Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Konference EU
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Future City Game
Domů ArtsInfoPerforming arts
TechSoup

Tichý zázrak aneb v Ostravě se něco děje

Výsledkem spolupráce tří tvůrců Philippa Talarda a Erica Trottiera z Francie a Igora Vejsady vznikla v Ostravě premiéra nové choreografie Zázrak v tichu. Ta spojuje tři hudební kompozitory, mistry, Liszta, Wagnera a Mahlera, kteří byli propojeni nejen uměleckými konotacemi, ale i rodinnými vztahy. Taneční zóna věnuje novému dílu pozornost článkem Markéty Faustové, v němž  

Název choreografie "Zázrak v tichu" není náhodný. Vykrystalizoval z hudebního - a v podstatě i základního konceptu díla - spojit tři hudební kompozitory, mistry, kteří byli propojeni nejen uměleckými konotacemi, ale i rodinnými vztahy - Liszta, Wagnera a Mahlera. Slovo zázrak je podle Talarda charakteristické pro Liszta. Pro Wagnera, který měl jako jediný z těchto tří umělců své vlastní divadlo a ve své době neuvěřitelnou moc, je pak přiléhavá předložeka „V“, nebo-li –IN. A nakonec - k Mahlerovi, který ohluchl, odpovídá slovo TICHO. Ticho by mělo být v choreografii výrazem pro okamžik zastavení, napětí, očekáváním hrůzy či štěstí, který tak dobře známe právě z Mahlerovy hudby. Zázrak v tichu je pak možno, podle Philippa Talarda přirovnat k sekundovému momentu před narozením dítěte. Dech beroucí moment, kdy se srdce zastaví.

Taková by podle jeho slov měla být i choreografie, která vznikla v Divadle Jiřího Myrona. Charakteristické je pro ni číslo tři, netradičně ji totiž vytvořili tři muží - choreografové, které dal po dlouhé době opět dohromady Igor Vejsada. S Philippem Talardem se Vejsada jako tanečník setkal v devadesátých letech v baletu Národního divadla v Mannheimu, kde Talard působil jako šéf baletu.

Zázrak v tichu by měl být podle tvůrců specifický i svou scénografií založenou na prostorové projekci. Její dominantou je prostor ve tvaru krychle, která je z různých stran prosvěcována. Tanečníci tančí i ve vodě ve speciálním korytě dovezeném až Marseille...

V Ostravě se něco děje

Ať již dopadla premiéra choreografie Zázrak v tichu jakkoli, rozhodně nás upozorňuje na fakt, že se v Ostravě v oblasti baletu a současného tance něco podstatného děje a nemělo by to být přehlédnuto. V Ostravě je o tanec zájem. V tuto chvíli ho podporuje například Taneční divadlo zóna a osoba Evy Friedlové, která organizuje v Ostravě i v Novém Jičíně besedy s choreografy a promítání tanečních filmů s komentářem Elvíry Němečkové.

O rozvoj taneční scény i tanečního publika se zde výrazně zasluhuje i Igor Vejsada, z Národního divadla Moravskoslezského, který říká: "Ostrava je stát ve státě. Lidé jsou tu houževnatí a velmi hrdí. Provozovat balet nebo taneční divadlo je tu těžká práce. Musíme stále pracovat na osvětě. V Národním divadle Moravskoslezském proto každý rok vytváříme dvě premiéry. Jednu klasickou a druhou současnou. Diváci, kteří chodí na klasiku, občas současný tanec zkusí a naopak diváci současnějšího repertoáru se paradoxně přes naše novinky dostanou ke klasice. Mnozí mladí lidé se ale už dnes nabažili komerce a hledají únikové cesty. Jednou z nich je i umění a tanec! Zveme vás tedy na Zázrak v tichu, který je na zdejší poměry opravdu takovým malým zázrakem."

Ostrava se hýbe a my bychom o ní měli mít zájem. Cesta za tanečními představeními mimo Prahu nebo město, ve kterém žijete, není mimochodem nikdy marná. Otevře nám nové obzory, ukáže nové lidi a poskytne nám možnost srovnávat s okolnostmi v naší vlastní taneční zóně.

A uvažte, kolik toho vymyslíte, přečtete, popracujete nebo vysníte při pohodové čtyřhodinové cestě Pendolinem.

Markéta Faustová, 2. 5. 2011

(04.05.2011) ZDROJ: Taneční zóna
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.