Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Konference EU
Koncepce umění
Symposium Ostrava
Future City Game
TechSoup

Veřejná diskuze ke koncepci klasifikace audiovizuálních produktů

Do 3. srpna 2009 je ve veřejné diskuzi možné připomínkovat studii Koncepce klasifikace audiovizuálních produktů podle věkových skupin. Ministerstvo kultury ji zadalo vzhledem k celospolečenskému zájmu na ochraně duševního, tělesného a mravního vývoje nezletilých. Studii zpracovalo Centrum pro mediální studia Fakulty sociálních věd UK. Cílem klasifikace audiovizuálních produktů je poskytnout uživateli audiovizuálního díla co nejvíce informací o audiovizuálním produktu. Klasifikační systém vyjadřuje prostřednictvím konkrétních kategorií stupeň společenské závadnosti podle toho, zda a v jaké míře dané dílo obsahuje projevy násilí, hrubého jazyka, explicitní zobrazení sexuálních scén apod. Na základě porovnáním vybraných klasifikačních systémů v Evropské unii bylo zjištěno, že nejzajímavějším, nejpropracovanějším a nejmodernějším systémem je nizozemský model Kijkwijzer vyvinutý institutem NICAM. Ten byl v rámci studie doporučen pro využití v prostředí České republiky a to při zohlednění (a) sociokulturních specifik českého prostředí (b) rozdílnosti v klasifikačních praxích jednotlivých oblastí audiovize a stanoviska profesních skupin. Studie navrhuje individuální postoj v oblasti klasifikace nových médií.
Nizozemský systém je vybudován na seberegulačním (resp. koregulačním) principu, podle něhož poskytovatelé audiovizuálních produktů částečně povinně a částečně dobrovolně klasifikují audiovizuální produkty. Nutnou koordinační složku zajišťuje společnost NICAM, jež na bázi dobrovolnosti sdružuje poskytovatele audiovizuálních produktů. Existence NICAMu je zakotvena v zákoně a stát přispívá ze svého rozpočtu na jeho financování. Finanční podíl státu na provozování NICAMu byl na počátku dominantní a po několika letech se stabilizoval na 50 %. Další díl prostředků pochází z audiovizuálního průmyslu – členských poplatků členů NICAMu. Další nepřímé náklady ze strany poskytovatelů audiovizuálních produktů spočívají v zaplacení zaměstnanců, kteří provádějí samotnou klasifikaci. Pro klasifikaci je používán systém Kijkwijzer. Jeho základem je on-line dotazník klasifikace audiovizuálních produktů, dále jednoduchý klasifikační klíč, technologie, vybudovaný systém administrativních pravidel a postupně budovaná společná databáze klasifikovaných produktů. O úspěšnosti tohoto modelu svědčí i fakt, že od systému Kijkwijzer je odvozena i celoevropská klasifikace počítačových a video her PEGI.

Realizační tým zároveň doporučuje variantu založení nové instituce zajišťující klasifikace audiovizuálních produktů v ČR a podporuje vytvoření klasifikace audiovizuálních děl, která by se ideově i provozně inspirovala nizozemským modelem a vznikala v co nejtěsnější spolupráci s nizozemským partnerem. Přitom považuje za nutné zohlednit (a) sociokulturní specifika českého prostředí (b) rozdílnosti v klasifikačních praxích jednotlivých oblastí audiovize a stanoviska profesních skupin a navrhuje individuální postoj v oblasti klasifikace nových médií. Současně doporučuje zajištění důsledné a kompletní registrace a evidence všech subjektů audiovizuálního průmyslu jako nutnou podmínku zavedení systému. Tým také podporuje návrh na zavedení zkušebního období a postupného zavádění klasifikace v televizním vysílání podle druhu pořadu. Tým dále považuje za nutné, aby budování klasifikačního systému mělo odpovídající odbornou úroveň, vycházelo ze současných vědeckých poznatků a řídilo se principem propojení s mediální výchovou a dalšími projekty vedoucími ke zvyšování mediální gramotnosti.
Vzhledem k zásadnímu významu dokumentu, vyhlašuje MK veřejnou diskusi k návrhům zavedení klasifikace podle "Koncepce klasifikace audiovizuálních produktů podle věkových skupin" (viz výše Závěrečná zpráva o řešení projektu) s možností vyjádřit písemně své názory.

Veřejná diskuse je organizována prostřednictvím internetu na webových stránkách MK. Veřejná diskuse potrvá do 3. srpna  2009
Své dotazy adresujte na: avklasifikace@mkcr.cz

Výsledky veřejné diskuse budou využity v dalších krocích realizace klasifikace audiovizuálních produktů. Věnujte prosím dokumentu patřičnou pozornost, důkladně se seznamte s celým textem i přiloženým podstudiím na webových stránkách a vyjádřete k němu své názory.
Související odkazy: 
ProCulture dále doporučuje:

Americká filmová asociace je známá svým poměrně striktním hodnocením filmů, které je, zejména producenty, ale i mnoha diváky, vnímáno jako velmi přísné. MPAA je totiž velice citlivá na projevy sexuality a filmy obsahující nahotu nebo zobrazující sexualitu jsou hodnoceny přísněji. Americký filmový systém ratingu rozlišuje  5 základních kategorií, do nichž může být konkrétní film zařazen. Američtí filmoví konzumenti jsou na uveřejňování ratingů zvyklí, a tak, přestože je předání filmu ke zhodnocení zcela dobrovolné, producenti jsou k tomuto kroku diváky vpodstatě nuceni, jelikož filmy s označením "Not Rated" jsou (zejména americkými rodiči, kteří přímo ovlivňují návštěvnost nejpočetnější divácké skupiny - teenagerů) vnímány spíše negativně, což se může na návštěvnosti (a tedy i zisku) filmu projevit ještě hůře než nepříznivý rating.
(27.07.2009) ZDROJ: Ministerstvo kultury ČR
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.