Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Koncepce umění
Creative Cities
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Future City Game
Konference EU
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Komiks unlimited aneb KomiksFest 2008

V prvních listopadových dnech se v Praze uskuteční již 3. ročník nezávislého multimediálního festivalu KomiksFEST s mezinárodní účastí. Festival si klade za cíl představovat komiks populární formou jako mladé, dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoli obsah; návštěvníkům přinese knihy, filmy, divadla, besedy a výstavy. Festival proběhne od 1. do 8. listopadu 2008. Motto festivalu zní: Komiks unlimited. Festival vznikl v roce 2006, aby pomohl komiks etablovat jako svébytnou, respektovanou formu, jakou je komiks např. v západní Evropě či USA. Letos do Prahy přijedou z Francie explozivní tvůrce Lewis Trondheim (série Donžon), z Anglie žijící legenda Bryan Talbot (Dobrodružství Luthera Arkwrighta, Tale of One Bad Rat), výteční zástupci nezávislého proudu současného evropského komiksu Ulf K. z Německa (autor plakátu pana Smrťáka pro KF!) a minimalista Nicholas Mahler z Rakouska.

Festival zahájí v sobotu 1.11. párty v holešovické La Fabrice. K vidění bude komiksová módní přehlídka Fashionshopu PARAZIT, dvojkoncert Vladimír 518 vs. Jaromír 99 & The Bombers a speciální filmová projekce.

Během festivalového týdne proběhne v centru Prahy patnáct vernisáží výstav, workshop vedený předními kreslíři, setkání se zahraničními hosty, autogramiády a prezentace nových knih. Nebudou chybět tradiční filmové projekce (kina Aero a Světozor, např. profil Terryho Zwigoffa) ani divadelní představení inspirovaná komiksem (divadlo Alfréd ve dvoře, např. Bliss Vojty Švejdy či loutková adaptace Kuře podle Marjane Satrapiové).
Také v letošním roce se můžete těšit na zajímavé hosty z ciziny – do Prahy přijedou z Francie explozivní tvůrce Lewis Trondheim (série Donžon), z Anglie žijící legenda Bryan Talbot (Dobrodružství Luthera Arkwrighta, Tale of One Bad Rat), výteční zástupci nezávislého proudu současného evropského komiksu Ulf K. z Německa (autor plakátu pana Smrťáka pro KF!) a minimalista Nicholas Mahler z Rakouska, dále autoři z Polska a Rumunska. Prezentovat se bude samozřejmě aktuální česká tvorba (např. Jiří Grus – série Voleman, Karel Jerie, Hza Bažant, Pavel Čech, Jiří Zimčík, Nikkarin, Andraste a Jaromír Plachý). Představí se také fenomenální výtvarník František Skála jr., samostatnou výstavu bude mít v divadle Archa Pavel Reisenauer (zároveň autor jednoho z nejpodivnějších domácích komiksů Smrt po životě).
KomiksFEST! vyvrcholí celodenním programem druhou listopadovou sobotu 8.11. v Experimentálním prostoru Roxy/NoD za přítomnosti zahraničních hostí (Trondheim a Talbot), kde budou mj. předány výroční komiksové ceny Muriel. Vstup je zdarma.

Festival vznikl v roce 2006, aby pomohl komiks etablovat jako svébytnou, respektovanou formu, jak se tomu těší např. v západní Evropě či USA. Loňskými hvězdami KomiksFEST!u byli bezesporu autor slavné Padoucnice, Francouz David B., berlínský tvůrce Mawil či uznávaný český výtvarník, žijící v USA, Petr Sís.

(28.10.2008) ZDROJ: Komiskfest
ProCulture

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.