Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
Creative Cities
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

DEJA DONNE a OIM uvádí „Piotr and the Stars of TUT“ v Praze

Obrázek k článku DEJA DONNE a OIM uvádí „Piotr and the Stars of TUT“ v Praze

Česká premiéra nového představení souboru DEJA DONNE "Piotr and the Stars of TUT" se uskuteční ve spolupráci s nejvýznamnějším tutským tanečním souborem "OIM". Projekt kulturní výměny mezi Českou republikou a TUT byl veřejně zahájen v létě loňského roku návštěvou Piotra Splendowskeho v Praze a setkáním s uměleckým vedením souboru DEJA DONNE. Od té doby se rozběhl projekt všestranné kulturní výměny, který vrcholí představením 40ti členného souboru písní a tanců z TUT v Divadle Archa 18. a 19. ledna 2006 

Představení, jehož propagace byla založena na mystifikaci, se pohybuje na hranici snu, klamu a reality, je výpravou do říše fantazie, divadelního světa i každodenního života. V Arše se opakuje ještě ve čtvrtek 19. ledna. Inscenace si hraje s konstrukcí smyšlené země Tut - tak jak diváci možná spekulovali o tom, kde by mohla kuriozní země ležet, rozpomínají se podle choreografky Lenky Flory leckde ve světě obtížně, kde leží Česká republika. Země Tut je podle ní a druhého choreografa souboru Simona Sandroniho syntézou jakéhokoliv uzavřeného národa. Její obyvatel Piotr je divadelní producent, který je pohlcen specifickým světem divadla. Podle autorů má být symbolem provinčního, uzavřeného člověka s malou zkušeností, zamilovaného do toho, co zná a co je mu blízké.

Soubor Déja Donné založila v roce 1986 choreografka českého původu Lenka Flory spolu s italským choreografem, tanečníkem a režisérem Simonem Sandronim, bývalým kolegou ze světově proslulého belgického tanečního souboru Ultima Vez. Ten v Praze mnohokrát hostoval v Divadle Archa. Pro hlavní roli nejnovější inscenace přizvali italského herce Pietra Micciho, který se podílel na inscenacích nizozemské skupiny Dogtroep. Micci s Déja Donné nastudoval již představení In Bella Copia a Aria Spinta.

První představení s názvem stejným jako jméno souboru uvedla skupina Déja Donné v roce 1997 v Gentu v Belgii. V tomtéž roce je představila i v Praze. O dva roky později měla premiéru zatím nejúspěšnější inscenace Aria Spinta, která se hrála stokrát.

V roce 2001 soubor představil choreografii In Bella Copia, jež měla pražskou premiéru loni. Skupině přinesla cenu Divadelních novin a Sazky za nejlepší baletní a taneční inscenaci v roce 2002. V Česku naposledy vystupovali v roce 2003 s inscenací There Where We Were (Tam, kde jsme byli). Další představení nazvané My Name is King, které vzniká v mezinárodní koprodukci, by mělo mít premiéru v Divadle Archa letos v září.

Markéta Horešovská rot (CTK)

Další informace o představení:

http://www.dejadonne.com/pages/tut.html

(13.01.2006) ZDROJ: Divadelní ústav
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.