Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Domů PodporaCeny, soutěže
TechSoup

17. ročník soutěže Cena Jindřicha Chalupeckého

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila soutěž o "Cenu Jindřicha Chalupeckého" pro rok 2006. Soutěž je určena pro mladé výtvarné umělce, občany České republiky, kteří do konce roku 2006 nepřekročí věk 35 let a odborná mezinárodní porota je ocení za mimořádný umělecký výkon v oboru výtvarného umění, zvláště malby a sochařství, které prokazatelně vypovídá o míře a osobnosti talentu mladého umělce a jenž lze současně hodnotit jako výkon umělecky objevný a pro českou výtvarnou kulturu přínosný. Přihlášky a dokumentaci prací na CD roomu se přijímají nejpozději do 25. května 2006.

O Ceně Jinřicha Chalupeckého

V roce 1990 byla z iniciativy spisovatele a dramatika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka vyhlášena ke každoročnímu opakování prestižní soutěž mladých umělců – výtvarníků do 35 let, jejíž vítěz získává Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění.

Soutěž o Cenu je spravována občanským sdružením Společnost Jindřicha Chalupeckého, s voleným výborem a zvláštní porotu složenou z významných expertů a jmenovanou vždy na dva roky.

Společnost Jindřicha Chalupeckého

vyhlašuje soutěž


o "Cenu Jindřicha Chalupeckého" pro rok 2006.

Soutěž je určena pro mladé výtvarné umělce, občany České republiky, kteří do konce roku 2006 nepřekročí věk 35 let.

Přihlášky je možno získat na následujících adresách:

Společnost Jindřicha Chalupeckého
c/o Print Production
Opatovická 18
Praha 1
nebo stáhnout z webu:
http://www.jchalupecky.cz

Přihlášky a dokumentace prací na CD roomu se přijímají nejpozději do 25. května 2006 na adrese: Společnost Jindřicha Chalupeckého
Print Production
Opatovická 18
Praha 1

Podmínky pro udělování Ceny Jindřicha Chalupeckého

I. Cena Jindřicha Chalupeckého je určena mladým výtvarným umělcům, občanům České republiky, kteří k 31. prosinci kalendářního roku dosáhnout stáří maximálně 35 let.

II. Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována za mimořádný umělecký výkon v oboru výtvarného umění, zvláště malby a sochařství, které prokazatelně vypovídá o míře a osobnosti talentu mladého umělce a jenž lze současně hodnotit jako výkon umělecky objevný a pro českou výtvarnou kulturu přínosný.

III. O udělení Ceny Jindřicha Chalupeckého rozhoduje nezávislá porota odborníků v oboru výtvarného umění, kterou jmenuje výbor Společnosti Jindřicha Chalupeckého s přihlédnutím k návrhům zakladatelů a členů správní rady. V zájmu sledování souvislostí mladého umění je porota jmenována na tři roky. Porota je sedmičlenná a jejími členy jsou jak občané České republiky, tak zahraniční odborníci, nejlépe v poměru 4:3; podle okolností lze jednoho z členů pro každý rok měnit. Členství v porotě je čestné. Společnost Jindřicha Chalupeckého nemá právo ovlivňovat jednání poroty ani její hlasování. Na svém prvním zasedání si porota zvolí ze svého středu předsedu. O udělení ceny porota hlasuje. Každý člen má jeden hlas, předseda poroty hlasuje poslední a má dva hlasy. Pokud se členem poroty stane pedagog výtvarné školy se sídlem v České republice, vzdává se hlasování v případě, že kandidátem je student příslušné školy. Porota se může rozhodnout , že cenu neudělí. O jednání poroty se sepíše zápis s uvedením průběhu jednání a protokolem o hlasování.

IV. Na základě výsledků hlasování vybere porota pět až šest kandidátů, kteří obdrží nejvyšší počet hlasů a jejich díla zveřejní ve vhodném výstavním prostoru. Z nich zvolí nositele Ceny Jindřicha Chalupeckého pro příslušný rok, jehož jméno vyhlásí a Cenu mu předá jeden ze zakladatelů Ceny v termínu kolem 17. listopadu na výstavě kandidátů.

V. Cena Jindřicha Chalupeckého je vyjádřena čestným diplomem a dále částkou, jejíž výše a prostředky zajistí laureátovi studijní pobyt v zahraničí, neboť smyslem udělené ceny je pomoci mladým talentovaným tvůrcům v jejich uměleckém růstu, všestranném rozhledu a nabytí cenných uměleckých zkušeností. O termínu a místě zahraničního pobytu uzavře nositel Ceny smlouvu se Společností Jindřicha Chalupeckého.

VI. Na základě udělení Ceny Jindřicha Chalupeckého vzniká laureátovi právo a povinnost uspořádat ve vhodném prostoru výstavu svých prací, nejpozději během následujícího roku. Náklady na výstavu a katalog hradí do dostupné míry finančních možností Společnost Jindřicha Chalupeckého.

VII. Vyhlášení a veřejní udělení Ceny není jednorázové. Žadatelé jakož i bývalí příjemci se mohou o Cenu Jindřicha Chalupeckého ucházet opakovaně, laureáti však nejdříve po uplynutí lhůty dvou let.

VIII. Udělení Ceny Jindřicha Chalupeckého je vypisováno jako soutěž, do níž se mohou přihlásit mladí tvůrci sami. Přijímány jsou též návrhy odborníků z oboru výtvarného umění, a to vždy do 25. května kalendářního roku na adresu jež je uvedena při veřejném vyhlášení soutěže. Přihláška, obdobně jako návrh, musí být provázená portfoliem na CD-romu, nejvíce 20 barevnými náhledy nejnovějších prací. Další dokumentaci, jež by skýtala vyčerpávající informace o umělcově tvorbě, si porota může vyžádat dodatečně (musí být dodány do data a na místo, jež jsou uvedeny při veřejném vyhlášení soutěže).

ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.