Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Future City Jobs
Koncepce umění
Future City Game
Symposium Ostrava
Konference EU
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Perzekuce.cz: divadelní inscenace reflektující české dějiny

Další části projeku perzekuce.cz bude uvedena v industriálních prostorách pražských Holešovic dne 26. ledna: Porta Apostolorum, inscenace dramatického textu, který získal cenu Alfréda Radoka za původní českou hru 2004. Dále bude dne 28. ledna 2006 uvedena Útěcha polní cesty. Iniciátorem a autorem projektu je režisér dramatik a producent Miroslav Bambušek, organizátorem občanské sdružení Mezery. Divadelní inscenace Útěcha polní cesty je postavená na  kontroverzních reflexích divokého odsunu z Brna 30. května 1945.

Útěcha polní cesty
Divadelní inscenace postavená na  kontroverzních  reflexích divokého odsunu z Brna 30.května 1945.

Další reprízy:             19., 28. 01. 2006 vždy od 20.00 v  industriálním prostoru bývalé slévárny hliníku La Fabrica v Přístavní ulici 22.V Holešovicích

Repríza představení: Porta Apostolorum  26.01.2006

Vstup pro novináře zdarma/rezervace na adrese: perzekuce@seznam.cz

 Inscenační tým:

Autoři:             Rainald Goetz, Martin Heidegger, dokumentace o brněnské pochodu 30.5.1945.

Překlady:         A.Geuss, M.Lázňovská, P.Stojkov.

Režie:             Miroslav Bambušek

Hudba:            Petr Kofroň

Výprava:         Tom Sorel a Jana Preková

Účinkují:            Phillip Shenker, Monika Krejčí, Tomáš Jeřábek, Richard Němec, Martin Finger,  Stanislav Majer,  Jindřiška Křivánková, Jan Lepšík.

Inscenace vzniká v rámci projektu Perzekuce.cz, o kterém se jeho autoři vyjadřují:  

V rámci projektu Perzekuce.cz se zabýváme refelexí sporných okamžiků v soudobých českých dějinách.
Obecným tématem celého projektu je fenomén křivdy v dějinách a fenomén boje o paměť. Námi vyčleněný časový prostor bude v patřičných souvislostech reflektovat, že jde  o dobu a oblast v našich dějinách, která je právě v komplexních souvislostech značně citlivá. Citlivá a problematická je dle našeho pohledu v důsledku rozrušení sousedských vztahů dvou kultur v souvislosti s nacistickým protektorátem a osvobozením od něho. Půjde o rozkrytí příčin, motivů a důsledků v rovině porovnání lidského utrpení pod jhem nacismu  s lidským utrpením po osvobození Rudou armádou. Donedávna byl tento problematický okamžik českých dějin v patřičných souvislostech vlastně tabu.

V širším smyslu budeme  pracovat s obecně platným tématem extremismu.

Chceme se o to pokusit komplexně, prostřednictvím propojení divadelních inscenací, dokumentárních filmů, diskusí, přednášek a tematických výstav.

Historie a souvislosti projektu "Perzekuce.cz":

Vzniku projektu Perzekuce.cz předchází angažovaná, sociálně politicky akcentovaná tvorba Občanského sdružení MEZERY, jež před šesti lety založil režisér, dramatik a producent  Miroslav Bambušek v Multiprostoru-  Louny.

O. s. Mezery dlouhodobě participuje na reflexi současného, především východního světa a jeho dědictví. Děje se tak formou divadelních inscenací, scénických dokumentů, diskuzí, přednášek a promítání tematicky shodných dokumentárních filmů.

O. s. Mezery donedávna působilo v Severočeském kraji, konkrétně v Multiprostoru Louny, kde udržovalo dlouhodobou spolupráci s Činoherním studiem v Ústí nad Labem na bázi společných divadelních projektů a občanské angažovanosti.

V současné době se řady o. s. Mezery zásadně rozšířily o další odborníky z oblasti profesionálního divadla a humanitních věd (Prof. Petr Matásek /AMU/, Prof. Vladimír Franz /hudební skladatel/, Kateřina Oujezdská /PR manager/, David Czesany /divadelní režisér/, Jana Lišková /nezávislá divadelní producentka/ atd.)

O. s. Mezery přesídlilo do Prahy, kde hodlá při La Fabrice (bývalá továrna na slévání hliníku v Holešovicích) budovat specificky orientovanou, kulturně politickou aktivitu. V případě kulturně politické a sociální orientace o. s. Mezery nejde o nějakou nahodilost či výstřelek. V současné době má za sebou např. tříletý projekt Balkánská sezóna, v rámci nějž se zabývalo hledáním příčin a následků občanských válek na Balkáně. Dělo se tak formou inscenování dramatických textů, formou scénických čtení a vůbec popularizací reflexí balkánských událostí jak z pohledu tamních tvůrců, tak z pohledu cizinců. Dělo se tak za podpory Ministerstva kultury České republiky, OSF Praha, Krajského úřadu v Ústí nad Labem a Města Louny.
O. s. Mezery dlouhodobě spolupracuje s předními českými kulturními institucemi, které se zabývají současnou dramaticko-dokumentární reflexí.

Dramatické texty, které se objeví v rámci projektu, neexistují. Mají být vytvořeny - vždyť předchozí doba neumožnila otevřeně se o otevřených ranách naší minulosti vyslovovat. Musí se vytvořit ze všech materiálů, které jsou k dispozici /archívy, prameny, svědectví atd./. Za tímto účelem o. s. Mezery oslovilo několik výrazných českých dramatiků /K.Steigerwald, M. Bambušek, R.Sikora, P. Stojkov, L. Lagronová/, aby se podíleli na vzniku dramatických textů.

Vybrané texty a jejich dokumentační zapracování budou tvořit  dramaturgicky vyvážený celek a jejich inscenace budou v Čechách uvedeny poprvé.

Hlavní organizátor:
Občanské sdružení MEZERY, zastoupené jeho předsedou Bc. Miroslavem Bambuškem.

Záštitu nad projektem převzal:
Svatopluk Karásek -  Zmocněnec pro lidská práva vlády ČR.

Další informace o projektu perzekuce.cz

(19.01.2006) ZDROJ: Perzekuce.cz
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.