Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Future City Game
Symposium Ostrava
Koncepce umění
Konference EU
Creative Cities
Domů ArtsInfo
TechSoup

Souvislosti 1/2006

Obrázek k článku Souvislosti 1/2006

První letošní číslo revue Souvislosti (1/2006) a úvodní rubriku KONTEXT otevírá studie Petra Fantyse Technologie psaní a literatura v (literárních) teoriích. Nad jednou básní Josifa Brodského Pokoj a motýl se zamýšlí Petr Borkovec. Antologie Co je to fotografie? inspirovala Jaromíra F. Typlta k rozsáhlejší foto-reflexi a eseji Fotografie vší silou vyprošťovaná. Autor nového grafického návrhu obálky Souvislostí Michael Čtveráček uzavírá rubriku svým fotografickým cyklem Yhteydet/Souvislosti.

Velký rozhovor o novinařině, chůzi krajinou, mrtvých tělech, G8 a vyřízené Americe poskytl Souvislostem britský spisovatel Jim Crace.

Ukázka z Craceovy prózy Ďáblova spíž (přel. Petr Onufer) otvírá rubriku LITERATURA. Následuje několika kapitol z knihy německé prozaičky Sandry Hoffmannové vyplavat se z blondýna (přel. Kateřina Kolářová) a rozhovor s autorkou ( Na buch&bühne je to vždycky „nějak dobrý“ ). Věra Nosková vybrala pro Souvislosti ukázku ze závěrečného dílu ( Víme svý ) trilogie, kterou vloni zahájila románem Bereme, co je. Nové básně otiskují v Souvislostech Karel Šiktanc, Hana Fousková, Petr Halmay a Daniel Soukup.

Rubrika téma je věnována nositeli Nobelovy ceny za literaturu za rok 2000 Gao Xingjianovi, čínskému spisovateli žijícímu dlouhodobě ve Francii. Ukázku z jeho nejslavnějšího románu Hora duše , povídku Prut pro mého dědečka a přednášku při převzetí Nobelovy ceny přeložil Denis Molčanov. Gaovy texty jsou doprovázeny reprodukcemi jeho kaligrafií.

Další tematická rubrika Blok představuje v česko-ruském zrcadlovém vydání osm básníků ruského minimalismu (N. Glazkov, J. Satunovskij, V. Někrasov, L. Vinogradov, O. Grigorjev, A. Makarov-Krotkov, I. Achmetěv, G. Lukomnikov). V úvodní studii Podoby a nepodoby ruského minimalismu píše Alena Machoninová mimo jiné o tom, že se minimalismus „r ozlil celým uplynulým stoletím, stále zaplavuje nová území, a spojil tak autory nejrůznějších generací, škol a poetik“.

Druhý BLOK textů připravil Miloš Doležal z pozůstalosti předčasně zesnulého literárního kritika Jana Franze, od jehož smrti uplyne tento čtvrtek 6. dubna šedesát let. Vedle vzpomínek, nekrologů a básní Franzovi dedikovaných jsou zde publikovány i dopisy Bohuslava Reynka, Jana Čepa a Jana Zahradníčka.

Rubrika Pod čarou obsahuje úvahu Marty Ljubkové o Portálu české literatury czlit.cz ( Kolportál české literatury ), recenzi Martina Pokorného na Texty o literatuře Miloslava Žiliny, Jiřího Zizlera na Listy o druhých a o sobě J. L. Fischera a Adély Gemrothové na první svazek spisů Ladislava Klímy Mea. Petr Boháč píše v textu Nad bezradností současné poezie o nových básnických sbírkách Vojtěcha Kučery A hudba a Jiřího Kotena Aby dům, Marta Ljubková srovnává v recenzi nazvané Baroko a baroko nové prózy Jiřího Hájíčka Selský baroko a Miloše Urbana Santiniho jazyk. Martin Bedřich recenzuje barokní kazatelskou antologii Miloše Sládka Svět je podvodný verbíř, Jan M. Heller Canettiho Hlasy Marrákeše a Svědomí slov, Jan Linka Dějiny antropologie Václava Soukupa. Dále rubrika obsahuje několikero glos: pessoovskou Vlasty Dufkové ( Zmrtvýchvstání heteronymů ), překladatelskou Aleny Dvořákové ( Maurice odkud přeložený? ) a devatenácté pokračování Glos historických Martina Nodla. Číslo uzavírá osmnáctý, skandinávský Zápisník Martina C. Putny.

Více informací a vybrané texty na www.souvislosti.cz

Příští číslo 2/2006 vyjde v červnu. Souvislosti 1/2006 vyšly 3. 4. 2006.

Cena: 139 Kč

(04.04.2006)
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.