Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Konference EU
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Domů PodporaCeny, soutěže
TechSoup

9. ročník soutěže Otevřeno x Zavřeno je v plném proudu

Dva měsíce před uzávěrkou tradiční soutěže Otevřené společnosti Otevřeno x Zavřeno o nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů vůči veřejnosti v České republice bylo nominováno nečekaných 20 nominací. V soutěži, která hodnotí především kvalitu poskytování informací občanům, dobré příklady aktivního zveřejňování informací, nebo naopak nesprávné utajování, netransparentní rozhodování či zneužívání radničních periodik, si Ministerstvo kultury ČR v roce 2010 nepřevzalo cenu veřejnosti v kategorii Zavřeno, kde získalo nejvyšší počet hlasů 396 za odepírání informací k novele autorského zákona a obchodní dohodě ACTA. Nominace úřadů pro rok 2011 je možno zasílat do 5. září 2011.

Soutěží se o nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů vůči veřejnosti v České republice za období září 2010 – srpen 2011. Hodnotí se především kvalita poskytování informací občanům, dobré příklady aktivního zveřejňování informací, nebo naopak nesprávné utajování, netransparentní rozhodování či zneužívání radničních periodik.

Zvláštní kategorie Otevřeno transparentním veřejným zakázkám letos opět ocení úřady a instituce, které celý proces veřejných zakázek uveřejňují.

Nominace hodnotí odborná porota. Zároveň bude pro nejvíce Otevřený nebo nejvíce Zavřený úřad hlasovat veřejnost on-line. Stav nominací, jejich ověřování a v ostré fázi i hlasování zveřejňujeme průběžně na webu.

Kdo může poslat nominaci?
Každý může nominovat své kandidáty/ky do kategorií „Otevřeno“ nebo „Zavřeno“.

Koho nominovat?
Nominovat lze všechny instituce veřejné správy v České republice (státní i samosprávné úřady, státní, obecní a krajské firmy a organizace, veřejné fondy, vysoké školy, nemocnice).

Jak nominovat?
Nominace vkládejte prostřednictvím elektronického formuláře na webu Otevřete.cz – Nominace 2011
http://www.otevrete.cz/hodnoceni-uradu/soutez-otevreno-zavreno/prijem-nominaci-2011/.

V něm lze pohodlně a přehledně uvést označení úřadu, popis činu, za který úřad nominujete a přiložit dokumentaci a kontakty. Zároveň se během několika hodin vaše nominace zobrazí na interaktivní mapě.

V kategorii Zavřeno lze nominovat v podkategoriích:
 přístup k informacím 1
 svoboda projevu 2
 účast občanů na rozhodování 3

V kategorii Otevřeno lze nominovat jakýkoliv dobrý příklad otevřenosti úřadu či instituce.
 přístup k informacím 4

 svoboda projevu 5

 účast občanů na rozhodování 6

 transparentní veřejné zakázky7


1 Například vyřízení žádosti o informace, zveřejňování informací o jednání a hlasování zastupitelstva, rady, ministerstva.
2 Nevyváženost v radničním periodiku, zastrašování oponentů či novinářů, zneužití veřejných peněz k propagaci vedoucích politiků.
3 Například (ne)projednání významných rozhodnutí s veřejností, zatajení důležitých rozhodnutí, zabránění možnosti občanů vystoupit na
zastupitelstvu či sdělit své názory.
4 Například vyřízení žádosti o informace, zveřejňování informací o jednání a hlasování zastupitelstva, rady, ministerstva.
5 Nevyváženost v radničním periodiku, zastrašování oponentů či novinářů, zneužití veřejných peněz k propagaci vedoucích politiků.


Nominace můžete zasílat do 5.9.2011. Jména nominujících zůstávají v tajnosti, bez jejich souhlasu je nikomu nesdělíme.

Soutěž organizuje Otevřete.cz, který je jedním z programů Otevřené společnosti, o.p.s., jehož cílem je podporovat účast občanů na rozhodovacích procesech státní a veřejné správy a svobodný přístup občanů k informacím.

Výsledky soutěže budou zveřejněné u příležitosti Mezinárodního dne informací na tiskové konferenci 29. září 2011 již tradičně v Baru Krásný Ztráty (Praha 1) a na webu www.otevrete.cz.

Jana Mravcová
manažerka projektu
mravcova()otevrete.cz

Oldřich Kužílek
realizátor projektu
kuzileko()otevrete.cz

Soutěž probíhá současně ve třiceti zemích světa. Koordinuje ji mezinárodní asociace Freedom of Information AdvocatesNetwork http://www.foiadvocates.net.


Související články:
Ministerstvo kultury skončilo na prvním místě v neposkytování informací (o autorském zákonu)


 

(15.07.2011) ZDROJ: Otevrete.cz
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.