Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Game
Future City Jobs
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Konference EU
Domů PodporaNadační příspěvky
TechSoup

Nadace Via rozdělila 632 000 na rekonstrukci drobných památek na území Čech a Moravy

Boží muka, kapličky či barokní sochy a jejich opravu podpořila Nadace Via v rámci svého programu  Fond na obnovu kulturního dědictví. Částka 632 000 Kč  pomůže zrekonsturovat celkem 18 drobných památek na území Čech a Moravy.  Udělená částka je však pouhým zlomkem celkového rozpočtu na opravu památek, další finanční pomoc musí přijít od dané komunity, která se rozhodla památku zachránit a to nejen prostřednictvím finančních darů od úřadu či místního podnikatele, ale také ve formě dobrovolné práce, kterou lidé věnují opravě kulturního dědictví. Dle Národního památkového ústavu se na území České republiky nachází celkem 40 087 nemovitých kulturních památek.

Finanční prostředky pro Fond na obnovu kulturního dědictví získala Nadace Via od 120 dárců z česko - americké komunity a dalších lidí z České republiky, kterým není lhostejné, co se stane s odkazem minulosti. Z Fondu obnovy kulturního dědictví se doposud podařilo opravit čtyřicet šest památek za více než 2 700 000 korun. Dle Národního památkového ústavu se na území České republiky nachází celkem 40 087 nemovitých kulturních památek

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od r. 1990. Od svého vzniku do konce roku 2005 rozdělila Nadace VIA 1 650 grantů v celkové výši přes 161 milionů korun, a zařadila se tak mezi největší a nejaktivnější české nadace.

Nadace VIA získává pro své projekty podporu četných zahraničních dárců, pro které se stala jedním z nejdůvěryhodnějších místních nadačních subjektů. Od roku 2001 Nadace VIA rozšířila své fundraisingové aktivity a s nimi spojené služby pro dárce rovněž směrem k firemním dárcům v České republice a ke krajanské komunitě v USA.

(07.11.2007) ZDROJ: Nadace Via
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.