Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
TechSoup

Výzva OPLZZ na podporu mezinárodní spolupráce

V rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost administrovaného MPSV byla dne 15. října 2009 uveřejněna výzva k podávání projektů do tzv. prioritní osy 5. 1. mezinárodní spolupráce. Tématické vymezení podporovaných projektů je směřováno do třech základních oblastí věnovaných vývoji a přenosu inovací do České republiky, vytváření tematických sítí, a podpora vzniku tzv. místních partnerství. Relevatními cílovými skupinami, na které by měl být projekt zaměřen jsou například děti, mládež a mladí dospělí; etnické menšiny; nezaměstnaní; ženy ohrožené nezaměstnaností a další. Na výzvu je k dispozici celkem 270 000 000 korun. Uzávěrka pro předkládání žádostí je 15. ledna 2010.

3.1 Věcné zaměření činností projektu:

A) Společný vývoj nebo přenos inovací a jejich zavedení v ČR
Vymezení inovace:
O inovaci se jedná v případě, že její cíl se týká:

  • změny dosavadních nebo zavedení nových nástrojů, výstupů, výsledků činnosti (inovace produktu. Příklad z praxe: Vytvoření a realizace speciálního kurzu včetně vytvoření podpůrné metodiky)
  • změny dosavadních nebo zavedení nových postupů v praxi poskytovatelů služeb (inovace procesu. Příklad z praxe: V rámci projektu v Severním Irsku spolu začaly spolupracovat tři organizace, které předtím komunikovaly na bilaterální úrovni. Nový způsob organizace práce a společně koordinované aktivity vyústily v lepší podporu cílové skupiny).
  • změny vně organizace, které subjekt vyvolal vlastní činností (inovace v prostředí, v podstatném okolí subjektu, nové strategie, nová legislativa, nové místní nebo regionální sdružení organizací. Příklad z praxe: Propojení lidí a organizací různých právních forem, jejichž výstupy projektu mohou vést ke změnám legislativy).

Cílem projektu musí být vytvoření inovace, prokázání její funkčnosti a proveditelnosti, příprava jejího systémového zavedení do praxe a pak samotné zavedení do praxe.

Podporované aktivity:
o v rámci mezinárodní spolupráce vyvinout nebo do ČR přenést inovativní nástroje k řešení problémů cílových skupin OP LZZ na trhu práce, tyto nástroje otestovat, zhodnotit jejich uplatnitelnost v prostředí ČR a zavést je do praxe na místní, regionální nebo celostátní úrovni; o sdílení zkušeností a znalostí mezi projekty s obdobnou tematikou.

B) Tematické sítě
Cílem tematické sítě je zaměřit se na již existující, v praxi úspěšně využívané nástroje. Má dojít k výměně informací a know-how mezi subjekty v ČR a mezi zahraničními partnery, k jejich porovnání a vyhodnocení a jejich propagaci s cílem dalšího rozšíření. Práce tematické sítě nespočívá nutně ve vývoji inovací nebo přenosu a adaptaci zahraničních inovativních nástrojů – produktů. Další informace a doporučení k tematickým sítím jsou popsány v příloze této výzvy „Tematické
sítě - doporučení“.

Podporované aktivity:
o založení a/nebo rozvoj tematické sítě na základě sdílení zkušeností a dovedností se zahraničními partnery;
o výměna zkušeností a přenos dobré praxe mezi tuzemskou a zahraniční tematickou sítí.

C) Místní partnerství
Cílem místního partnerství musí být zlepšování kvality života v rámci konkrétní lokality prostřednictvím řešení specifických problémů tohoto území, zlepšení koordinace politik a jejich přizpůsobení místním podmínkám, příp. větší zapojení občanů a firem do plánování a realizace lokálních projektů. Místem dopadu musí být jeden nebo dva kraje ČR. Oprávněným žadatelem může být v rámci místního partnerství libovolný oprávněný žadatel v rámci této výzvy, přičemž musí být do projektu jako partner zapojena instituce veřejné správy, nestátní nezisková organizace a místní podnikatel podnikající v oboru relevantním k aktivitám projektu. Subjekty, které nesplňují podmínky oprávněnosti žadatele, mohou být partnery pouze bez finančního příspěvku.

Žadatel v textovém poli části 3. žádosti o finanční podporu – Identifikace žadatele uvede informaci, že se jedná o místní partnerství.

Podporované aktivity:
o založení a/nebo rozvoj místního partnerství na základě sdílení zkušeností a dovedností se zahraničními partnery;
o výměna zkušeností a přenos dobré praxe mezi místními partnerstvími v otázkách týkajících se budování a managementu partnerství, specifických aktivit místních partnerství apod.

Text celé výzvy ve formátu pdf

Další informace a zadávací dokumentace

http://www.esfcr.cz/2-vyzva-k-predkladani-grantovych-projektu-v-ramci-gg?ref=m&source=email&lred=1

(16.10.2009) ZDROJ: Evropský sociální fond v ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.