Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
TechSoup

Guimarães a Maribor jsou evropská hlavní města kultury 2012

Portugalský Guimarães a slovinský Maribor jsou Evropskými hlavními městy kultury pro rok 2012. Během letošního roku se v nich odehraje široká paleta kulturních akcí - představení opery, současného tance, klasické i populární hudby, filmu, divadla, výstavy výtvarného umění, literatury a architektury. Cílem je přitáhnout zájem investorů a turistů, i zviditelnit vybraná města. Titul Evropské hlavní město kultury vznikl v roce 1985 a doposud ho získalo více než 40 měst.

V Guimarães se narodil první portugalský král Afonso Henriques. Město je v současnosti plné mládí, téměř polovině jeho obyvatel je méně než 30 let. Město chce posílit místní komunity tím, že podporuje jejich aktivní zapojení do projektů města a do snahy transformovat město z průmyslového na mezinárodně konkurenceschopnou kreativní ekonomiku.

Portuglaský poslancec za Zelené Rui Tavares o Guimarães říká: "Nádherný Guimarães, jedno z nejkrásnějších portugalských měst, se stal příkladem městské obnovy. To, že byl vybrán za evropské hlavní město kultury, ho jasně přeměnilo v kotel soudobé kreativity a silného tisíciletého dědictví. A neměli bychom zapomenout ani na pouhých 25 km vzdálenou Bragu, která je Evropským hlavním městem mládeže."

Maribor si zase pozval umělce z celého světa. Chce tak umožnit dlouhodobé mnohonásobné mezinárodní kulturní výměny, tzv. program kulturních ambasád. V programu zvaném Klíče od města dostanou obyvatelé středověkého Mariboru možnost spojit svého tvůrčího ducha se svým městem - jako spolutvůrci i návštěvníci výstav, pouličních akcí a koncertů.

Slovinský lidovecký poslanec Milan Zver k tomu říká:. "Jako Slovinec pocházející z Dolního Štýrska jsem velmi hrdý na to, že Maribor, druhé největší slovinské město obdrželo pro rok 2012 titul Evropské hlavní město kultury. Maribor byl významnou evropskou křižovatkou, kde vedle sebe v minulosti v míru žily různé kultury a navzájem se obohacovaly. Přál bych si, aby tato tradice pokračovala a aby v roce 2012 navštívilo Maribor a okolní turistické klenoty co nejvíce občanů EU."

Evropská hlavní města kultury vybírá Rada na základě doporučení panelu, ve kterém zasedají i poslanci Evropského parlamentu.

V roce 2015 bude Evropským hlavním městem kultury Plzeň.

Více informací:

http://www.guimaraes2012.pt/

http://www.maribor2012.eu/en/

nebo

http://www.plzen2015.net/

(14.02.2012) ZDROJ: Evropský parlament
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.