Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Symposium Ostrava
Future City Jobs
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Game
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Goethe Institut: Hovory o umění popáté

Hovory o umění v pražském Goethe-Institutu budou tentokrát hostit „nejvlivnější osobnost“ současné umělecké scény, Hanse-Ulricha Obrista, kurátora legendární výstavy, „Hotel Carlton Palace Chambre 763“, během které se mu podařilo vměstnat více než 70 umělců a umělkyň do prostoru o velikosti 12 m². Diskuze proběhne dne 8. prosince 2011 od 19 hodin v Goethe Institutu a bude simultánně tlumočena do češtiny. Hans-Ulrich Obrist je po Jörgu Heiserovi, Beatrix Ruf, Hanno Rauterbergovi a Gerritu Gohlkem  již 5. hostem cyklu Hovory o umění, který probíhá již od roku 2009.

Cyklus hovorů o současném umění a umělecké kritice připravuje Goethe-Institut již od října 2009. Cílem je zvát do Prahy kurátory, teoretiky umění a kritiky z mezinárodní umělecké scény, a přispět tak k aktuálnímu diskurzu o současném umění v České republice. Po třech letech do Prahy znovu zavítá švýcarský kurátor Hans-Ulrich Obrist, který se spolupodílel na výstavě Uncertain States of America v Rudolfinu. Vidět jej můžete 8. prosince od 19 hodin v Goethe-Institutu.

Svoji první výstavu zorganizoval Hans-Ulrich Obrist ve 23 letech v kuchyni svého bytu v St. Gallen. Výstava „Hotel Carlton Palace Chambre 763“, během které se mu podařilo vměstnat více než 70 umělců a umělkyň do prostoru o velikosti 12 m², se stala legendou. Byl to Obrist, který se svými projekty trend uměleckých výstav konajících se na netradičních místech, který trvá dodnes.

A byla to Obristova Interviews, která lámala rekordy. Známé jsou jeho „Maratóny“, 24 hodin trvající rozhovory a především jeho kniha rozhovorů „A Brief History of Curating“. Není proto divu, že ho renomovaný časopis Art Review vyhlásil v roce 2009 nejvlivnější osobností současné umělecké scény
„Opravdu si myslím, že umělci patří mezi nejdůležitější lidi na planetě. A pokud to, co dělám, jim je ku prospěchu a pomáhá jim, pak jsem šťastný“, říká Obrist, jehož seznam publikací a výstav je téměř nekonečný.Těžko říci, kde žije. Potkat ho můžete v Londýně, kde spoluvede Serpentine Gallery, ale také v Tokiu či Riu. Spí převážně v letadle.

Moderátorkou diskuze je Dr. Noemi Smolik. Narodila se v Praze, ale nyní žije v Bonnu. Jako kritička umění publikuje v řadě médií: Kunstforum, Artforum, v listech Kunstzeitung, Parkett, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Mladá fronta Dnes. Působí též jako profesorka dějin umění.

Diskuze bude německy se simultánním překladem do češtiny. Více informací na http://www.goethe.de/praha
Termín: 08.12. 2011, 19:00, Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1, 2. patro

Kontakt:
Klára Konečná
Goethe-Institut

Masarykovo nábřeží 32

CZ - 110 00  Praha 1

Tel.: 00420 221 962 213

Fax: 00420 221 962 250

konecna@prag.goethe.org

 

(29.11.2011) ZDROJ: Goethe Insitut Praha
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.