Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Konference EU
Creative Cities
TechSoup

CVNS: výzkumná sonda Dárcovství v číslech

Na konci roku 2012, publikovalo Centrum pro výzkum neziskového sektoru výzkumnou sondu pod názvem Dárcovství v číslech, Markéty Řežuchové. Cílem sondy bylo nahlédnutí do hodnotového a postojového chápání  jevu dárcovství u občanů České republiky, a také hledat odpověď na otázku, které oblasti a z jakých důvodů jsou pro dárce nejpřitažlivější.  Sonda testovala vzorek 278 respondentů. Výzkum zjišťoval například počty poskytnutých darů z hlediska jednotlivých oblastí, kdy preferovanou oblastí jsou jednoznačně sociální služby, ty se na celkovém počtu poskytnutých darů podílely 37%, následuje zdraví (16 %) a mezinárodní aktivity (14 %).  Se 4% poskytnutých darů se kultura řadí mezi náboženství (5%) a sport a rekreaci (3%). Menší počet poskytných darů  získává například  ochrana práv a obhajoba zájmů nebo práce hospodářských a profesních sdružení. V oblasti celkové výše poskytnutých darů patřila kultura naopak do první čtveřice. U nefinančních darů se pak kultura a sport vůbec neobjevila.

Fenomény dárcovství a dobrovolnictví vycházejí z hlubokých základů lidského chování a tvoří významnou součást naší morálky, našeho života a společenského soužití. Oba pojmy jsou tradičně spojeny s aktivitami neziskových organizací. Data potvrzují, že působení neziskových organizací v české společnosti je nejen vnímáno jako legitimní, ale že neziskové organizace mají i podstatný význam při vytváření a udržování společenské soudržnosti.

Tato v zásadě pozitivní image vychází ze dvou základních hledisek: z dobročinnosti a poskytování služeb potřebným lidem na jedné straně a vytváření protipólu tržní ekonomice a byrokracii státních institucí na straně druhé. Frič uvádí, že pozitivní obraz neziskových organizací tvoří zejména vlastnosti, týkající se dobročinnosti a služeb, které občanům poskytují. Dominují hlavně charitativní úsilí pomáhat těm nejpotřebnějším a schopnost vytvářet mezi lidmi pocit solidarity.

Tématu dárcovství je na mezinárodním poli věnována pozornost již několik desítek let. Filantropie, stejně jako jiné oblasti neziskového sektoru, je nazírána a zkoumána v rámci různých společenských věd, ekonomii nevyjímaje.

Nicméně v České republice bylo zatím v této oblasti provedeno pouze nemnoho teoretických či praktických výzkumů, což je jedním z důvodů, proč se tým Centra pro výzkum neziskových organizací začal touto problematikou podrobněji zabývat.

Předkládané výsledky výzkumné sondy, pro kterou CVNS zvolilo název Dárcovství v číslech, je nejen snahou o nahlédnutí do hodnotového a postojového chápání tohoto jevu u občanů České republiky, ale také snahou zjistit, které oblasti a z jakých důvodů jsou pro dárce nejpřitažlivější. Přestože testovaný vzorek respondentů (278 respondentů) jejich výběr nelze považovat za zcela reprezentativní, lze z něj vyvozovat určité zajímavé poznatky týkající se filantropických postojů a aktivit občanů. Domníváme se, že výsledky a závěry plynoucí z našeho výzkumu mohou být využity jednak pro zpřesnění představy o dárcovství a dobrovolnictví v ČR, jednak jako podklad pro další výzkumy.
 

Související články: 

ProCulture: Firemní dárcovství v kultuře 

http://www.proculture.cz/podpora/proculture-firemni-darcovstvi-v-kulture-2911.html

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.