité Internationale červen 2013 - festival Mirabilia, Fossano, Itálie

a další...

Podrobnější  informace o projektu Circus Next naleznete na webových stránkách projektu http://www.circusnext.cz
koordinátor projektu: Jeunes Talents Cirque Europe, Francie
partneři: UteClassen Kulturmanagement, Germany – Circuscentrum, Flanders, Belgium - Humorologie, Belgium – Kovenhavn International Theatre, Denmark - La Central del Circ, Spain – Carampa, Spain - Cirko, Finland - Association JTCE, France - La Cascade, maison des arts du cirque et du clown, France - Les Migrateurs associés pour les arts du cirque, France – Le Maillon - Scène européenne, France - La Grainerie, France - Festival Mirabilia, Italy – Scuola Circo Vertigo, Italy - Arts Printing House, Lituania - Circus Xanti, Norway – Theater Op de Markt, Netherlands - Keijos, Poland - Centro Cultural Vila Flor, Portugal - Cirqueon, Czech Republic – Crying Out Loud, United-Kingdom - Circus Futures, United- Kingdom - Subtopia, Sweden.

Kontakt Cirqueon
Lucie Špačková
project manager - Circus Next
tel: 723 178 635
http://www.cirqueon.cz
(26.06.2012) ZDROJ: Cirqueon
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.