Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Konference EU
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming artsFestivaly, představení
TechSoup

Respect Plus - jaro 2006

Respect Plus je cyklus koncertů etnické hudby a world music, respektive celoroční přehlídka navazující na Respect Festival, která je pořádána v dramaturgii a produkci Rachot Production, která se systematicky věnuje představování etnické hudby a world music v České republice. Během jara budou představeny skupiny vychazející z brazilské, konžské, guinejské, balkánské hudební tradice.

ZUCO 103 - 4.2., 19,30  
Jak zkombinovat sambu se samplovanou tanecni hudbou? Lze propojit karneval v Riu s evropskymi tanecnimi kluby? Zuco 103 predci vsechny rutinni fuze a stavi na energii ziveho bubenika, klavesoveho kouzelnika a ohnivych vokalech zpevacky Lilian Vieiry z Rio de Janeira. V koncertni podobe jsou navic posileni o kytaristu, basistu a dalsiho bubenika.

Jejich posledni album Whaa! je smesi acid jazzu, Brazilie a elektroniky okorenenou navic o dub a vlivy z Kuby a Etiopie. V nahravce hostuje pionyr reggae Lee 'Scratch' Perry i enfant terrible barcelonske sceny Dani Macaco. Loni byla skupina nominovana na ceny BBC World v kategorii Club Global.

Can you mix samba with DJ culture? Take Brazilian carnival to European dance clubs? Zuco 103 do it on expert level, fusing the energy of a live drummer and keyboard magician with the stunning voice of Lilian Vieira from Rio de Janeiro. On stage, they use an additional guitarist, bassist and drummer. Their last CD Whaa! is a bitches brew of acid jazz and Brazilectro spiced with a good measure of dub and flavors from Cuba and Ethiopia. As guest artists it features the reggae pioneer Lee 'Scratch' Perry and Barcelona's loudest voice Dani Macaco. Last year the band was nominated for the BBC awards in Club Global category.  


  

BA CISSOKO (GUINEA) - 23.3.2006 - DO 20.1. ZVYHODNENE VSTUPNE!!!

 Africky Jimi Hendrix? Ve svych 38 letech je Ba Cissoko tim nejradikalnejsim muzikantem kontinentu. Hraje na harfe podobnou koru, zatimco jeho o 20 let mladsi kolega pouziva jeji elektrickou verzi, a hrac na basovou loutnu se na koncertech prevteluje v maniaka-tanecnika. Skupina byla senzaci veletrhu Womex v roce 2004, kdy byla take nominovana na cenu BBC, absolvovala rozsahle evropske turne vcetne prestiznich festivalu Womad a Angouleme a umistila se ve finale souteze francouzskeho rozhlasu RFI. Energie a originalita jejich koncertu je unikatni nejen v africkem, ale i svetovem meritku.

If Jimi Hendrix was born in Africa, his name would be Ba Cissoko. In his 38 years, Ba is the Africa's most radical musician. While he plays the traditional kora, his 20 years younger accomplice uses an electrified version of this instrument and the bolon bass player transforms himself into maniac dancer on stage. In 2004, the band became main attraction of the Womex trade fair, performed at Womad and in Angouleme, and made it through to the finals of the RFI World Music Award 2004. Their energy and inventiveness is far beyond both African and world standards.

 

KOCANI ORKESTAR (MAKEDONIE) - 29.3.2006 - DO 12.2.ZVYHODNENE VSTUPNE!!!

Dechovka, ktera rozpoutala soucasnou balkanskou hudebni manii, se jmenuje Kocani Orkestar. Inspirovala skladatele Gorana Bregovice, hostovala na nahravkach rumunskych zbojniku Taraf de Haidouks, a Emir Kusturica jeji cleny predstavil v romske filmove epopeji Dum k poveseni.

The brass band that initiated the current Balkan Brass fever is called Kocani Orkestar. The Underground director Emir Kusturica introduced them in his Balkan epic Time of the Gypsies. They also influenced the soundtrack composer Goran BregoviĆ and played on the anniversary album of their Romanian fellow virtuosi Taraf de Haidouks.

  

KONONO No 1 (KONGO – KINSHASA) - 25.4.2006 - DO 10.2. ZVYHODNENE VSTUPNE!!! 


Z transovnich ritualu primo do elektronickych tanecnich experimentu bez mezipristani. Hudba z valecne zony jizniho Konga, prenesena na periferii metropole Kinshasy, s drnkacimi skrinkami, megafony, perkusemi z autovraku a po domacku vyrobenymi mikrofony. Objev sezony vystoupil mj. na megafestivalu Roskilde, odehral turne s holandskou noise-post-punkovou kapelou The Ex a do londynske Royal Festival Hall jej pozvala chicagska "post rockova" sestava Tortoise. Debutove album vyslo v etno-elektronicke serii Congotronics znacky Crammed Discs a proniklo do prvni desitky Evropskeho zebricku world music, skupina byla nominovana na ceny BBC pro rok 2006.

Trance music from the war zone of Southern Congo, cultivated in streets of Kinshasa, played on thumb pianos, amplified by homemade microphones and heavily distorted by megaphones. This world-industrial sound was immediately discovered by the post-rock avantgardists. Konono played at Roskilde, toured with the Dutch noise-punk band The Ex and performed at the Royal Festival Hall with the Chicago innovators Tortoise. Their debut album, released in the Congotronics series on Crammed Discs was a hit in World Music Radio charts in Europe, and the band was nominated in the BBC awards for 2006.

 

Predprodeje: Ticketpro, Ticketstream, Palac Akropolis

 

Podrobnejsi informace, vcetne fotek, hudebnich a video ukazek, jsou k dispozici na  www.respectmusic.cz

 

 
Tereza Sobotova
Rachot Production, s.r.o.
Kubelikova 27
130 00 Praha 3
tel.: +420 222 710 050
fax: +420 222 710 050
e-mail:
info@rachot.cz
www.respectmusic.cz

(13.01.2006) ZDROJ: Respect
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.