Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Future City Jobs
Creative Cities
Future City Game
Domů PodporaCeny, soutěže
TechSoup

Sazka nebude podporovat filmové, divadelní a taneční ceny

Společnost Sazka v roce 2010 finančně nepodpoří ceny, které udělovala za nejlepší scénář, tvůrčí počin v oblasti divadla a za objev v tanci. V nezměněném rozsahu zůstane zachována podpora charitativních aktivit pro zdravotnictví, děti a mládež jako Nadace Naše dítě nebo Nadace pro transplantaci kostní dřeně, řekl ČTK mluvčí společnosti Petr Zikmund. Podle Zikmunda tak rozhodli vlastníci společnosti, sportovní a tělovýchovná sdružení. Tímto rozhodnutím přijde například udělování ceny Český lev  téměř o milion, Divadelní noviny o 1,2 milionu korun.
Důvodem změny postoje firmy ke sponzoringu jsou údajně její závazky u bank, které trvají z doby výstavby sportovní haly v Praze. Akcionáři, mezi které patří celkem devět občanských sdružení působících v oblasti sportu a tělovýchovy se podle informací ČTK rozhodli omezit podporu jinou, než tu určenou sportovním svazům.
Podle mluvčího Sazky akciová společnost zůstane i tak největším nestátním poskytovatelem prostředků na veřejně prospěšné účely v České republice.

"Splácíme arénu, státní podpora sportu a tělovýchovy patří u nás k nejnižším v Evropě a sportovní a tělovýchovná sdružení tak závisí v mnohem větší míře na vlastních zdrojích včetně výnosů loterní společnosti. Proto je důležité, aby co největší část financí směřovala do sportovního a tělovýchovného prostředí,"
dodal Zikmund k tomu, proč nadále nepůjde podpora filmu, divadlu a tanci.

Cena Sazky patřila mezi nejvýznamnější ceny udělované v oblasti kultury. V oblasti filmového průmyslu v rámci udílení Českých lvů získala cena vysoké renomé mezi filmaři a scénáristy stejně jako v oblasti divadla, kde se stala nejvýznamnějším oceněním divadelní práce vedle ceny Thálie a Alfreda Radoka.  V oblasti tance byla Cena Sazky nejvyšším oceněním tvůrčí práce v oboru současného tance a nonverbálního umění na území ČR již od roku 2001.

Finanční prostředky směřované společností Sazka do oblasti kultury nebude jednoduché v současné ekonomické situaci nahradit. Filmová a televizní akademie se pokouší dle prohlášení jejího předsedy Petra Vachlera najít v krátkém časovém úseku (Čeští lvi se udělují na jaře) náhradu, avšak Vachler dle ČTK nepředpokládá,  že se to podaří. Nutno uvést že podpora cen Sazky činila celkem 400, 300 a 200 tisíc korun pro první tři finalisty soutěže Český lev. Velmi významně dopadlo rozhodnutí Sazky také na Divadelní noviny, kterým bude díky němu chybět podle šéfredaktora Jana Koláře celkem 1,2 milionu korun, z čehož je  500 tisíc korun napokrytí  provozu divadelního čtrnáctideníku. Sdružení Tanec Praha informovalo o změněném přístupu Sazky již v polovině září, kdy na svých webových stránkách uvedlo, že Sazka jako dlouhodobý partner pozastavila podporu umělců a nebude v roce 2010 udělovat cenu za objev v tanci. Podle Yvony Kreuzmannové se Tanci Praha "..rýsuje nový partner, spojený se soutěží o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015, do jejíhož druhého kola postoupila Plzeň." Sdružení také proto neukončilo přihlašování do choreografické soutěže v roce 2010.

 

Zdroj:

ČTK, Sazka, Red. ProCulture

(11.12.2009)
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.