Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Konference EU
Future City Jobs
Creative Cities
Symposium Ostrava
Future City Game
TechSoup

Český dokument 2010: diváků přibylo, premiér neubývá

Českému dokumentárnímu filmu se vede dobře. V roce 2010 bylo uvedeno do kin 16 premiérových titulů, stejně jako v roce předešlém. Podle údajů Unie filmových distributorů se však loňské dokumenty tešily téměř třikrát větší návštěvnosti než předloni. Navštívilo je 160.000 diváků.  Převážnou část návštěvnosti má na svém kontě film Katka režisérky Heleny Třeštíkové (117.000), který je daleko před dalšími v pořadí - Oko nad Prahou Olgy Špátové (21.000) a Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy (cca 7.000).  Podle Hany Rezkové z Institutu dokumentárního filmu, který mapuje dokumentární scénu ve střední a východní Evropě a podporuje filmové profesionály z této oblasti, bude rok 2011 pro české dokumentaristy poměrně náročný Nový systém zadávání tvorby ze strany České televize bude vyžadovat vytvoření zcela nového způsobu komunikace mezi tvůrci a televizí a možná slabá místa se budou muset řešit za chodu, říká. Navzdory výhodám digitální kinodistribuce, patří mezi výzvy hledání dalšího prostoru pro dokumenty v programech kin. Stejně tak se v současné ekonomické situaci nedá čekat navyšování prostředků Státního fondu, uzavírá Rezková.

Rok 2010 byl ve znamení velkého diváckého úspěchu dokumentu Katka. 117.000 návštěvníků  je velké číslo i třeba na hraný film. „Diváci znali první část Katčina příběhu z televizního uvedení před několika lety a zajímal je její další osud. Drogové téma je stále aktuální. Katka i oba muži jejího života dokázali to téma velmi otevřeně pojmenovat, ukázat a přiblížit. Film vzbuzuje diskusi,“ vysvětluje si její úspěch samotná režisérka Helena Třeštíková, která již v roce 2009 zabodovala u diváků s dokumentem René. Katka také získala Cenu české filmové kritiky jako dokument roku.

Český dokument a zahraniční ocenění
Dokument Heleny Třeštíkové byl oceněn nejen u nás, ale i v zahraničí – na festivalu v Montrealu. Podobné pocty se dostalo například snímku Český mír v Jižní Koreji, Oko nad Prahou ve Varšavě nebo Mlčeti zlato na Dok Leipzig. České dokumenty byly uvedeny pak na řadě dalších festivalů a přehlídek. „Česká dokumentární škola je ohromně rozmanitá a různorodá. V dokumentu pracuje množství zajímavých lidí zcela odlišného zaměření a naturelu. To se týká i formy i obsahu. A to mě osobně na dokumentu ohromně baví. Mám pocit, že všechny dveře jsou stále otevřené,“ hodnotí současný stav dokumentární scény Helena Třeštíková. Helena Třeštíková je ohledně dalšího vývoje optimistická: „Myslím, že nás ještě čeká ´zlatá éra dokumentu´. Zdá se mi, že zájem o dokument stoupá všude na světě a na to reagují producenti i distributoři.“

Podpora Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie
Vzrůstající úroveň českého dokumentu potvrzuje i jeho podpora ze strany Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. I když se celková výše podpory českým filmům v roce 2010 ze strany fondu snížila, dokumentární projekty získaly o 6 miliónů Kč více než v roce 2009. Celková výše podpory dokumentárním filmům byla loni 33 miliónů Kč (15% celkové podpory). „Z celkových 63 žádostí na podporu dokumentárních projektů Rada podpořila 39 projektů – tedy 23,51%, zatím co u celovečerních hraných filmů to byla pouze zhruba polovina žádajících projektů. Z toho vyplývá, že úroveň dokumentárních projektů je vysoká. Myslím, že v této souvislosti je potřeba ještě říci, že Rada upřednostňuje projekty kinematografické před projekty čistě „televizními“, uvádí Kateřina Ondřejková mluvčí Rady fondu.

Dokumentární filmy a Česká televize v roce 2010
Česká televize zastává pro tuzemské dokumentární filmy klíčovou roli. V roce 2010 vynaložila televize přes 107 miliónů Kč externích a přes 50 miliónů Kč interních nákladů na 786 dokumentárních projektů – nákup, výrobu, koprodukce či na zakázku. Česká televize navíc letos do praxe zavádí novou programovou a organizační koncepci: „ČT2 zamýšlí i postupně vytvořit novou platformu pro komunikaci s tvůrci na bázi společných potkávání, seminářů a zejména vzájemného vyjasňování programových objednávek na straně jedné a inspirací autorskými náměty na straně druhé. Výsledky těchto změn však budou čitelné až ve vysílání koncem roku 2011 a v roce 2012,“ uvádějí Jana Kopecká a Zdeněk A. Tichý, dramaturgové ČT2. Jak se změny projevily loni? „Velký český společenský dokument dostal například nový vysílací čas v hlavním vysílacím čase, ´malý dokument´ byl vymezen jako krátký společenský dokument, počítá se dále s tvorbou kulturních hodinových dokumentů, krátkých historických a kulturních dokumentárních cyklů,“ doplňují. Český dokument uváděný ve čtvrtečním hlavním vysílacím čase bude nově řazen do tematických cyklů. „Do vysílání uvedeme např. Nesvatbov, Oko nad Prahou či Český mír a další. Z nejnovějších například Věra Čáslavská – vzlety a pády Olgy Sommerové či Čas vyrovnání Tomáše Kudrny,“ uvádějí oba dramaturgové.  Sledovanosti v České televizi již tradičně jako v roce 2009 vládnou dokumenty o známých osobnostech – 13. komnata a Příběhy slavných – a cestopisy (Na cestě). Na ČT2 se mezi  nejúspěšnější snímky podařilo „vklínit“ Manželským etudám po dvaceti letech. „Záleží na atraktivitě námětu, jeho zpracování, na ´proslulosti´ jmen autorů, ale i na jiných faktorech. Nejvýraznější české dokumenty, které splňují většinu z těchto podmínek a předchází je dobrá pověst, mají sledovanost velmi dobrou,“ soudí Jana Kopecká a Zdeněk A. Tichý.

 

(11.02.2011) ZDROJ: Institut dokumentárního filmu
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.