Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Konference EU
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Inscenace vybrané v rámci dramaturgie Nové sítě 2009

Osm inscenací z oblasti autorského, nonverbálního, tanečního, fyzického, pohybového, interaktivního či multimediálního divadla, které budou pro  rok 2009 zatupovány Novou sítí a prezentovány v českých regionech i  v zahraničí vybrala komise složená z regionálních partnerů networku a zástupkyně Nové sítě. Do soutěže bylo přihlášeno celkem padesát projektů.

HIDDEN LANDSCAPE

Thomas Steyaert / DOT 504
Tanečně-divadelní projekt analyzující pocity paranoika a schizofrenika. Hudba Brechta Ameela vznikla přímo pro představení. "Je to jako soundtrack ke snu, jsou to snové, surrealistické obrazy, možná jsou tam i nějaká překvapení a skrytá logika snů," říká autor Thomas Steyaert, který je bývalým členem světoznámé vlámské skupiny Ultima Vez.

IN FINITO


Věra Ondrašíková
Spěchejte pomalu a stihnete víc, než jste si dokázali představit. Nový taneční projekt se dotýká spěchu jako stylu života,  v němž má rychlost a efektivita přednost před kvalitou. Spěchu, který nás nutí ke zkracování a odkládání všeho, co je zdánlivě nedůležité na KONEC nebo snad NEURČITO? Spěchat můžete i zítra, ale nás možná uvidíte naposledy…

LA KANTÝNA

Anna Duchaňová
La Kantýna je omamný příběh podivné lásky, který se mohl stát jedině v Mexiku. Živá kapela hraje a hraje. V Pulquerii dochází chlast. Těžký večerní vzduch podlehl vůni rozkvetlých gardénií. Šílený spisovatel dopisuje svůj poslední román. Smrtka si lakuje nehty...
Představení funguje i jako seznamovací kancelář. Publikum je rozděleno do dvojic a každá dvojice obdrží společné divadelní kukátko.

 
STOLOVÁNÍ


Jan Komárek
Setkání sedmi tanečnic, založené na principu: na nic si nehrajeme – jen sami na sebe. Režisér a choreograf Jan Komárek uvádí performerky záměrně do takových situací, které je provokují k vlastnímu, autorskému jednání.

 
SVĚT ODSOUZENCŮV


Spitfire company, Petr Boháč
Tanečně výtvarná freska o pocitech marnosti, o nesnášenlivosti a nemožnosti si porozumět. Fyzické divadlo se surrealistickým nádechem zahnívající společnosti, která se rozhodla zničit. Každé představení vznikne jeden originální obraz malíře Jana Mika, jehož malování je vkomponováno do příběhu hlavního hrdiny, na jehož konci se objevuje svět odsouzencův.

 
UŠIMA PODZIMU

Divadlo dobré kávy, Jakub Folvarčný
Finské tango o ženách a mužích v nás bez ohledu na pohlaví. Genderově tedy zcela bezohledné představení o dvou židlích a dvou hercích, z nichž jeden, k překvapení přítomných, rozlepuje obálku s nápisem: NIKDY TO NEOTVÍREJ. Činí tak však ku prospěchu všech a naštěstí jen jednou.

 
VÁŽKA

Jiří Dobeš, Jan Komárek, Artem Vartanian
Pátek se zavřel do ptačí klece, Robinson se nejspíše pomátl, pěstuje chryzantémy, gladioly a vzpomínky. Nad ostrovem se třepotají praporky, všude zní hudba, chystá se slavnost, možná připluje i plachetnice! Krokodýl konečně našel ztracenou horní čelist a vydal se do světa. Přítomná-nepřítomná vážka zmateně poletuje mezi praporky.


Volné improvizace

D.I.S. HARMONIE
D.I.S.HARMONIE ve svých improvizacích servíruje divákům obyčejné i bizarní příběhy vznikající až na místě, bez jakékoli přípravy. Soubor nechává diváka nahlédnout přímo do vzniku divadelní situace a nabízí tak otevřenou hru mezi jevištěm a hledištěm. Čtyři herci a jeden hudebník pobaví a překvapí každého, kdo je ochoten s nimi sdílet adrenalin nenazkoušeného divadla.


Bonusy:
KNIHOVNA
(vítěz Ceny Sazky 2008)

Lenka Bartůňková
Veškeré vědění, myšlenky, pocity a naše představy jsou uschovány mezi listy nespočetných knih. Potřeba sebevyjádření, nutnost zanechání čehosi po sobě, po konci své vlastní existence, tu vždy byla a stále přetrvává. Kniha je obraz lidstva, je to okno, kterým můžeme nahlédnout do lidské duše a světa fantazie. Knihovna je duet inspirovaný meditační hudbou Rutman Steel Cello Ensemble.
Projekt Knihovna je vítěznou choreografií soutěže „Cena Jarmily Jeřábkové“ uvedené v Divadle Duncan Centre.

 
ARKTICKÝ ROBINSON, ANEB NEUVĚŘITELNÁ PUTOVÁNÍ JANA ESKYMO WELZLA


Vojta Švejda

V historii se o dobytí Severního pólu pokoušel kdekdo, a leckdo se z mrazivé Arktidy vrátil mražený. Před sto čtyřiceti lety se ale v Zábřehu narodil český Honza Welzl, který Severní pól dobyl po svých a zůstal tu třicet let.  Přijďte se podívat, jak žili a lovili Eskymáci. A jak jim náčelníka dělal rodák ze Zábřeha.

 

(20.01.2009) ZDROJ: Nová síť
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.