Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Jobs
Future City Game
Konference EU
Koncepce umění
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Bludný kámen v Opavě: Dva dny soudobé hudby

Mezinárodní festival soudobé hudby "Dva dny soudobé hudby - Two Days of Contemporary music" přináší pokaždé do opavského Domu umění nezvyklé hudební formy, umění na pomezí soudobé vážné, experimentální, improvizované nebo  jazzové hudby. Festival se snaží posluchačům zprostředkovávat soudobé světové hudební trendy. Letos se v Opavě ve dnech 4. - 6. dubna 2006 uskuteční třetí ročník.

2 (+1) dny soudobé hudby
2 (+1) Days of  Contemporary Music

4. - 6. dubna  2006
Dům umění v Opavě


úterý 4.4. od 19 hodin, Dům umění
Abstract  Monarchy Trio (A ,HU)
Franz Hautzinger (quartetone trumpet)
Zsolt Kovacs (tabletop guitar, percussions, contact microphones, objects, radio)
Zsolt Sörés (tabletop viola,  home-made rugophone, contact microphones, objects, mixer feedback)
Birds Build Nests Underground  (Praha)
Petr Ferenc, Michal Brunclík (gramofony)

středa 5.4. od 19 hodin, Dům umění, vinárna U Přemka
Orloj snivců (Praha, USA)
Jaroslav Kořán (Orloj, perkuse), Michael Delia (Orloj, kalimby, perkuse)
Petr Tichý (kontrabas),  Zdeněk Durdil (videoprojekce)
Kaltenecker Trio (HU)
Zsolt Kaltenecker  (klávesy, syntezátor), Péter Papesch  (baskytara), András Dés  (perkuse)

čtvrtek 6.4.od 19hod, Dům umění, hudební klub Mrkev
CAMERA MIX (IT)
Alessandro Ansuini (voice, loops, korg), Enrico Masi (clarinet, loops, synthesizer)
Tommaso Balerna (bassoon fagotto,electric piano)
FREE APN COMBO (IT) …Mrkev
Enrico Masi (voice, synthesizer), Claudio Panici (percussion), Carlo Cuppini (bass)
Tommaso Lombardini (guitar),
DJ Balli (IT) …Mrkev
(turntablism)

Abstract Monarchy Trio (A, HU)
Středoevropské uskupení pohybující se na pomezí volné improvizace a minimalismu, tvoří proslulý rakouský improvizátor na čtvrttónovou trubku Franz Hautzinger spolu se dvěma klíčovými postavami maďarské improvizační scény Zsoltem Kováczem a Zsoltem Sörésem.
F. Hautzinger byl zpočátku ovlivněný hudbou Milese Davise a free jazzem. Jeho tvůrčí zlom byl předznamenán albem Bent z roku 1966, na němž je improvizace tří proplétajících se dechových nástrojů modulována samplováním a doprovázena pouze minimalistickými perkusemi. Po tříleté přestávce vydává Hautzinger přelomovou sólovou desku Gomberg, která prezentuje jeho nový radikalizovaný a na dřeň oproštěný způsob hry na trubku. Zvuk jeho trubky zkoumá a objevuje to, co se nachází skryto za nebo před konvenční hrou…  Hautzinger spolupracoval s předními postavami světové improvizované hudby - s kytaristou Derikem Baileyem ci Josephem Suchym, s elektroniky Christianem Feneszem, Yoshihide Otomem a s avantgardisty jako je např. Keith Rowe, John Tilbury a mnoho dalších. Oba dva Zsoltové mají po roweovsku položené nástroje na stole a kromě nich využívají mimo jiné také rádio, perkuse, ozvučené objekty, kontaktní mikrofony apod. Hudba AMT se soustřeďuje na volnou improvizaci, na zrod hudebních myšlenek, které hned zpočátku divák napjatě sleduje…Opavští příznivci experimentální hudby si  mohou vzpomenout na Hautzingerův sólový koncert v prostoru bývalého kostela sv. Václava v roce 2002…(zpracováno podle His Voice 2/2006, Karel Kouba)


Birds Build Nests Underground (Praha)
Přestože dvojice Birds Build Nests Underground používá soustavu gramofonů, neprovozuje tradiční DJing tanečních parties. Otáčením preparovaných vinylových desek chce přiblížit "hudbu pro hudbu" - do nového kontextu zasazené krátké útržky zvuků, které díky zvýraznění repeticí a vrstvením získávají zcela odlišnou kvalitu i roli ve výsledném tvaru, jehož stylovou podobu alespoň částečně vystihují termíny minimalismus a post-industrial.


