Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Jobs
Koncepce umění
Future City Game
Domů ArtsInfo
TechSoup

Na Jižním Městě vyroste na 10 dní třípatrové centrum umění

Obrázek k článku Na Jižním Městě vyroste na 10 dní třípatrové centrum umění
BLOX Dočasné centrum umění by Touax bude hlavní součástí festivalu umění ve veřejném prostoru Street For Art. Jeho třetí ročník se uskuteční od 13. do 22. května 2010. Třetí ročník festivalu Street For Art připravuje novou vizuální a architektonickou ikonu. Po loňské nafukovací "bublině" vyroste letos v Centrálním parku Jižního Města třípatrová budova s názvem BLOX Dočasné centrum umění by Touax. Na deset dní festivalu bude hostit výstavu špičkových českých výtvarníků. Kurátoři Adéla Svobodová, Jiří Thýn a Jan Haubelt ze skupiny Ládví oslovili Josefa Bolfa, Jána Mančušku, Jiřího Skálu nebo Pavla Sterece, kteří v centru BLOX vystaví svá díla. Festival ve svém třetím ročníku dokazuje, že lze propojit špičkové současné umění a život lidí mimo centrum města. BLOX Dočasné centrum umění by Touax totiž bude během festivalu fungovat nejen jako kvalitní galerie pro milovníky umění z celé Prahy, ale i jako magnet pro další akce určené primárně pro obyvatele Jižního Města, říká programový ředitel festivalu Street For Art David Kašpar z kulturního centra zahradaKC.
Pro širokou veřejnost organizátoři festivalu připravili sousedskou večeři, otevřený piknik, komentované projížďky Jižním Městem, naučnou stezku s mapou nebo dva víkendové programy pro celou rodinu a celou řadu dalších doprovodných akcí a aktivit. Součástí festivalu bude i projekt mobilní galerie nazvaný Pozor Architektura v pohybu! s výstavou Mobilní design a architektura 21. století. 
 
Hlavní prostor festivalu - BLOX Dočasné centrum umění by Touax - je unikátní ukázkou možností modulární architektury. Pro festival ho postaví firma TOUAX s.r.o. která se na modulární výstavbu specializuje a stala se generálním partnerem festivalu. Pro festival vyrobí speciální prosklené moduly.

"Naše zapojení do tohoto kulturního projektu vnímáme ve dvou rovinách. Zaprvé jsme rádi, že můžeme podpořit organizátory ve snaze zpestřit obyvatelům Jižního města nabídku společenských aktivit. Zadruhé chceme touto formou představit veřejnosti modulovou výstavbu a její možnosti a bourat předsudky o tom, že jde o nevzhledné, nekvalitní, podřadné nebo zdraví škodlivé buňky," říká Jan Petr, marketingový ředitel firmy Touax.

"Festival Street For Art naše městská část velmi ráda podporuje. Stává se už tradiční kulturní akcí Jižního Města, která už dávno přesahuje jeho hranice,"
říká starosta městské části Praha 11 Dalibor Mlejnský.

Festival Street For Art je festival umění ve veřejném prostoru a komunitního umění. Ikonou loňského ročníku se stala průhledná nafukovací bublina Kitchen Monument berlínského studia Raumlabor. Loňský festival přilákal během 4 dnů 3000 diváků, letos se díky rozšíření festivalu na 10 dní očekává návštěvnost 5000 diváků. Festival organizuje o.p.s. Kulturní Jižní Město, která provozuje kulturní centrum zahradaKC a Chodovskou tvrz.

Street For Art 2010
13. - 22. května 2010, Praha - Jižní Město
BLOX - Dočasné centrum umění by Touax
Vernisáž výstavy 13. května v 19:00
http://www.streetforart.cz
http://www.kczahrada.cz
(21.04.2010) ZDROJ: KC Zahrada
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.