Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Konference EU
Future City Game
TechSoup

Měsíc dokumentárního filmu na školách - Příběhy bezpráví

Již druhý ročník Příběhů bezpráví v rámci projektu Jeden svět na školách pořádá Společnost Člověk v tísni s cílem přiblížit prostřednictvím dokumentárních filmů poválečné období našich dějin, a to zejména léta padesátá. Již v prvním, loňském ročníku se projekcí a diskuzí zúčastnilo na 32 000 žáků a studentů, letos je do projektu zapojeno na 478 škol.  Budou promítány a diskutovány tituly Bez milosti (režie Marie Šandová, Kristýna Vlachová), Nebe nad Evropou (režie Helena Třeštíková), Případ Dr. Horáková (režie Jan Mudra) a Ztracená duše národa VI. - Ztráta víry (režie Olga Sommerová). Součástí projektu jsou i výstavy přibližující tragické osudy dalších, komunistickým režimem popravených, umučených a dlouhá léta vězněných lidí v Praze, Českých Budějovicích, Liberci, Olomouci, Ostravě, Ústí nad Labem, Plzni, Opavě a Litomyšli.

PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ

MĚSÍC DOKUMENTÁRNÍHO FILMU NA ŠKOLÁCH

V listopadu loňského roku uspořádala společnost Člověk v tísni první ročník projektu PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ, v jehož průběhu se na českých základních a středních školách konala promítání dokumentárních filmů přibližujících poválečné období našich dějin, zejména padesátá léta. Bezprostředně po projekcích filmů měli žáci a studenti možnost besedovat s pamětníky, kteří se sami stali oběťmi komunistického bezpráví. Projekcí a diskusí se zúčastnilo celkem 32.000 žáků a studentů. Projekt vzbudil pozornost mezi odbornou i laickou veřejností a vyvolal značný mediální ohlas. „Dokumentární film se osvědčuje jako výborný prostředek pro sdělování informací a především pro iniciování debaty. Bohužel stále platí, že období komunistického Československa je na školách dlouhodobě opomíjeno, chybí zakotvení ve vzdělávacích programech, vhodné didaktické materiály a mnohdy i vůle. Nelze se tedy divit, že toho mladí lidé o naší nedávné minulosti vědí opravdu málo,“ říká ředitel projektu Jeden svět na školách Karel Strachota

Na listopad letošního roku je připraven druhý ročník Příběhů bezpráví, do něhož už je nyní zapojeno 478 základních a středních škol. Přihlášené školy si mohou vybrat jeden ze čtyř připravených filmů a ten jim je následně zdarma poskytnut na VHS kazetě nebo DVD nejen k listopadovému promítání, ale i k dalšímu trvalému užívání. Jedná se o následující tituly: Bez milosti (režie Marie Šandová, Kristýna Vlachová), Nebe nad Evropou (režie Helena Třeštíková), Případ Dr. Horáková (režie Jan Mudra) a Ztracená duše národa VI. - Ztráta víry (režie Olga Sommerová). Po projekcích filmů budou stejně jako v loňském roce na školách následovat besedy s pamětníky, kteří se sami stali oběťmi komunistického režimu.

Zahájení letošního ročníku projektu Příběhy bezpráví a tisková konference proběhne 1. listopadu ve 14.00 v divadle Minor (Vodičkova 6, Praha 1). Ve stejný den proběhne od 15.15 v Novoměstské radnici vernisáž VÝSTAVY Příběhy bezpráví sestavené především ze studentských prací zachycujících zapomenuté osudy lidí, kteří mají s komunistickým bezprávím osobní zkušenost a kteří vyučovali nebo studovali na jejich škole, respektive žili v jejich obci či městě. Na výstavních panelech a na filmovém plátně budou představeny tragické osudy dalších, komunistickým režimem popravených, umučených a dlouhá léta vězněných lidí. Na výstavě bude také možné slyšet úryvky z dopisů, které napsali političtí vězni několik hodin před svou popravou. „Jsme jim dlužni nesmírně mnoho. Jejich poselství o touze žít ve svobodě a řádu a jejich životní příběhy zůstávají varovným mementem i pro naši současnost. Neznalost minulosti a nevyrovnání se s ní se nevyplácí; lhostejnost zabíjí budoucnost. Příběhy bezpráví chtějí oslovit a vyburcovat především mladé lidi, kteří zůstávají nadějí českého národa. Kéž by z této výstavy návštěvníci odcházeli s pevným odhodláním nepřipustit žádnou další totalitu a páchání bezpráví,“ říká bývalý politický vězeň Leo Žídek.

Výstava se bude vedle Prahy (2.-30.11. Novoměstská radnice) konat také v osmi dalších městech České republiky: Českých Budějovicích, 1.-17.11 kino Kotva; Liberci, 1.-15.11. Krajská vědecká knihovna;  Olomouci, 2.-15.11. Regionální centrum Olomouc; Ostravě, 17.-30. galerie Fiducia; Ústí nad Labem, 17.-30.11. Severočeská vědecká knihovna; Plzni, 20.11 -7.1. Měšťanská beseda; Opavě, 1.-20.12 Slezská univerzita a Litomyšli 16.1. - 25.2 2007 Regionální muzeum v Litomyšli.

 Projekt Příběhy bezpráví je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH.

Aktuální informace včetně seznamu zapojených škol a projekcí jsou uvedeny na webových stránkách www.pribehybezpravi.cz

Mezinárodní filmový festival Jeden svět 
Člověk v tísni
Sokolská 18
120 00 Praha 2
Tel: +420 226 200 445,  +420 776 160 952
Fax: +420 226 200 401
e-mail: filip.sebek@oneworld.cz
http://www.oneworld.cz  

(23.10.2006) ZDROJ: Jeden svět
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.