Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Jobs
Future City Game
Creative Cities
Domů PodporaStipendia, rezidence
TechSoup

Stipendia filmařů jdou letos poprvé ze dvou kapes

Hned ze dvou štědrých zdrojů mohou letos získat filmaři peníze na své další vzdělávání. V průběhu celého roku lze žádat o stipendia na mezinárodně uznávané kurzy od evropského program MEDIA, který je uděluje prostřednictvím české kanceláře MEDIA Desk.  Od 15. února navíc vyhlásil nový program stipendií také odbor médií a audiovize Ministerstva kultury ČR.

Ministerský program s rozpočtem 500 000 korun a uzávěrkou žádostí do 15. března je určen autorům nebo profesionálům z oblasti audiovize. Ti z něj mohou až z poloviny financovat svoji tvůrčí činnost nebo studijní pobyt:  podmínkou je věk do 35ti let a tvůrčí práce na vývoji filmového projektu či přímo vytvoření celého díla. O podporu mohou žádat jak tvůrci, tak filmoví producenti.  

Zatímco nová iniciativa Ministerstva na zájemce teprve čeká, program MEDIA už své prokazatelné výsledky má. Jen loni jeho stipendií využilo 15 filmových profesionálů, kteří si mezi sebou rozdělili přes 260 000 Kč.  „Úspěšnost českých žadatelů je zatím stoprocentní - kdo si vybral kurz, byl do něj přijat a včas žádost podal, ten od nás také podporu dostal. Počet stipendistů navíc každoročně stoupá“, říká Barbora Ondrejčáková, ředitelka české kanceláře MEDIA Desk. Častá obava z „evropského papírování“ přitom není na místě: žádost o stipendium má jen jednu stránku. Program MEDIA je až překvapivě otevřený“, říká Barbora Ondrejčáková, „při podporách vzdělávání například nenastavuje věkovou hranici žadatelů a nevylučuje ani podporu studentů filmových škol, jimž je jinak velmi užitečný ministerský program uzavřen.“

Na další vzdělávání českých filmařů je letos v rámci programu připraveno asi 300 000 korun, podle ředitelky české kancléře MEDIA Desk však nejde jen o peníze. „Zdaleka největší hodnotou na kurzech bývá získané know how,“ říká Ondrejčáková, „dobré rady od fundovaných lektorů a setkání s případnými spolupracovníky ze zahraničí bývají k nezaplacení“. 

To potvrzuje i zkušenost dokumentaristy Tomáš Kudrny, který se jako stipendista před pěti lety zúčastnil tréninkového programu Ex Oriente Film. Právě tam získal kontakty na zahraniční koproducenty, televize ARTE France a finskou YLE, s nimiž svůj projekt nakonec realizoval : dokument Wichterle, věnovaný světově proslulému českému vynálezci měkkých kontaktních čoček, před dvěma lety odvysílala nejen Česká televize, ale běžel i ve Finsku, Japonsku, Německu, Kanadě, Polsku.  Díky účasti tří evropských koproducentů získal film Tomáše Kudrny navíc i podporu z programu MEDIA TV Broadcasting, určenému pro nezávislé produkční společnosti s úmyslem produkovat film s účastí zahraničních televizí.

Program MEDIA je vedle podpory vzdělávání otevřen i pro další odvětví filmového průmyslu: peníze lze získat na vývoj a přípravu filmových projektů, distribuci evropských filmů v kinech, pořádání filmových festivalů, využití nových technologií a snazší přístup k financování. V letech 2007-13 má program 755 milionů Euro pro žadatele z celé Evropy:  Česká republika je přitom při získávání evropských peněz relativně úspěšná každý rok připutuje českým žadatelům podpora kolem 1 milionu Euro.

(19.02.2008) ZDROJ: Mediadesk Česká republika
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.