Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Konference EU
Creative Cities
Future City Game
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
Domů ArtsInfo
TechSoup

Stará Aréna Ostrava nový multižánrový prostor pro současné umění

Ostrava 2015 otevřela nový prostor pro současné umění pod názvem Stará Aréna - klub pro kulturu a informace 2015. Tento multižánrový prostor spojený s kavárnou se nachází na hlavním náměstí města, kde kdysi sídlilo Divadlo Hudby a Komorní scéna Aréna. Od roku 2005 byl prostor Staré Arény prázdný. Cílem Staré Arény je propojování různých druhů a žánrů umění a umělců, dát příležitost mladým progresivním i zavedeným umělcům, studentům, nezávislým iniciativám, ochotníkům, undergroundu, místním vědcům, nejrůznějším komunitám a dalším, kteří nemají své projekty kde realizovat. Programovou vizí Staré Arény je dále prezentovat to nejaktuálnější z České republiky a Evropy, vyhledávat a iniciovat evropskou spolupráci.
Provoz Staré Arény byl zahájen 3.3.2010 celodenní performancí ve veřejném prostoru i „pod střechou“. Divadelní sál, kino, zkušebna, ateliér, laboratoř, klub, informační centrum projektu Ostrava 2015 – to vše v sobě spojuje Stará Aréna.  Dramaturgem Staré Arény je ostravský rodák, student pátého ročníku oboru Produkce na DAMU, David Mírek (1986), který stojí za projekty, jako jsou divadelní festival Dream Factory, Důlní hrátky nebo Karolina – Továrna na sny.
 

Stará Aréna - klub pro kulturu a informace 2015
V unikátním místě na Masarykově náměstí, kde kdysi sídlilo Divadlo Hudby i Komorní scéna Aréna, je od března 2010 "současný prostor pro umění a kulturu" spojený s kavárnou. Kulturou prosáklé první patro domu č. 23 opět po letech osídlili umělci a veřejnost. Tvůrčí atmosféru podtrhuje celodenně otevřená kavárna s unikátním výhledem.

Divadlo - Vizuál - Hudba - Film
Stará Aréna je divadelním sálem, kinem, zkušebnou, ateliérem, laboratoří a klubem zároveň. Své originální projekty zde mohou prezentovat a realizovat progresivní mladí i zavedení umělci, underground i místní vědci. Ve všech projektech se snoubí kreativita, kvalita a originalita. Stará Aréna byla otevřena u příležitosti kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Co je našim cílem?
Záměrem Staré Arény je propojování různých druhů a žánrů umění a umělců, seznamování s výjimečnými osobnostmi a tématy z Ostravy, Česka i Evropy. Stará Aréna je místem pro setkávání umělců a progresivní mládeže, která jinde nedostává prostor pro své projekty. Místem, kde umělci, teoretikové i konzumenti získají potřebné informace a silnou síť kontaktů pro svůj rozvoj a rozvoj umění v Ostravě vůbec.

Filmové úterky
Každé úterý se prostor Staré Arény změní v kino, které nemá v České republice obodby. Promítá se primárně z 16mm filmu, ale také z VHS a občas i digitálně. Ve čtyřech dramaturgických liniích dostávají prostor znovuobjevené filmy z Ostravy, filmy ze sekce “16mm hrdinové”, filmy o významných osobnostech a ve spolupráci s ČT i normalizační stand-up show, papundeklové pohádky apod.

Sobota patří dětem
Každou sobotu ve Staré Aréně probíhá interaktivní program pro děti. Zapomeňte na rusovlasé šišlavé klauny. Naši umělci nadchnou děti tak, že na návštěvu ve Staré Aréně nikdy nezapomenou.
 
Historie Staré Arény
Prostory, kde sídlí projekt Ostrava 2015 a kde od začátku března 2010 působí multižánrový prostor Stará Aréna, mají bohatou kavárenskou a divadelní minulost. Už v 60.letech 19. století, kdy dům čp.49 na Masarykově náměstí vlastnil František Kroček, zde existovala kavárna s hostincem. Na tuto tradici navázali noví majitelé domu Ignatz a Katharina Reiszovi a v roce 1894 tu otevřeli kavárnu Central. Kavárna sídlila v prvním patře domu a sestávala pouze z jednoho sálu rozděleného skleněnou zdí. V roce 1898 byla kavárna rozšířena do přední části domu, kde měla být pro stále početnější návštěvníky zařízena samostatná čítárna nebo herna. Nutno zmínit, že dnešní podoba domu Reiszových, která se zachovala od roku 1912, je dílem významného rakouského architekta Wunibalda Deiningera, žáka Otto Wagnera z vídeňské Akademie výtvarných umění. 
 
(05.03.2010) ZDROJ: Ostrava 2015
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.