Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Game
Future City Jobs
Koncepce umění
TechSoup

První festival iránských filmů v ČR

Dramaturgii festivalu, který se koná 11. - 15. ledna 2012 v pražském kine Světozor připravila Tokada Productions. Festival představí hranéfilmy v duchu stěžejní myšlenky ‘Ženy v íránské kinematografii‘. Nabídne několik nejvíce ceněných íránských celovečerních snímků, jež propojují ženy coby hlavní hrdinky, anebo ženy - režisérky. Dále představí dokumentární sekci Teherán a sekci krátkých filmů, která přinese nejaktuálnější a nejdiskutovanější témata íránské společnosti, nevyhýbající se drogové závislosti, náboženské tradici nebo sociálním problémům. Festival českým divákům představí díla celosvětově uznávaných režisérů a režisérek jako jsou Niki Karimi, Kambuzia Partovi, Asghar Farhadi, Rakhshan Bani-Etemad nebo dokumentaristů jako Pirooz Kalantari či Kamran Shirdel.

Filmy plné silných, nefalšovaných emocí, které dojímají i rozněcují, umělecký punc originality a jedinečnosti, ale také kvalita a naléhavost výpovědí. To vše nabízí současná íránská kinematografie. Výběr těch nejstěžejnějších snímků poslední doby nabídne již zanedlouho první ročník Festivalu íránských filmů, který se uskuteční ve dnech 11. – 15. ledna v Kině Světozor v Praze. Během šestnácti projekcí budou uvedeny tituly, jež v posledních letech vzbudily pozornost nejen v Íránu, ale také mezi filmovou veřejností po celém světě. Mnohé z nich získaly uznání i na nejprestižnějších filmových přehlídkách, jakými jsou Berlinale, festivaly v Cannes, Benátkách či Moskvě.

„Hlavním cílem festivalu je na vybraných filmech seznámit české publikum se současnou íránskou filmovou tvorbou. Ta je dnes dostupná v mnoha zemích světa, kde si rovněž vydobyla pozornost i popularitu. Jsme velice rádi, že se nám naskytla příležitost uskutečnit první ucelenou přehlídku také v České republice,“ říká Kaveh Daneshmand, hlavní organizátor festivalu. A pokračuje: „Snímky jsme vybírali se snahou představit zdejším divákům nejen íránskou uměleckou tvorbu, ale rovněž život a charakter tamní společnosti. Věříme, že se nám podaří diváky oslovit nejen dramaturgickou pestrostí, ale také kvalitou, hloubkou a jedinečným pojetím íránských filmařů a jimi zpracovaných příběhů, které jsou také díky situacím i emocím všeobecně srozumitelné a sdělné.“.

Kompletní program a informace o vstupenkách, jež je možné si v předstihu zarezervovat, jsou k dispozici na www.kinosvetozor.cz.

Další informace o festivalu na http://www.facebook.com/#!/pages/Festival-%C3%ADr%C3%A1nsk%C3%BDch-film%C5%AF-Festival-of-Iranian-Films/145353135567343?sk=wall.

Celá tisková zpráva ke stažení.

(09.01.2012) ZDROJ: SMART Communication
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.