Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Creative Cities
Koncepce umění
Future City Game
Future City Jobs
Konference EU
Symposium Ostrava
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Galerie C2C: Office Art

Obrázek k článku Galerie C2C: Office Art

OFFICE ART je výstava tematizující a manipulující prostředí a téma kanceláře. Projekt vychází z konkrétních podmínek Galerie C2C, která sídlí v prostorách bývalých kanceláří v pražských Dejvicích. Na výstavě 16. února - 4. března 2006 se setkají umělci několika generací, od současných studentů AVU a VŠUP po zástupce generace, která nastupovala na českou uměleckou scénu v 70. letech, ale do dnešní doby si zachovala kontakt se současným uměním. Pojítko mezi oběma tvoří nedávní absolventi (Ondřej Brody, Milan Mikuláštík, Jiří Skála, Raoul, Jan Nálevka), a další umělci, kteří se koncem 90. let etablovali na místní výtvarné scéně (Tomáš Vaněk).

OFFICE ART

Vernisáž: 16.2. 2006 v 18.00 v Galerii c2c
Za Strahovem 19, Praha 6
Výstava potrvá do 4.3. 2006
Otevřeno: Čt-So 16:00 - 19:00
Nebo po dohodě na čísle: +420 731 512 512
                                            
Vystavující umělci:

Sami Ajouri, Silvina Arismendi, Ondřej Brody, Radeq Brousil, Jiří Franta, Viktor Frešo, Aneta Mona Chişa, Martin Kámen, Jiří Kovanda, Magdalena Kwiatkowska, Dominik Lang, Radko Mačuha, Milan Mikuláštík, Jitka Mikulicová, Jan Nálevka, Raoul, Jiří Skála, Tomáš Svoboda, Adéla Svobodová, Evžen Šimera, Mark Ther, Tomáš Vaněk, Dušan Záhoranský

Kurátorka: Zuzana Štefková


OFFICE ART je výstava tematizující a manipulující prostředí a téma kanceláře. Projekt vychází z konkrétních podmínek Galerie c2c, která sídlí v prostorách bývalých kanceláří. Zároveň reaguje na podněty z kancelářského prostředí a přivlastňuje si realitu kanceláře, ať už se jedná o nábytek, technické vybavení či samotné struktury kancelářské práce charakterizované převážně banalitou a jednotvárností. Název výstavy relativizuje pojem "office artu", ve smyslu špatného, tuctového umění určeného k dekorativnímu pokrytí zdi, a otevírá téma konfrontace současného vizuálního umění s příznačným kancelářským stereotypem.

Z 23 vystavujících umělců 15 vytváří díla speciálně pro projekt OFFICE ART nebo bude vystavovat nové práce.

Interpretace kancelářských pomůcek se pohybuje v široké škále od poetické výpovědi (Jiří Kovanda), přes odlehčenou hru (Silvina Arismendi, Viktor Frešo, Adéla Svobodová), po kriticky laděnou ironii (dvojice Milan Mikuláštík a Jan Nálevka). Vystavená díla často zobrazují kancelář jako místo, která si zaměstnanec (zaměstnavateli navzdory) přisvojuje prostřednictvím osobních rituálů (Aneta Mona Chişa, Jiří Franta, Raoul, Ondřej Brody, Jitka Mikulicová). Jindy umělci reagují na specifika kancelářské společenské etikety (Tomáš Svoboda) nebo analyzují koexistenci kanceláří a umění jako výrazu prestiže a moci (Dušan Záhoranský, Martin Kámen).  

Na výstavě se setkají umělci několika generací, od současných studentů Akademie výtvarných umění (Silvina Arismendi, Jiří Franta, Martin Kámen, Magdalena Kwiatkowska, Dominik Lang, Adéla Svobodová, Evžen Šimera) a Vysoké školy umělecko-průmyslové (Radeq Brousil, Jitka Mikulicová) po zástupce generace, která nastupovala na českou uměleckou scénu v 70. letech, ale do dnešní doby si zachovala kontakt se současným uměním (Jiří Kovanda). Pojítko mezi oběma tvoří nedávní absolventi (Ondřej Brody, Milan Mikuláštík, Jiří Skála, Raoul, Jan Nálevka), a další umělci, kteří se koncem 90. let etablovali na místní výtvarné scéně (Tomáš Vaněk). Projektu se účastní i slovenští umělci (Rado Mačuha, Viktor Frešo), z nichž někteří působí trvale v českém prostředí (Aneta Mona Chişa, Dušan Záhoranský). Jako speciální host se na výstavě objeví syrský umělec Sami Ajouri.


Výstavu OFFICE ART pořádá Galerie c2c ve spolupráci s o.s. ScArt a o.s. c2c za podpory hlavního města Praha a mediální podpory časopisu Umělec.

Galerie c2c je nekomerční prostor otevřený širokému spektru současného umění. Výstavní program je orientovaný především na české i zahraniční kurátorské výstavní projekty a prezentaci experimentálních, putovních a mezioborově zaměřených projektů. Galerie zároveň slouží jako zázemí pro jednorázové přednášky, workshopy a projekce spojené s aktivitami občanského sdružení c2c, které vzniklo koncem roku 2005.
www.c2c.cz (in-progress)

(15.02.2006) ZDROJ: C2C
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.