Proculture: výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro umění a kulturu
Registrace do mailinglistu pro zasílání e-bulletinu. Odhlásit se můžete zde.
Culture Action Europe

ProCulture je členem Culture Action Europe

 
Logo Rady uměleckých obcí

ProCulture je sekretariátem Rady uměleckých obcí (RUO)

 
Archiv Národní knihovny

ProCulture je součástí Archivu Národní knihovny

 
Facebook
Future City Jobs
Symposium Ostrava
Creative Cities
Konference EU
Future City Game
Koncepce umění
Domů ArtsInfoVizuální umění a nová media
TechSoup

Výstava diplomanta FaVu První Explozice

Obrázek k článku Výstava diplomanta FaVu První Explozice
Ve čtvrtek 3. prosince 2009 se od 16 hodin v areálu Explosie, a. s. uskuteční vernisáž výstavy První Explozice (experimentální sochařské práce s  rhavinami)  studenta posledního ročníku brněnské FAVu Ladislava Plíhala v ateliéru prof. Ambrůze. Výbuchy se staly tématem jeho diplomové práce, kde experimentuje s technologiemi, postupy a trhavinami, destrukcí vzniklé objekty získávají neoddiskutovatelnou estetickou kvalitu. Sám autor dodává: „Explosi využívám jako nástroj své tvorby, je mým inspiračním zdrojem a ideovou koncepcí, která je otevřená a ponechává velký prostor pro dotváření, kdy intuitivně čerpám z momentální situace, atmosféry místa a souhry nečekaných náhod….“. Výstavu doprovází série digitálně upravených fotografií Pardubický národní park Explosia, z loňského festivalu Live Art of Explosie. Mezi vystavující autory patří Vít Bouček, Vladana Hajnová, Miloslav Chaloupka, Jaroslav Jebavý, Roman Kudláček a Adolf Lachman.
Úvodní slovo Doc. Ing. Ladislav Lehký, CSc.

Výstavu doprovází fotografie úcastníku projektu Live Art of Explosie a křest kalendáře Pardubický Národní park Explosia.

Výstava je součástí dlouhodobého projektu Galerie Mázhaus Končíme / Začínáme a potrvá od 4.prosince 2009 do 15. února 2010.

Vzhledem k tomu, že Explosia leží v zakázané zóně, je vstup do areálu povolen pouze ve vybraných termínech, které naleznete na www.utesla.cz.

V uměleckém projektu PARDUBICKÝ NÁRODNÍ PARK EXPLOSIA se snažíme výtvarnými prostředky zachytit mnohovrstevnatý kulturní vývoj tohoto technického prostoru, areálů se specifickým průmyslovým urbanismem s provozy obklopenými starým lužním lesem. Místo s unikátní atmosférou a tajemstvím, kde prorůstající vegetace pomalu vítězící nad již opuštěnými provozy v „zakázaném městě“. Umělecký exkurz do devadesáti let pardubické EXPLOSIE a.s. je jednou z cest jak upozornit a zmapovat naši minulost spojenou s industriálním dědictvím a výtvarnými prostředky ukázat otisk oné dlouhé historie v autentickém prostředí firmy a přispět tak k zamyšlení nad souvislostmi tohoto výročí.
 
Projekt realizuje Uskupení TESLA o.s. 
 
Vstup do Explosia a.s. je limitován počtem dvaceti pěti lidí, potvrďte prosím svojí účast do 2. prosince 2009 na tel.: 775 104 441.
(27.11.2009) ZDROJ: OffCity o.s.
Nezávislá kultura má nového spojence: jlbjlt.net

  © 2003-2024 vydává ProCulture o.s.
   ISSN 1214-8369
 © 2024 Webhosting SmartWEB.CZ |  Optimalizace stránek e4you s.r.o.