Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
Domů ArtsInfoArchitektura
TechSoup

V červnu se v Budějovicích otevře výstava FUTURE SYSTEMS

Obrázek k článku V červnu se v Budějovicích otevře výstava FUTURE SYSTEMS

V rámci výstav zaměřených na současnou architekturu připravil českobudějovický Dům umění na léto 2009 prezentaci studia Future Systems. V čele tohoto architektonicko-designového studia stál Jan Kaplický (1937 - 2009), který jej  v Londýně v roce 1979 založil. Stěžejním tématem výstavy Future Systems v Domě umění se stal projekt českobudějovického koncertního a kongresového centra, jehož návrh si objednala Jihočeská společnost přátel hudby a spolu s podporou města jej zamýšlí postavit ve čtvrti Čtyři dvory.  Výstava chce nabídnout široké veřejnosti možnost seznámení se s touto pozoruhodnou stavbou, o níž Jan Kaplický během prezentace v srpnu 2008 řekl: „Budova musí přispět hlavně ke kultuře města. Je úžasné, že České Budějovice se nyní mohou stát středem Evropy“. Kurátorem výstavního projektu je Michal Škoda. Výstava bude otevřena veřejnosti od 18. června do 12. září 2009.

Díky originálním nápadům, nadčasovým projektům a osobitým názorům se Jan Kaplický stal uznávaným a firma se brzy dostala do popředí pozornosti. Následovala řada ocenění, z nichž nejdůležitější byla "Stirling Prize", kterou Future Sytems obdrželi za výtečnou stavbu Lords Media Center v Londýně.  Z realizací je také nutno  připomenout například obchodní dům Seldfridges v Briminghamu /1999/, či "podzemní" dům realizovaný v roce 1994 ve Walesu. Na  území České republiky najdeme z "předemigračního" Kaplického období pouze vilu a malý domek v Praze.

V roce 2006 vyhrál Jan Kaplický s Future Systems mezinárodní soutěž na výstavbu Národní knihovny v Praze na Letné. O osudu této stavby stále není jasno.  První možnou šancí představit dílo Future Systems na území České republiky, se  jeví  jeden z posledních projektů Jana Kaplického - českobudějovické koncertní a kongresové centrum koncipované pro hudbu, mluvené slovo i tanec.  Na české poměry unikátní návrh si objednala Jihočeská společnost přátel hudby a spolu s podporou města jej zamýšlí postavit v areálu bývalých kasáren Čtyři dvory. Rozpočet stavby se pohybuje kolem jedné miliardy korun.


Jedná se o stavbu, protaženého trojúhelníkového tvaru, černé, elegantní barvy, která je použitá na venkovním zvlněném opláštění, na němž dominují dvě velká kruhovitá okna. Interiér atypicky tvarovaného objektu ukrývá po vstupu v zadní části několik oddělených využitelných prostor a velkou prostornou vstupní halu laděnou do modré barvy. Pod těmito prostory je ukryto podzemní parkoviště s netradičním vjezdem podél samotné budovy. V prostorách haly je vedle nezbytného posezení kavárenského typu a vzrostlých stromů, navrženo široké točené schodiště vedoucí do dvou poslechových sálů.

Sály, které ponesou jméno Emy Destinnové a Karla Ančerla, budou sloužit až stočlenému symfonického orchestru. Větší, oranžový, sál bude mít kapacitu asi tisíc míst a menší, žlutý, přibližně čtyři sta. Oba poslechové prostory budou fluidně tvarované, čili bez ostrých rohů, vybavené speciálními sedačkami s netradičním výhledem do krajiny jíž tvoří unikátní systém rybníků a stromů v chráněném ptačím území. Výhled ze sálů  bude možné přerušit projekčním plátnem.


Jak je u posledních projektů Future Systems běžné, je i u budovy koncertního a kongresového centra navrženo použití atypického opláštění střechy. Relativně malé černé kruhové šupiny pokrývají rovnoměrně celou střechu, která tak může být zvlněná a prohýbaná do téměř libovolných tvarů. V České republice konstrukcí, tvarem, kapacitou i akustikou výjimečná stavba by se mohla začít stavět již v roce 2010. Díky své aktuálnosti se tento projekt stal také stěžejním tématem výstavy Future Systems v Domě umění, se zájmem nejen představit výjimečnost Jana Kaplického, ale také nabídnout široké veřejnosti možnost seznámení se s touto pozoruhodnou stavbou.

Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.