Orloj snivců (Praha, USA)
Perkusionista a skladatel Jaroslav Kořán se etabloval jako doprovázeč a improvizátor v projektech Divadla Archa, oslavil tu 10 let svého proměnlivého společenství Zapomenutý orchestr Země snivců, absolovoval stáž v USA, zahrál si v newyorské Knitting Factory,  začal vydávat své snímky na vlastní značce Pagoda, jako improvizátor spolupracoval s mnoha tvůrci. Ve shodě  s jakousi notorickou mírností své povahy nikdy neprosadil nad rámec akustické klubové scény svůj projekt, který by nejspíš obstál v měřítkách světové progresivní improvizované hudby a který v českém kontextu stojí velmi osamoceně. Orloj snivců je totiž projektem i původním hudebním nástrojem, skrze který se všechna hudba realizuje.  Orloj je  zvukovou instalací nalezených kovových objektů; hudba se na něj se vytváří většinou bubnováním, čímž vzniká řada jemných, dlouho znějících tónů a zvuků. Kaleidoskopickými změnami hudebních motivů, převážně repetitivních vzorků, vzniká nepravidelně se vyvíjející struktura, jakýsi řád v chaosu... hudba je  závislá na tichu, akustice, prostředí…
Jaroslav Kořán se účastnil výstavy zvukových objektů Místa her v pražském Rudolfinu, výstavy ECHO v opavském Domě umění, podílel se na projektu českého pavilonu EXPO 2005 v japonském Aichi apod. V Opavě vystupoval v minulých letech s Orlojem snivců, se Zapomenutým orchestrem země snivců a s Agnes Kutas. 
Orloj snivců vystoupí v obsazení:
Michael Delia - Orloj, kalimby, perkuse, Petr Tichý - kontrabas, Zdenek Durdil - videoprojekce,  Jaroslav Kořán - Orloj, perkuse (zpracováno podle His Voice 6/2002)


Kaltenecker Trio (HU)
Zsolt Kaltenecker - klávesy, syntezátor, Péter Papesch - baskytara, András Dés - perkuse. Vynikající maďarské trio, které slaví takové úspěchy ve světě, že má např. vlastní nahrávací label a booking agenta v Japonsku. Hudba tria není žádný mainstreamový jazz  a obehrávání stokrát slyšených standardů, ale moderní jazz, zahraný od podlahy, s výraznými přesahy k etnické hudbě, rocku i new age music. Zdůrazněný eklektický přístup vytváří velmi charakteristický sound tohoto budapešťského tria. Více viz:  www.kalteneckertrio.com
Zsolt Kaltenecker (1970) - absolvoval akustické (a jazzové) piano na akademii Ference Liszta v Budapešti a hned poté pokračoval v soukromých studiích v New Yorku. V roce 1999 získalo jeho debutové sólové CD "Song s from the 20th Century" ocenění jazzové album roku. Od roku 2002 hraje i na elektrické klávesové nástroje a stále hledá cesty, jak prolomit bariéry a zvuková omezení tradičních pianových trií. Péter Papesch (1973) - jeden z nejlepších současných baskytaristů v Maďarsku byl původně samouk. Na jeho přístup         k nástroji měl velký vliv Jaco Pastorius a Stanley Clarke. Jeho předností je bezchybné zvládnutí mnoha hudebních stylů a žánrů. András Dés (1978) - začínal na conga a bonga, na škole hrál v kapele specializované na hudbu sefardských Židů, a proto začal používat další perkusivní nástroje, typické pro Střední východ.. Dnes používá irský bodhran, kannu (speciální bicí nástroj maďarských Romů) a jako hlavní instrument darbuku. Jeho nejvlastnější hudební cestou je improvizovaná hudba blízká jazzu.

Camera Mix, Free APN Combo, DJ Balli (IT)
Evropské turné italských tvůrčích kolektivů vychází z kulturní aktivity továrny Smith and LaForgue nedaleko Boloňe. Tato umělecká továrna vydává literaturu, hudbu, videoart, grafiku apod. a sdružuje kolem sebe alternativní umělce z celé Itálie. Kamera Mix představí zvukovou videoperformanci, Free APN Bombo potom koncert na pomezí hudby klasických nástrojů      a elektronických hluků. Závěr bude patřit DJ Ballimu, který nás utopí ve zběsilé koláži zvuků, hlasů a rytmů.

vstupné na všechny dny 90,- Kč
Kaltenecker Trio samostatně 60,- Kč (na místě 80,- Kč)
studentská sleva - 2 na 1 vstupenku
předprodej - Sluna, Dům umění

Další informace: bludny.kamen@opava.cz

 


(27.03.2006) ZDROJ: Bludný kámen
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.