Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Game
Konference EU
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
TechSoup

Disorient Express London – Prague

Jako zvláštní projekt pro Czech Open 2012 a výstavu Coal and Steel vznikla unikátní kolekce více než tří desítek modelových vagónků vyrobených legendární britskou hračkářskou firmou Hornby. Britští a čeští výtvarníci z mladé generace i etablovaní autoři s výrazným rukopisem pojali individuálně cca čtvrtmetrové vagónky. Vznikl devítimetrový vlak, jehož vagónky jsou skutečnými miniaturními originálními uměleckými díly. Mezi české spoluautory vlaku se řadí Josef Bolf, Veronika Bromová,  Jiří David,  Milena Dopitová, Roman Franta, Milan Houser, Jan Kaláb, Jiří Kovanda,  Michal Pěchouček, Petr Písařík,  Michal Rittstein, Jiří Surůvka, Jakub Špaňhel… Premiérová instalace proběhne v Českém centru v Praze od 1. do 30. června 2012.

Disorient Express London – Prague

Jako zvláštní projekt pro Czech Open 2012 a výstavu Coal and Steel vznikla na výstavě poprvé v ČR představovaná unikátní kolekce více než tří desítek modelových vagónků vyrobených legendární britskou hračkářskou firmou Hornby. Britští a čeští výtvarníci z mladé generace i etablovaní autoři s výrazným rukopisem pojali individuálně všechny zhruba čtvrtmetrové osobní vagónky. Vznikl tak devítimetrový vlak, jehož vagóny jsou skutečnými miniaturními origiálními uměleckými díly. Projekt vyvrcholí veřejnou aukcí vagónků, jejíž výtěžek podpoří Access to Sports, charitativní organizaci se sídlem v londýnském Islingtonu, která poskytuje příležitost ke sportovní kvalifikaci pro sociálně znevýhodněnou mládež. O aukci jeví zájem nejen sběratelé současného umění a učastníci   špičkových autorů, ale i vášniví sběratelé vláčků Hornby.

Mezi více než třicet autorů jednotlivých vagónů patří i skutečná česká a britská výtvarná elita. Ta zahrnuje jména z nejrespektovanějších mezinárodních sbírek, výstav a aukcí, např. Gavina Turka, jednoho z prominentních členů YBA, hnutí Young British Aritsts (kam se počítá mj. i Damien Hirst nebo Tracey Emin), které určovalo podobu britské scény v 90. letech minulého století. Vagónek vytvořila i Tessa Farmer, proslavená detailní aplikací mrtvého hmyzu do výtvarných instalací, Cedric Christie, Bob a Roberta Smith, ilustrátorský kolektiv Le Gun a další. Mezi české spoluautory vlaku se řadí Michal Pěchouček, Milena Dopitová, Jiří David, Milan Houser, Michal Rittstein, Josef Bolf, Jiří Kovanda, Jiří Surůvka, Jan Kaláb, Jakub Špaňhel, Petr Písařík, Roman Franta, Veronika Bromová  a další.

Výzva k účasti v projektu DELP měla neuvěřitelný ohlas a brzy nám poštou začaly přicházet vláčky od stále renomovanějších autorů. Je to skvělým důkazem, že sezóna Czech Open dokázala oslovit komunitu a londýňany a nadchnout je pro společné projekty a vzájemné zapojení do kulturní oslavy olympijského roku.“ říká Ladislav Pflimpfl ředitel pořádajícího Českého centra Londýn.

Czech Open 2012 a Žijeme Londýnem


Výstava je rozdělena do několika sekcí, které představují jednotlivé programy obou kampaní: Czech Open 2012, české kulturní sezóny v olympijském Londýně a kampaně Českého olympijského výboru Žijeme olympijádou. Hlavní výtvarně zaměřenou částí, která čerpá z programu Czech Open 2012, je trojexpozice skupinové výstavy Coal and Steel, charitativního výtvarného projektu Disorient Express London - Prague a  fotografického portétu Londýn 2012 Jany Nosekové-Žantovské. Komunitní a dětské programy zastupuje česká premiéra animovaného snímku Namalujme olympiádu !, na které se během půl roku podílelo více než  sto britských i českých dětí. České centrum Praha také uvádí veřejnosti možnost prohlédnout si koncept budoucího ambiciozního Českého domu během LOH, jeho interiér a program a zve k návštěve během Her. Czech Team pro Loh 2012 představí část oficiální kolekce pro sportovce od spol. Alpine Pro. V galerii budou instalovány i vzácné historické oficiální plakáty z Olympijských her.

www.czechopen2012.com; www.czechcentre.org.uk a www.czechentres.cz

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí 3 kontinentů. Realizují výstavy, filmové přehlídky, kurzy českého jazyka, literární akce, scénická vystoupení, zahraniční rezidenční stáže  a press tripy, street akce, podporují českou účast na mezinárodních festivalech a veletrzích kreativních průmyslů, zprostředkovávají kontakty    a organizují další programy na podporu mezinárodní spolupráce, které ročně v celé zahraniční síti čítají přes 3000 akcí a oslovují více než  1,5 mil. návštěvníků ve světě.

 

(29.05.2012) ZDROJ: Česká centra
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.